Institut Ramon LLull

El públic omple les cotxeres de La Pedrera en la presentació a Barcelona del projecte “El dret al futur”

Pensament.  Barcelona, 25/11/2013

Les cotxeres de la majestuosa Pedrera gaudiniana es van omplir el passat dimarts 19 de novembre durant la taula rodona “Portugal i Catalunya, un diàleg amb futur”, amb motiu de la presentació del llibre col·lectiu El dret al futur. Assaig i pensament cívic a Catalunya i Portugal, impulsat per l’Institut Ramon Llull i el Centre d’Estudis Comparatistes (CEC) de la Facultat de Lletres de la Universitat de Lisboa. L’objectiu era reflexionar sobre la situació actual i les perspectives de futur dels pobles de la península Ibèrica en el marc europeu, partint de les reflexions polítiques i culturals d’alguns dels grans escriptors del segle XX, tant a l’espai cultural portuguès com català.




Hi van participar alguns dels autors del llibre com Gabriel Magalhaes (Universitat de Beira Interior), Fátima Fernandes da Silva (Universitat de Lisboa), Enric Juliana (La Vanguardia) i Norbert Bilbeny (Universitat de Barcelona). Va moderar l’acte el director de l’Institut Ramon Llull, Àlex Susanna. 

Els assistents d’ambdues nacionalitats, portuguesos i catalans, van escoltar receptius i atents les definicions d’un dels grans intel·lectuals portuguesos actuals, Gabriel Magalhäes, que va expressar idees tan inspiradores com ara que “Lisboa és un caos líric, vers lliure mirant a l’Atlàntic” o que “cal connectar amb l’Espanya de Cervantes i apartar l’Espanya de Quevedo, arrogant i inquisitorial”. D’altra banda el periodista Enric Juliana va afirmar que “Espanya veu Portugal amb ulls regionalistes, com la divuitena comunitat autònoma”. Tots coincidien en què tant els portuguesos com els catalans tenen clar un cert sentiment d’insuficiència, és a dir, tots senten que els manca alguna cosa.

Entre el públic hi havia escriptors com Julià de Jòdar, Antoni Puigverd i Sebastià Bennasar, i acadèmics com Helena Tanqueiro i Victor Martínez-Gil.

Intel·lectuals catalans i portuguesos participen a la taula rodona “Portugal i Catalunya, un diàleg amb futur”

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"