Institut Ramon LLull

Joan Fontcuberta: el primer català guardonat amb el 'Nobel' de la fotografia

Arts.  Gothenburg, 08/03/2013

El fotògraf conceptual Joan Fontcuberta (Barcelona, 1955) no para d'afegir premis a la seva carrera creativa. Després dels nacionals de Fotografia (1998) i Assaig (2011), ara ha obtingut el Premi Internacional de Fotografia Hasselblad 2013, considerat el Nobel d'aquesta especialitat, convertint-se en el primer català que l'obté en 33 edicions.




Fontcuberta és el creador d'un univers propi on la veritat i la mentida conviuen separades per una línia molt subtil. Ho podem comprovar en algunes de les seves sèries com Herbarium (1984) i Fauna (1987), basades en la naturalesa, o Sputnik (1997) en què res és el que sembla i l'espectador creu veure el que no existeix. 

Bo Myhrman, director de la fundació, ha ressaltat la trajectòria professional de Fontcuberta, qualificant-lo com un dels autors contemporanis "amb més inventiva i originalitat desplegada en els més de 30 anys de treball constant, en què no ha deixat d'investigar i de qüestionar el mitjà fotogràfic fent-nos pensar ".

Fontcuberta ha manifestat: "No m'ho creia. Quan m'ho van notificar pensava que no era veritat ", essent fidel al seu joc característic entre la realitat i la ficció. 

Joan Fontcuberta, a més de ser un dels fotògrafs més reconeguts i prolífics del moment, en l'actualitat comissaria dues exposicions a Barcelona, acaba d'inaugurar una exposició a la galeria Àngels Barcelona, i té una quarta mostra a Mataró. També és escriptor, editor i professor.

Dotat amb 110.000 euros, aquest premi és fruit de l'herència rebuda de l'industrial i fotògraf suec Victor Hasselblad, inventor de la rèflex del mateix nom, que va aconseguir fama mundial (i beneficis) quan el 1969 la NASA va escollir la càmera per acompanyar els astronautes a la Lluna.

El premi Hasselblad 2013 reconeix la seva imaginació i originalitat.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"