Institut Ramon LLull

Universitat Roma 3 La Sapienza celebra el centenari de les Normes Ortogràfiques del català

Llengua.  Roma, 20/12/2013

La Universitat Roma 3 La Sapienza acull, el 20 de desembre, una jornada per commemorar el centenari de la publicació de les Normes Ortogràfiques per la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC): “Giornata per il Centenario della pubblicazione delle Normes Ortogràfiques per la lingua catalana”. Amb aquesta activitat, la universitat italiana  vol retre homenatge a l’esforç i  la tasca que L’IEC, amb Pompeu Fabra al capdavant, van dur a terme per fer de la llengua catalana una llengua moderna, funcional, apta per a totes les necessitats comunicatives i compartida per tota la comunitat lingüística i cultural.




Després d’una introducció del professor Stefano Asperti, catedràtic de Filologia i Lingüística Romànica i Catalana a La Sapienza de Roma,   sobre la fixació de normes ortogràfiques en diverses llengües romàniques, en què destaca el cas català (“La fissazione della norma ortografica nelle diverse lingue romanze e il caso catalano”), Joan Soler i Bou, de l'Institut d'Estudis Catalans, oferirà una conferència sota el títol  "Norma i ús en la llengua catalana: sobre les Normes Ortogràfiques de l'IEC (1913). Seguidament, el professor Luca Serianni oferirà una ponència sobre les normes ortogràfiques en tota la història de la llengua italiana i la professora Paola Italia una altra amb el títol "Le norme di un romanzo. La lingua dei promessi sposi".

La Universitat Roma 3 La Sapienza imparteix estudis catalans amb Isabel Turull. La universitat compta amb el suport de L’IRL, que per mitjà de l’Àrea de Llengua i Universitats, ofereix diverses línies d’ajut de com la certificació d’exàmens, el programa d’activitats acadèmiques i culturals i els cursos de preacollida lingüística per estudiants que fan un Erasmus a universitats de parla catalana.

Les Normes ortogràfiques, un conjunt de 24 regles aprovades i consensuades per l’Institut d’Estudis Catalans, van néixer de la necessitat de modernitzar, depurar i normativitzar la llengua literària i escrita. Aquestes normes van marcar les regles del català modern, que s’equiparava així a les altres llengües europees i el feien apte per al conreu de tots els gèneres literaris i per a tots els àmbits de la comunicació: premsa, ciència, administració, educació, legislació i comerç.

“Giornata per il Centenario della pubblicazione delle Normes Ortogràfiques per la lingua catalana”

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"