Institut Ramon LLull

El Quartet Casals estrena a Alemanya l’obra “Widmung” de Benet Casablancas

Música.  Berlín, Alemanya , 05/12/2018

Per celebrar el seu vintè aniversari, el Quartet Casals va iniciar un cicle de concerts arreu del món que interpreta la integral dels quartets de corda de Beethoven. Cadascun dels sis programes també inclou una estrena mundial, obra de nova creació encarregada pel Quartet a 6 compositors coetanis: Lucio Franco Amanti, Benet Casablancas, Aureliano Cattaneo, Matan Porat, Giovanni Sollima i Mauricio Sotelo. Aquest 13 de desembre s’estrena la peça ‘Widmung’ (Streichquartett Nr. 4) de Benet Casablancas a l’emblemàtica sala Philharmonie de Berlín.




El programa del concert és el següent:

- Ludwig van Beethoven / String Quartet No. 11 in F minor, op. 95

- Benet Casablancas / String Quartet No. 4 “Widmung”

- Ludwig van Beethoven / String Quartet No. 13 in B flat major, op. 130 with Grosse Fuge, op. 133

El cicle complet dels quartets per a corda de Beethoven és un dels cims de la història de la música. Mostra la transició del classicisme al Romanticisme per acabar creant un univers musical d’una audàcia i unes dimensions visionàries que obren les portes de la modernitat.

El quartet ‘Widmung’ va ser escrit durant el 2016-2017 per Benet Casablancas per encàrrec del Quartet Casals, amb el patrocini del CDCM de Madrid. L’obra, d’uns 12 minuts i escrita en un sol moviment, inclou diverses reminiscències i al·lusions a l'Andante amb moto, ma non troppo del Quartet Op. 130 i més concretament al misteriós motiu de blanca que l'obre i de les seves successives incidències (detencions sobtades, harmonització sempre canviant i evolutiva) que articulen tot el moviment i originen els seus passatges més visionaris. ‘Widmung’ s’adscriu a una disposició ternària, presidida per una lenta introducció segellada per una stretta concloent. El curs de l'obra dona lloc a marcats contrastos entre seccions contemplatives, líriques, estàtiques i suspensives, i aquelles amb un ritme més viu, lúdic i ocasionalment. El leimotiv de Beethoven serà evocat diverses vegades com un gran homenatge i clic-l'oeil a l’Op. 130, adquirint una rellevància particular en moments crucials i que s'integra en el codi personal del compositor sense perdre la continuïtat i la fluïdesa discursiva.

L’obra ja es va estrenar al Regne Unit (Wigmore Hall de Londres) i Itàlia (Torino, Firenze, etc), i properament ho farà a Bèlgica, França, Portugal i Suïssa.

Àmpliament reconegut com un dels compositors més destacats de la seva generació, Benet Casablancas (Sabadell, 1956) va estudiar a Barcelona i Viena, es va llicenciar en Filosofia a la Universitat Autònoma de Barcelona, i es va doctorar en musicologia a la mateixa universitat. A Viena va ser deixeble de Friedrich Cerha i Karl-Heinz Füssl. Les seves obres són interpretades regularment a Europa, Canadà, Estats Units, Japó i Amèrica Llatina. Casablancas també ha estat director del Conservatori Superior de Música del Liceu, Premi Nacional de Música de la Generalitat de Catalunya (2007) i Premio Nacional de Música del Ministeri de Cultura d'Espanya (2013).

El Quartet Casals, format per Abel Tomàs Realp i Vera Martínez Mehner (violins), Jonathan Brown (viola) i Arnau Tomàs Realp (violoncel), està considerat per la crítica internacional com un dels 10 millors quartets de corda del món i ha aconseguit, com cap altre a l’Estat, premis i reconeixements. A més, ha esdevingut un dels quartets de corda més importants de la seva generació, rebent els primers premis de concursos internacionals de Londres i Hamburg i essent convidat habitual als festivals i cicles de concerts més prestigiosos del món.

El Departament de Cultura i l’Institut Ramon Llull (IRL) van signar el setembre del 2017 un acord amb el Quartet Casals per tal de donar reconeixement i suport a la tasca de la formació musical en el seu 20è aniversari (1997-2017).

El quartet ‘Widmung’ va ser escrit durant el 2016-2017 per Benet Casablancas, amb encàrrec del Quartet Casals

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"