Institut Ramon LLull

Jordi Duran, director artístic de FiraTàrrega: 'Les arts de carrer són una de les disciplines artístiques amb més possibilitats al mercat global'

Escèniques.  Tàrrega, 02/09/2013

Dimecres 5 de setembre arrenca una nova edició de FiraTàrrega, el mercat internacional de les arts escèniques que té lloc anualment a Tàrrega. Entre les novetats d'enguany, una nova web que presenta la programació en itineraris que s'adapten a cada espectador. Durant els 4 dies de FiraTàrrega 77 companyies presentaran 78 espectacles davant un públic que compta amb un grapat de programadors. Precisament, l'Institut Ramon Llull col·labora des de l'any 2007 amb la Fira per portar-hi programadors internacionals.

Per parlar d'aquesta nova edició de FiraTàrrega, hem entrevistat el seu director artístic, Jordi Duran.




Més de 30 anys després del seu naixement, FiraTàrrega és tot un referent en les Arts de Carrer, propera per al públic i imprescindible per als Professionals. Com s'aconsegueix aquest equilibri? 

Amb un projecte transversal, que vetlla per igual per la promoció, l'estudi i l'estímul de les arts de carrer i la creació en espais no convencionals. També procurem que aquest projecte estigui vinculat estretament als diferents espectadors que ens visiten, tan professionals com no. És imprescindible.

Enguany, a més, pren especial força la vessant formativa, amb la primera edició del Màster de Creació en Arts de carrer que han engegat juntament amb la Universitat de Lleida. Tot i que encara no s'ha tancat, quin en seria el primer balanç un cop finalitzada la part teòrica?

Està essent una experiència excepcional. Les primeres edicions sempre són un risc, però també una gran oportunitat. Ara que estem a la recta final puc dir-te que amb el Màster de creació en arts de carrer hi guanyem tots. Ens estem redescobrint dia a dia a través dels ulls dels professors convidats, i dels alumnes. Per a ells crec que està essent una oportunitat única. Per nosaltres també. Estem contents de poder vetllar pel futur de les arts de carrer des de la formació, la creació i l'exhibició. 

FiraTàrrega busca la dinamització del sector i també té una clara vocació internacional. Des de l'any 2007 existeix un acord amb l'IRL per portar programadors internacionals a Tàrrega. Quina valoració en fan des de la direcció? 

Amb l'IRL hem desenvolupat diferents projectes, tots molt concrets. Accions dedicades a la projecció internacional de la cultura catalana que valorem molt positivament. L'any passat, per exemple, vam col·laborar en un projecte que ha donat fruits molt interessants, la vitrina catalana a la fira de circ nòrdica 'Subcase'. Esperem poder continuar treballant plegats i anar encara més enllà, sumar més esforços.

De la programació d'enguany, faria alguna recomanació especial als programadors convidats? 

La meva recomanació per aquest 2013 és molt concreta. Hem inaugurat web, i aquest  nou espai presenta els continguts de la programació repartits en itineraris. Més que recomanar un o altre espectacle, volem que cadascú trobi el que busca. Creiem molt en el que programem, cada peça té un sentit, i és important. Per això aquesta distribució. Aconsellem en funció de com pots ser o què pot resultar-te interessant.

FiraTàrrega presenta una edició molt lligada a l'actualitat, no només pels temes, sinó també en els preus, que busquen garantir l'accés de tothom al teatre i, fins i tot, en la donació d'un 5% de la recaptació al Magatzem dels Aliments Solidaris de la ciutat. Com podem afrontar l'actual situació de crisi des d'un sector que també la pateix amb duresa?

Millorant. Les arts de carrer són una de les disciplines artístiques amb més possibilitats al mercat global. Hem de poder invertir en R+D+I, en la qualificació de professionals, en la comunicació i circuit nacional de la disciplina, en prestigiar-la... Som un servei públic i treballem al costat del sector, estant atents a la situació socioeconòmica actual i proposant, essent valents i ambiciosos. Treballem a la recerca de l'excel·lència i arrisquem, encara que en algun moment ens puguem equivocar. 

FiraTàrrega presentarà 78 espectacles entre el 5 i el 8 de setembre

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"