19
de juliol

Universitat de Girona
Facultat de Lletres
Sala de Graus
Plaça Ferrater Mora, 1
Veure mapa



Programa Jornades.
Versió PDF


De 09:00 a 14:00

09:00
Sessió inaugural      
Anna Maria Geli, rectora de la Universitat de Girona
Josep Bargalló Valls, director de l’Institut Ramon Llull
Andreu Bosch, director de l’Àrea de Llengua i Universitats
09:30
Conferència inaugural
Com es fa una sintaxi normativa. Criteris i exemples
Joan Solà, vicepresident de l’Institut d’Estudis Catalans i catedràtic emèrit de Lingüística Catalana de la Universitat de Barcelona
L'actualització de la sintaxi normativa (que data de 1918-1933) implica tenir en compte els transcendentals canvis materials, demogràfics i comunicatius que ha experimentat la societat de llavors ençà i que han afectat la llengua de manera important; i també la millor coneixença actual dels principals dialectes. Es fan veure amb exemples concrets aquestes circumstàncies i les subtilitats, les dificultats i les troballes que la feina comporta.
10:30
Pausa
11:00
Taula rodona
Variació geolingüística en l’ensenyament de català com a llengua estrangera      
Josefina Carrera, Universitat de Barcelona
Jaume Corbera, Universitat de les Illes Balears
Sandra Montserrat, Universitat d’Alacant
Miquel Àngel Pradilla, Universitat Rovira i Virgili
Nikola Vuletić, Universitat de Zadar
13:00
Presentació de LlullTV i propostes d’explotació didàctica de la sèrie 4CATS
Institut Ramon Llull
14:00
Dinar

De 15:30 a 18:45

15:30
Utilitat de les sèries de televisió en cursos de català per a no-catalanoparlants
Isabel Turull, Universitat de Roma “La Sapienza”
Els avenços tècnics posen cada cop més productes televisius al nostre abast, i aquest pot ser un recurs molt útil per al professorat de català. A la nostra presentació veurem com ens cal triar el producte més adequat (sèries o llargmetratges; d’humor o d’intriga; sèries produïdes amb intenció didàctica, etc.) segons els objectius que ens proposem i segons la tipologia de l'alumnat, i veurem també alguns exemples de quin és l'ús que en podem fer segons els casos.
16:15
El wiki: una eina per a l'aprenentatge sense murs
Júlia Llompart, Universitat de Massachusetts
Amb aquesta presentació es pretén, en primer lloc, compartir com va ser el procés d’aprenentatge dels alumnes de català com a llengua estrangera a través d’un wiki creat a la Universitat de Massachusetts a Amherst. L’objectiu és analitzar aquesta eina com a recurs dins i fora de l’aula que permet millorar la qualitat de la docència i innovar en l’àmbit de la didàctica del català com a llengua estrangera. També es farà una presentació de diferents projectes didàctics que es van dur a terme amb el grup de català de nivell elemental i que poden servir com a exemple per a altres grups. A més, es presentaran diferents enllaços molt útils relacionats amb el web 2.0.
17:00
Pausa
17:15
Els millors professors europeus
Esther Tallada, Universitat de Glasgow
Entre el 16 i el 19 de febrer el grup de música Manel va fer dues xerrades-taller per als alumnes de català de les Universitats de Manchester i de Glasgow i dos concerts oberts al públic. Aquesta presentació repassarà, d’una banda, el treball de preparació que es va fer a l’aula per garantir l’aprofitament pedagògic de l’activitat i, de l’altra, el procés de gestació i organització d’un projecte marcat per la dualitat quant a l’organització, als objectius, a l’execució de l’activitat i a les institucions culturals implicades.
17:45
Salvador Espriu: Vermächtnis und Gegenwart eines katalanischen Dichters
Òscar Bernaus, Universitat Lliure de Berlín
El passat 7 de maig el departament de Filologia Romànica de la Universitat Lliure de Berlín va organitzar, gràcies al suport de l’Institut Ramon Llull, una jornada acadèmica en commemoració del 25è aniversari de la mort de Salvador Espriu així com del 50è aniversari de la publicació de La pell de brau. La jornada va servir també per retre homenatge a Fritz Vogelgsang, traductor de l’obra lírica completa d’Espriu a l’alemany.

En la nostra comunicació relatarem com va transcórrer la jornada, farem revisió i resum del que s’hi va dir i parlarem de la possibilitat de publicació de les diverses ponències com a quadern especial de la Zeitschrift für Katalanistik (ZfK). A més, informarem del recital poeticomusical que vam celebrar el mateix dia amb poemes i fragments en prosa de diverses narracions d’Espriu a càrrec d’actors alemanys i catalans, amb la col•laboració d’alumnes de català de la Universitat Lliure de Berlín.
18:15
Pau Alabajos i Litus de gira per Alemanya
Elisabet Capdevila, Universitat de Colònia
El juny de 2009, el cantautor Pau Alabajos iniciava a la Universitat de Heidelberg la seva gira per Alemanya. Durant dues setmanes, va impartir en diverses universitats tallers i conferències sobre la situació del mercat de la música en català. En vista de l’èxit obtingut, enguany vam repetir l’experiència amb Litus, que va presentar des d’un vessant filològic un repertori de poesia catalana musicada i cançons del seu nou treball. En aquesta presentació, revisarem les xerrades i els concerts i farem balanç de les activitats.


19
de juliol

Universitat de Girona
Facultat de Lletres
Claustre
Plaça Ferrater Mora, 1



Veure mapa

De 19:00 a 22:00

19:00
Concert. Túrnez & Sesé
Els Els cinc músics de Túrnez & Sesé, amb el seu afany de portar la paraula dels nostres poetes als escenaris, presenten un espectacle en què combinen romanços musicats de poetes vius, editats en el seu darrer CD “Romanços i estampes del 21” amb altres temes dels seus discs editats "Quedarà la paraula", amb poemes de Desideri Lombarte, el poeta del Matarranya, i "L’arbre de l’esperança", amb poemes de Josep Carner i Salvador Espriu, i “Sol Blanc”, on interpreten una antologia d'autors de l’àmbit lingüístic occidental, fonamentalment de les terres de Lleida i de la Franja com Màrius Torres, Joan Barceló, Dolors Miquel, Montse Gort, Hèctor B. Moret, Jordi Pàmias, Joan Todó i Maria Mercè Marçal. A més, ens oferiran un petit tast del seu nou projecte sobre el poeta Sergi Jover a qui dediquen el seu proper i cinquè disc que estan cuinant.
20:00
Sopar inaugural
© 2010 Institut Ramon Llull · Contacte · Hi col·laboren: Xarxa Vives d'Universitats Universitat de Girona


Logo Fundació Ramon Llull[L'Institut Ramon Llull és un consorci integrat per la Generalitat de Catalunya i el govern de les Illes Balears que té com a finalitat la projecció exterior de la llengua catalana i de la cultura que s’hi expressa en totes les seves modalitats, matèries i mitjans d’expressió. L’IRL forma part de la Fundació Ramon Llull, fundació constituïda pel govern d'Andorra, l'Institut Ramon Llull, el Consell General dels Pirineus Orientals, L’Alguer i la Xarxa de ciutats valencianes, que té la seu a Andorra]

[© Institut Ramon Llull 2010. Tots el drets reservats] [info@llull.cat] [Carrer Diputació, 279 baixos, 08007. Barcelona. Tel. +34 934 67 80 00 // Protectora 10, local 11, 07012. Palma Tel:  +34 971 72 96 67] MAPES DE SEUS I OFICINES // HORARIS