Inspirat en un text medieval en què els animals parlen i reclamen una justícia interespècies, la instal·lació Bestiari de Carlos Casas crea un entorn hipnagògic habitat per sons i imatges de criatures procedents de la Catalunya natural i imaginària.


Bestiari dialoga amb el text medieval Disputa de l’ase, escrit el 1417 per Anselm Turmeda, un dels fundadors de la literatura catalana. Disputa de l’ase narra la història d’un grup d'animals que jutgen un home que entén els seus idiomes. Cansats de ser maltractats, els animals qüestionen l’antropocentrisme—la creença que els humans són superiors als altres animals—a través de dinou arguments que aborden qüestions com l’orientació espacial, la companyonia i l’organització política.

Bestiari ret homenatge als animals de la Disputa de l’ase presentant imatges i sons onírics de elefants, ratpenats, dofins, serps, rucs, cotorres i abelles. Amb un sistema d’espaialització infrasònica Ambisonics 3D, Bestiari presenta freqüències que indueixen una sensació de proximitat amb aquests animals i els seus paisatges, propiciant modes sensorials de descoberta interespècies. Una projecció alineada amb l'espectre de visió de cada espècie millora encara més aquestes trobades amb els diferents animals i hàbitats, i dilueix encara més la frontera entre somni i realitat.

Carlos Casas crea pel·lícules, instal·lacions i ambients sonors que se centren en els llocs i les comunitats que existeixen en simbiosi. Amb Bestiari, proposa somiar com una forma de comunicació interespècies, i reforça la necessitat d’atendre múltiples perspectives, sentiments i accions. Bestiari observa els punts comuns del present amb el passat, explora el paper de l’inconscient en l’ecologia i proposa connexions sensorials amb diferents vides i maneres de viure.

Els sons i les imatges de Bestiari es van gravar majoritàriament als llocs següents: Parc Natural del Delta de l’Ebre; Parc Natural del Cadí-Moixeró; Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter; Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny; Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac; Reserva Natural de Mas de Melons i Secans de Lleida; Espai Natural Protegit de la Serra del Montsec; Espai Natural Protegit de la Serra de Boumort; Reserva Nacional de Caça de Boumort; Parc Natural de l’Alt Pirineu, i Parc Natural de Cap de Creus.