Institut Ramon LLull

El 14è Festival International de Musique de Wissembourg homenatja l’escriptor Jaume Cabré

Literatura.  Wissembourg, França, 12/08/2018

La 14a edició del festival Internacional de Música de Wissembourg (França), que tindrà lloc del 12 d’agost al 2 de setembre, estarà dedicat a l’escriptor Jaume Cabré. Aprofitant la seva presència, el certamen també ha programat diversos concerts amb artistes catalans. El dia 13 d’agost el Quartet Gerhard interpretaran una peça de Nikita Mndoyants en homenatge a Cabré.




El Festival Internacional de Música de Wissembourg és un festival de música clàssica dedicat principalment a la música de cambra i al piano. L’escenari és l’església de Saint-Jean de Wissembourg, al nord d'Alsàcia, a finals d'agost i principis de setembre.

La primera edició del Festival de Música Internacional de Wissembourg va tenir lloc el 2005, any que Hubert Wendel, l’actual director, el va fundar. Cada any, el certamen atrau a més de 4.000 amants de la música de totes les nacionalitats.

Enguany, la pinzellada literària la posarà l’escriptor català Jaume Cabré, convidat especial del festival. La seva novel·la Jo confesso, traduïda a més de 28 llengües i premiada amb el Prix Courrier International a la millor novel·la estrangera 2013 i el Premi Ciutat de Barcelona 2013 a la projecció internacional de la ciutat, l’ha consolidat com un referent indiscutible dels autors catalans contemporanis.

Durant les 3 setmanes que dura el festival s’han programat 25 concerts entre els quals hi apareixen noms catalans com ara el trio Fortuny, Josel Bardolet, Pau Codina, Marc Heredia, Alba Ventura i el Quartet Gerhard. Aquests últims interpretaran el 13 d’agost una peça ideada pel prestigiós compositor rus Nikita Mndoyants que distingeix la trajectòria de Cabré.

Jaume Cabré (Barcelona, 1947) va saltar amb força en el panorama literari internacional d’avui amb Les veus del Pamano, i també amb les novel·les Fra Junoy o l'agonia dels sonsSenyoria i L'ombra de l'eunuc. Aquest salt es va consolidar amb Jo confesso, que ha obtingut diversos premis, entre ells el Premi de la Critica Catalana (2012), el Premi de la Crítica Serra d'Or (2012), el Prix Courrier International (2013) i el premi a la traducció Kulturhuset Stadsteaterns International Literary Prize (2018).

Avui en dia la seva feina literària està centrada en la novel·la i el relat, tot i que també ha publicat i dirigit al Teatre Nacional de Catalunya Pluja seca i llibres d'assaig sobre l'escriptura i la lectura El sentit de la ficció (1999) i La matèria de l'esperit (2005). La seva obra narrativa gaudeix de gran rigor conceptual i literari i alhora destil·la una escriptura lenta, reposada i molt meditada. Cabré ha estat Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2014). 

El Quartet Gerhard va néixer el 2010 per un grup d'amics que compartien la passió i el respecte per la música clàssica. El conjunt es va posar el nom en referència a Robert Gerhard, compositor alemany originari de Valls i deixeble de Schönberg. Gràcies a Gerhard, Schönberg i Webern van participar en intercanvis artístics que els van portar a visitar Catalunya i la seva capital abans de la dictadura franquista. El quartet de corda està impregnat de l’esperit d’aquella època en què la cultura i la música van ser un espai d’expressió i d’intercanvi. Format per Lluís Castán Cochs (violí), Miquel Jordà Saun (viola) i Jesús Miralles Roger (violoncel), el grup té diversos concerts previstos per França, Alemanya i Suïssa.

El compositor Nikita Mndoyants va néixer el 1989 a Moscou en una família de músics. El 2011 es va graduar del Conservatori Superior de Txaikovski de Moscou i des del 2013 ha impartit classes al departament de composició instrumental del Conservatori de Moscou. Al novembre de 2007 va ser guanyador del concurs internacional de piano Ignacy Jan Paderewski a Polònia, el 2013 va ser finalista al Concurs Internacional Van Cliburn de Fort Worth i el 2014 va ser el guanyador de la Competició Internacional de Compositors de Myaskovsky Young Composers '. Ha interpretat peces a prestigioses sales d’arreu del món, a Àsia, Europa i els Estats Units i ha treballat amb conductors de renom com Charles Dutoit, Bramwell Tovey, Leonard Slatkin, Eri Klas, Ignat Solzhenitsyn, Charles Ansbacher i Alexander Sladkovsky,

Des de 2012 ha estat compositor convidat del Festival Internacional de Wissembourg (França) i enguany ha estat l’encarregat de forjar una peça dedicada a un dels escriptors amb més renom dels nostres temps: Jaume Cabré.

Els concerts dels artistes catalans es desenvoluparan principalment entre el 12 i el 15 d’agost

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"