Institut Ramon LLull

Monika Zgustová aterra al Festival Internacional d’Autors (IFOA) de Toronto

Literatura.  TORONTO, 28/10/2018

L’International Festival of Authors (IFOA), que se celebra del 18 al 28 d’octubre a la ciutat canadenca de Toronto, ha convidat a Monika Zgustová, escriptora i traductora nascuda a Praga (República Txeca) que actualment viu a Catalunya. Amb el suport de l’IRL, Zgustová participarà en 3 esdeveniments juntament amb autors canadencs i d’arreu del món.




El Festival Internacional d'Autors de Toronto va néixer l’any 1974 i des de llavors ha acollit uns 9.000 escriptors de més de 100 països, entre ells 22 premis Nobel. El seu propòsit és promoure la cultura canadenca i servir d’aparador de la producció literària d’altres països.

L’any 2015, el festival va programar, en col·laboració amb l’Institut Ramon Llull, un focus dedicat a la literatura catalana amb vuit autors en català: Anna Aguilar-Amat, Flavia Company, Marc Pastor, Jordi Puntí, Toni Sala, Martí Sales, Francesc Serés i Teresa Solana.

Enguany, en la seva 39a edició, l’IFOA ha convidat a la traductora a Monika Zgustová, qui participarà en els següents actes:

Diumenge 21 d’octubre a les 19h: EUNIC Reading & Reception

Juntament amb els Instituts Nacionals de Cultura de la Unió Europea (EUNIC), varis escriptors dels països de la UE, entre els quals Monika Zgustová, llegeixen fragments breus del seu treball literari en les seves pròpies llengües.

Dilluns 22 d’octubre a les 15h: Author Talks & Mystery Library

Autors internacionals expliquen la seva experiència en el món literari. Els visitants també podran agafar un llibre de misteri gratuït a la biblioteca del Festival.

Dimarts 23 d’octubre a les 20h: Taula rodona amb Cristina Ali Farah, Ivana Bodrožić & Monika Zgustova

Aquestes autores de ficció històrica han escrit llibres que exploren la fluïdesa de la identitat, influenciada per l'agitació política. L’obra Little Mother de Cristina Ali Farah va ser escrita en resposta a la prohibició del viatge del president Trump. The Hotel Tito, d'Ivana Bodrozic segueix a un adolescent que navega cap a Croàcia, després d’una devastadora guerra. I el llibre de Monika Zgustova, The Silent Woman, explica la vida d'una dona aristocràtica en el context de la Segona Guerra Mundial. L’esdeveniment estarà moderat per Niyosha Keyzad i presentat per Emily Saso.

Monika Zgustova, nascuda a Praga, va estudiar literatura comparada als Estats Units. Als anys 80 va establir la seva residència a Barcelona, on col·labora regularment amb El PaísLa Vanguardia, l’Avui i altres diaris, i en diferents revistes culturals, espanyoles i estrangeres. Ha traduït més de quaranta llibres del txec i del rus al català i al castellà. Per les seves traduccions li han estat concedits nombrosos premis (Premi Ciutat de Barcelona i Premi de les Lletres Catalanes, entre d’altres; és finalista del Premi Europa). El 2004 l’Estat txec li va atorgar el Premi Gratias Agit per la seva obra global. Es coautora del diccionari rus-català. Ha escrit una biografia de Bohumil Hrabal, Els fruits amargs del jardí de les delícies (1996). Ha estrenat i publicat una obra de teatre, Les aventures del bon soldat Svejk (2005), i les novel·les La dona dels cent somriures (2000) i Menta fresca amb llimona (2002), un llibre d’assaig, i un recull de traduccions en col·laboració amb Maria Mercè Marçal, Dues poetes russes (2004). La seva obra està traduïda a nou idiomes.

Zgustova ha traduït més de quaranta llibres del txec i del rus al català i al castellà

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"