Carlos Casas

Carlos Casas és un cineasta i artista que treballa amb el cinema, el so i les arts visuals. La seva obra s’ha exhibit en festivals de tot el món així com a les biennals de Venècia, Shanghai, Bangkok i Istanbul. Les seves pel·lícules s’han projectat i guardonat en certàmens com el Festival de Cinema de Venècia, el Festival Internacional de Cinema de Rotterdam, el Festival Internacional de Cinema de Buenos Aires, el Festival Internacional de Cinema de Mèxic, el CPH:DOX de Copenhagen, el FID de Marsella, entre d’altres. S’han exhibit retrospectives de les seves pel·lícules en festivals internacionals i filmoteques des de Madrid i Mèxic fins a Brussel·les. La seva obra s’ha exhibit i projectat en institucions i galeries d’art internacionals, com la Tate Modern de Londres; la Fondation Cartier, el Palais de Tokyo i el Centre Pompidou de París; el NTU CCA de Singapur; l’Hangar Bicocca i la Triennal de Milà; el CCCB de Barcelona; el Matadero i el Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia de Madrid; el MAAT de Lisboa; la GAM de Torí; el Bozar i el Kunsten Festival des Arts de Brussel·les.

Filipa Ramos

Filipa Ramos és doctora en filosofia, escriptora i curadora. És professora a l’Institute Art Gender Nature (IAGN) de l’Academy of Art and Design FHNW de Basilea (Suïssa). La seva investigació se centra en la relació de l’art contemporani amb la naturalesa i l’ecologia. Ramos és la curadora de la secció Art Basel Film i curadora fundadora de la plataforma de cinema d’artistes en línia Vdrome. Entre els seus projectes actuals i futurs hi ha el festival de les arts, les humanitats i la ciència The Shape of a Circle in the Mind of a Fish (des del 2018, amb Lucia Pietroiusti). El 2022, va ser curadora de la 8a Biennal Gherdëina: Persones Persons (amb Lucia Pietroiusti). El 2021, va ser cocuradora de la 13a Biennal de Shanghai: Bodies of Water (amb Andrés Jaque, Lucia Pietroiusti, Marina Otero Verzier i Mi You). Ramos ha estat redactora en cap d’e-flux Criticism (2013-20), redactora adjunta de Manifesta Journal (2009-2011) i ha col·laborat a la Documenta 13 (2012) i 14 (2017). És autora de Lost and Found (Silvana Editoriale, 2009) i editora d’Animals (Whitechapel Gallery/MIT Press, 2016). El seu pròxim llibre, The Artist as Ecologist (Lund Humphries) es publicarà el 2024.

Institut Ramon Llull

L’Institut Ramon Llull és un consorci format per la Generalitat de Catalunya, el Govern de les Illes Balears, l’Ajuntament de Barcelona i l’Ajuntament de Palma; dedicat a la promoció internacional de la llengua i la cultura catalanes. Des del 2009, s’ha encarregat de promoure, produir i organitzar la participació de la cultura catalana als Eventi Collaterali de La Biennale di Venezia.

CRÈDITS

Organització i producció: Institut Ramon Llull

Artista: Carlos Casas

Comissària: Filipa Ramos

Responsable de programes públics: Pol Capdevila

Imatge: Carlos Casas

Gravació de so: Chris Watson

Composició: Chris Watson i Carlos Casas

Veu: Marina Herlop

Enginyeria de so i espaialització: Tony Myatt

Mescles de so: Armand Lesecq

Gravació de so addicional: Marc Parazon

Imatges de càmera de fototrampeig: Parc Natural del Cadí-Moixeró (Jordi Garcia, Toni Giró, Elena Julià Alsina, Raul Olivares); Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny; Parc del Castell de Montesquiu; Grup de Recerca en Carnívors de Catalunya FELIS (ICHN, Institució Catalana d’Història Natural) i projecte “Gat Fer Catllaràs” (David Fitó, Ramon Flores, Arnau Campanera, Albert Peris, Joan Aguilar i Toni Mampel); RNP Mas de Melons (Adrià Urrea, Sebastià Camarasa, Lluís Culleré, Joel Perez Vidal i Jordi Rodero); Blanca Martí de Ahumada.

Identitat visual: Phantasia

Comunicació i relacions públiques: Institut Ramon Llull & Pickles PR

Traducció: Mireia Alegre, Tiziana Camerani

Coordinació de producció: Marta Millet Agustí

Coordinació a Venècia: Tamara Andruszkiewicz, Favio Monza

Muntatge: GROP, Sono, Tour Serveis

Naturalista: Blanca Martí de Ahumada

Pilots dron: Raül Acuña Rubio (Delabrave), Guido Manuilo (Dronelab)

Color i postproducció d’imatge: Yannig Willman

 

Transport: Feltrero División Arte

Tecnologia i altaveus: Ralf Baumgartner, sonible; Osvaldas Putkis, Focusonics; Giorgio de Vecchi and Giulia di Lenarda, Futura Research; Professor Philip Jackson and Dr. Craig Cieciura, CVSSP, University of Surrey, Wave field synthesis research was supported by UKRI EPSRC and BBC Prosperity Partnership AI4ME: Future Personalised Object-Based Media Experiences Delivered at Scale Anywhere EP/V038087.

Renders: Stefano Zeni / OUTofRAM

Amb la col·laboració de: àngels barcelona; Batalha Centro de Cinema, Porto; Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Generalitat de Catalunya; Diputació de Barcelona, Àrea d’Espais Naturals i Infraestructura Verda; Fundació Catalunya La Pedrera; Institute Art Gender Nature – HGK FHNW, Basel; IUAV Arti Visive, Venezia; MACRO, Roma; SSH! Sound Studies Hub, Venezia; University of Surrey Centre for Vision, Speech and Signal Processing (CVSSP); Università Ca’ Foscari Venezia, Dipartimento di Studi Linguistici e Culturali Comparati; Universitat Pompeu Fabra, Barcelona.

Col·laboradors tecnològics: sonible, Focusonics, developed by Neurotechnology; Futura Research

Agraïments: Als equips de la Xarxa de Parcs Naturals de la Generalitat de Catalunya: Xavier Abril, Albert Burgas, Lluís Culleré, Ponç Feliu, Marc Garriga, Elena Julià, Xavier Marco, Xavier Massot, Joan Mestre, Elisenda Montserrat, Marta Moratonas, Jordi Palau, Cristina Palés, Xavier Oliver, Santi Ramos, Daniel Salvador, Eva Torres, Xavier Vilabella. Als equips de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona: Rodrigo del Amo, Albert Buil, David Carrera, Josep Canals, Adrià Fàbrega, Toni Mampel, Josep Melero, Sandra Morujo, Xavier Navalon, Daniel Pons, Elisabet Ros, Sònia Solorzano. Altres col·laboradors: Àngel Bonada, Joan Gassó (Fuives), Carles Martorell, Josep Mercado, Toni Nievas, Josep Maria Fabra, Ester Tobías Rossell, Joan Torres.

Carlos Casas i Filipa Ramos volen agrair personalment a: àngels barcelona: Emilio Álvarez, Gabriela Moragas, Quico Peinado; Francesco Bergamo; Inês Bianchi; Guilherme Blanc; Edoardo Bonaspetti; Enric Bou; Nicola Di Croce; Olga Díaz Solé; Elvira Dyangani Ose i els membres del procés de selecció; Ben Eastham; gerdastudio; Saodat Ismailova; Maria Lladó; Oriol Magrinyà; Cesare Pietroiusti; Luca Lo Pinto; Attar Martinez Ismailova; Sibel Martinez Ismailova; Chus Martínez; Marta Millet Agustí; Xavier Ruiz Sánchez; Luís Silva; Nataša Vasiljević; Angela Vettese.

Xarxes socials:
#BestiariBiennale
@CataloniaInVenice