Institut Ramon LLull

Marta Segarra, professora convidada de la càtedra Mercè Rodoreda a Nova York

Pensament.  Nova York , 12/04/2018

Del 9 al 13 d’abril, el Graduate Center CUNY (Estats Units), acollirà un seminari de la catedràtica de Literatura francesa i d'Estudis de gènere a la Universitat de Barcelona, Marta Segarra, que porta com a títol ‘Nuevas visiones del parentesco y de la comunidad desde la literatura y el cine’. Amb el suport de l’Institut Ramon Llull, l’últim dia del curs, Segarra també oferirà una conferència sobre la comunitat humana i la posthumanitat.




Seminari ‘Nuevas visiones del parentesco y de la comunidad desde la literatura y el cine’

Durant l'últim mig segle, els conceptes "comunitat" o "parentiu" han patit profunds canvis en les societats occidentals. Des dels estudis de gènere i sexualitat es va advocar per una extensió de la "família" a grups de persones unides per llaços diferents als de sang. Paral·lelament, diverses línies de pensament han posat en dubte la noció de "comunitat" i de "el comú". En aquest seminari, s’analitzaran les diverses formes que prenen aquestes noves visions del parentiu i de la comunitat en textos literaris i cinematogràfics, que formen part de la cultura catalana i europea.

L’activitat està destinada als estudiants de la universitat.

Conferència ‘Extensión de la comunidad humana y posthumanidad’

13 d’abril a les 18:30h

Aquesta conferència s'interrogarà sobre els límits del que és "humà" a través de la noció de "posthumanitat". Ho farà a partir de pensadors com Jacques Derrida i Donna Haraway, i també amb el suport de textos cinematogràfics i teatrals.

L’acte és gratuït i obert al públic.

Marta Segarra és catedràtica de Literatura francesa i d'Estudis de gènere a la Universitat de Barcelona i directora de recerca del Laboratoire d’études de genre et de sexualité-LEGS, del Centre Nationale de la Recherche Scientifique francès. És cofundadora del Centre Dona i Literatura i també dirigeix la Càtedra UNESCO “Dones, desenvolupament i cultures” en aquesta mateixa Universitat. També és investigadora associada al Centre d'Études féminines et d'études de genre de la Universitat Paris 8, on ha estat professora convidada en diverses ocasions, i ha impartit docència al Collège international de Philosophie (París), la Université de la Sorbonne-Paris IV, la Harvard University i la Universidad de La Habana. La seva recerca se situa principalment en els àmbits de la literatura francesa i francòfona contemporànies, la teoria feminista i els estudis de gènere i postcolonials, i el cinema francès. Ha editat els llibres Demenageries. Thinking (of) Animals after Derrida, amb Anne E. Berger (Rodopi, 2010), Simone de Beauvoir, literatura, filosofía y vida, con Àngels Santa (Peter Lang, 2011) i Repensar la comunidad desde la literatura y el género (Icaria, 2012). També d’Escriure el desig. De La Celestina a Maria-Mercè Marçal(Afers, 2013), Teoría de los cuerpos agujereados (Melusina, 2014) i L’habitació, la casa, el carrer (Breus CCCB, 2014).

Imatge cedida per © CCCB, Miquel Taverna, 2017. 

La càtedra Mercè Rodoreda que ofereix el Graduate Center de la CUNY s’emmarca dins del programa de doctorat Llengües i literatures hispàniques i luso-brasileres

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"