Institut Ramon LLull

Onze projectes de Catalunya entre els 420 finalistes del premi Mies Van der Rohe

Arquit. i disseny.  Barcelona, 16/12/2014

La Biblioteca Sant Gervasi-Joan Maragall, el Born Centre Cultural o el Mercat dels Encants de Barcelona, la Biblioteca Pública de Girona o la Comunitat Terapèutica Can Zariquiey d'Arenys de Munt són algunes de les 11 obres construïdes a Catalunya que formen part dels 420 finalistes al premi Mies Van der Rohe, el guardó més important d'arquitectura europea, dotat amb 60.000 euros, que ha impulsat l'ajuntament de Barcelona i la Comissió Europea des de 1987 amb caràcter bianual. 11 obres produïdes per estudis catalans però construïdes fora de Catalunya també opten al premi, entre les quals destaca el CaixaFòrum de Saragossa, el Cluster a Kaplankaya, a Turquia, o el Centre Cultural a Castelo Branco. 




Un comitè d'experts independents internacionals i les associacions de l'Archetects' Council of Europe, els Col·legis d'Arquitectes nacionals i el comitè assessor del premi Mies Van der Rohe 2015, han estat els encarregats de nominar les 420 obres d'arquitectura que opten a aquest guardó, el més important en arquitectura contemporània en l'àmbit europeu i que premia amb 60.000 euros les obres acabades els dos darrers anys per reconèixer i remarcar l'excel·lència en el camp de l'arquitectura. D'aquest 420 obres, 11 són projectes construïts a Catalunya, com per exemple, l'espai Transmissor del Túmul i el Dolmen Megalític de Seró o l'adequació del Jaciment Romà de Can Tacó a Montmeló, obres de l'estudi d'Arquitectura Toni Gironès, la Biblioteca Pública de Girona, de Corea Moran Arquitectura o la Comunitat Terapèutica Can Zariquiey d'Arenys de Munt, de MIàs Architects. De Barcelona, entre els finalistes s'hi troben la Nova Seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya a Barcelona, de Roldán i Berengué Arquitectes, el Born Centre Cultural, d'Enric Sòria i Juan Ignacio Quintana, la Biblioteca Sant Gervasi Joan Maragall, de Baena Casamor Arquitectes, el Mercat dels Encants, de b720 fermín Vázque o la Fira Renaissance Hotel, de Jean Nouvel i Ribas & Ribas. La casa Mmmmms a Camallera, d'Anna i Eugeni Bach o el centre el Roure i la biblioteca 'la Ginesta' a Begues, de Calderon Folch completen aquesta llista de construccions catalanes finalistes al premi.


Però la contribució catalana va més enllà, i 11 projectes finalistes més estan construïts fora de Catalunya però tenen al darrere un estudi català. És el cas de la Filarmònica de Szczecin, a Polónia, obra de Braozzi/Veiga i Studio A4, el Centre Cultural a CAstelo Branco, a Portual, de Mateo Arquitectura, el Cluster a Kaplankaya, a Turquia, de OAB Office of Architecture o el CaixaFòrum de Saragossa, obra de l'estudi Carme Pinós.


De totes les respostes rebudes el 27% estan relacionades amb l'Habitatge, el 24% amb Equipaments culturals, l11% són programes d'Educació i un 5% són oficines. El 33% restant inclou sobretot esport, comerç, edificis governamentals, transport i projectes urbans.


El premi Mies Van der Rohe el va iniciar l'Ajuntament de Barcelona i la Comissió Europea el 1987 per donar a conèixer la contribució dels professionals europeus en el desenvolupament de noves idees de recerca tecnològica a més dels clients que fan possible aquestes obres arquitectòniques.

Enguany el premi, a més de la categoria Emergent que reconeix amb 20.000 euros els professionals que comencen la seva activitat professional, implanta el Young Talent Architecture Prize, un premi que reconeixerà els millors projectes d'arquitectura de final de grau i permetrà als autors establir una xarxa professional amb el guanyador, els finalistes i l'arquitecte emergent, Hi podran concórrer els estudiants del curs 2014-15 de 40 universitats europees. (ACN)

11 obres més han estat construïdes fora de Catalunya però en col·laboració amb estudis catalans

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"