Institut Ramon LLull

Conclou la restauració del vestíbul del Palau Baró de Quadras, seu de l’Institut Ramon Llull

Arquit. i disseny.  Barcelona, 12/01/2016

El Palau Baró de Quadras és un palauet modernista construït entre els anys 1904 i 1906 per l’arquitecte Puig i Cadafalch.  Situat a mig camí entre la Pedrera i la Casa de les Punxes, està catalogat com a Monument Històric Artístic d’Interès Nacional  des de l’any 1976. 

Durant el darrer semestre del 2015, s’ha realitzat una primera fase de restauració i conservació preventiva dels elements arquitectònics i ornamentals  de l’accés al Palau. Aquesta restauració ha permès posar en valor la important rellevància patrimonial d’aquesta part de l’edifici, referent del modernisme barceloní. 




El  Palau Baró de Quadras 

El Baró Manuel de Quadras i Feliu va encarregar l’any 1904 a Josep Puig i Cadafalch un projecte per reformar una antiga casa de lloguer. Cadafalch  va dissenyar una reforma basada en el contrast entre les dues façanes de l’edifici. La façana del Carrer Rosselló conservaria l’aparença d’una típica casa entre mitgeres de l’Eixample. Per altra banda, la façana de Diagonal, tindria un gran treball escultòric on diversos materials com la fusta, el vidre i la ceràmica es fondrien en una composició neogòtica, donant una imatge imponent i senyorial.  

En l’etapa modernista de l’edifici, la planta baixa s’usava com a accés als pisos superiors i les dependències de servei i per a l’entrada formal a la casa dels barons. La rellevància patrimonial del vestíbul es fa palesa en la rica decoració de l’escala, en els vitralls de la claraboia i en el paviment de mosaic romà. L’entrada per a carruatges, que dóna a l’escala monumental d’accés al pis principal, era l’eix vertebrador de la residència dels barons i una herència dels palaus gòtics barcelonins.  

La reforma de Puig i Cadafalch va convertir el Palau Baró de Quadras en una de les joies del modernisme de la ciutat de Barcelona.

La restauració del vestíbul   

L’arquitecte Àngel Gil i els restauradors de béns culturals Anna González i Josep Pasqual van ser els encarregats de dur a terme l’estudi i per a la rehabilitació del vestíbul del Palau Baró de Quadras i l’execució de la primera fase dels treballs.

Els restauradors van realitzar un estudi visual amb l’objectiu de conèixer la definició constructiva i l’estat de conservació dels diferents materials i elements decoratius. D’aquesta manera, van per poder diagnosticar  les patologies del vestíbul de l’edifici i establir prioritats d’actuació. 
L’estudi va concloure que el vestíbul del Palau presentava senyals de degradació en diversos graus d’afectació que distorsionaven la percepció de l’espectador, ja fos per alteracions cromàtiques o de volums. Els restauradors van planificar una sèrie d’accions de conservació basades en la intervenció sobre elements de pedra, mosaics, rajoles, esgrafiats i enteixinat i un altre conjunt d’actuacions sobre les reixes de ferro forjat, la porta de fusta del Carrer Rosselló i els llums de bronze.

El projecte realitzat ha estat subjecte a criteris professionals de màxima conservació de l’obra original, reversibilitat, ús de tècniques tradicionals i màxima documentació. 

Les obres de restauració han permès frenar els danys i causes de deteriorament alhora que, recuperar la integritat física material i la bellesa estètica d’aquest vestíbul, obra de Puig i Cadafalch. 

Podeu veure imatges del procés de restauració a través d’aquest enllaç

Acull des del 2013 a l'Institut Ramon Llull 

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"