Arquit. i disseny.  Beijing,  27/09/2014

El pavelló de Barcelona a la Beijing Design Week obre portes amb una gran exposició

Barcelona, ciutat convidada a la Beijing Design Week (BJDW) d’enguany, ha inaugurat aquesta nit el seu pavelló en un acte presidit per l’alcalde de la ciutat, Xavier Trias, i el director de l’Institut Ramon Llull, Àlex Susanna. Ubicat al 79-Tank, un impressionant recinte circular del districte 751, antic dipòsit de gas, el pavelló de Barcelona acull l’exposició “Barcelona, a future inspired by design” que presenta la ciutat com un ecosistema complet de disseny i creativitat. L’exposició inclou un audiovisual de gran format i més d’un centenar de mòduls informatius, que proposen al visitant l’experiència de viure i descobrir Barcelona des de diferents perspectives. La mostra acull també una selecció de 30 objectes representatius del disseny actual, així com un homenatge als clàssics del disseny català del s.XX. El disseny de l’exposició ha anat a càrrec d’Exitdesign.


La inauguració ha anat a càrrec de l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias; el director de l’Institut Ramon Llull, Àlex Susanna; i el director adjunt del comitè organitzador de la BJDW, Zang Zenghui.
 
L’alcalde ha donat la benvinguda als assistents al Pavelló de Barcelona. Xavier Trias ha explicat que, en anteriors edicions, Barcelona ja havia presentat alguns projectes culturals i creatius, i s’ha mostrat molt satisfet pel fet que enguany, Barcelona hagi estat la ciutat convidada a la BJDW, “una gran ocasió per presentar el disseny, la cultura i la creativitat de Barcelona”. Xavier Trias ha assenyalat que per l’ocasió s’ha preparat un ampli programa d’exposicions, conferències, tallers, diàlegs i projeccions audiovisuals, que contribuiran a projectar Barcelona com a capital internacional del disseny, en camps com l'arquitectura, les ciutats intel·ligents, la tecnologia mòbil i la gastronomia. Trias s’ha mostrat convençut que la BJDW servirà per enfortir encara més els llaços d'amistat i cooperació entre ambdues ciutats.
 
De la seva part, el director de l’Institut Ramon Llull, Àlex Susanna, ha afirmat que “quan parlem de Catalunya o de cultura catalana, no hi ha dubte que l'una i l'altra tenen en Barcelona un dels seus principals actius” i per això ha explicat que “quan ara fa un any la BJDW va convidar oficialment a Barcelona a través de l’IRL, vam entomar la invitació com un gran regal, o més ben dit, com una gran oportunitat: la participació de Barcelona ens permet mostrar tota la riquesa i diversitat del nostre ecosistema urbà, arquitectònic i de disseny en l'aparador d'una ciutat que, en molts aspectes, és semblant a Barcelona”. Susanna ha assenyalat que “per a l'IRL, després d'haver propiciat la invitació a Catalunya com a país convidat de la Fira de Frankfurt, aquest és sens dubte un dels projectes més ambiciosos i complexos que mai ha gestionat. No sols això, un dels més estratègics per tal com permet a la ciutat de Barcelona que s'expliqui i es presenti a través d'un dels seus relats més definitoris”.
 
La inauguració ha tingut el seu punt culminant amb l’arribada al 79 Tank del Cavall de Barcelona, una gegantina instal•lació de carrer de la companyia Antigua i Barbuda que ha esdevingut l’element distintiu de la participació de la ciutat en aquesta cita. El Cavall de Barcelona ha despertat un enorme interès entre els ciutadans de Pequín aquests darrers dies en què s’ha exhibit i ha passejat per diferents indrets de la ciutat. Aquesta escultura mòbil gegantina està lligada a la tradició catalana de les cavalcades i al mateix temps a l’imaginari de l’horòscop xinès, que enguany celebra l’Any del Cavall.
 
Al 79 Tank s’hi presentarà també BBMake, un projecte de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya que, juntament amb estudiants d’escoles de disseny de Beijing, construirà una gran estructura amb peces fabricades amb una impressora 3D i tallades amb làser, utilitzant materials locals tradicionals xinesos com el bambú i el ratan. El 79 Tank disposa també d’un auditori i d’un espai de trobada on es realitzaran altres activitats de tipus cultural i econòmic al llarg de la setmana.
 
La Beijing Design Week és l’esdeveniment més important d’Àsia en matèria de disseny, arquitectura i urbanisme. Aquest certamen, considerat un dels més estratègics pel que fa a l’intercanvi cultural i comercial entre Orient i Occident en aquestes disciplines, és un dels millors aparadors per presentar al mercat asiàtic el disseny i l’arquitectura de la capital catalana.
 
Aquest projecte és una iniciativa de l’Institut Ramon Llull –consorci format pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona– que n’ha portat a terme la coordinació, i és fruit de la seva col·laboració amb l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), l’Àrea d’Economia, Empresa i Ocupació, l’Àrea d’Hàbitat Urbà de l’Ajuntament de Barcelona així com amb BCD Barcelona Centre de Disseny, l’oficina ACCIÓ de la Generalitat a Beijing i altres institucions i empreses catalanes. El projecte compta com a patrocinador principal amb la companyia aèria Air China.
 
Exposicions, conferències i activitats participatives
El programa de la ciutat convidada té lloc a diversos espais de la capital xinesa i inclou 5 exposicions, 17 conferències, més de 20 activitats i intervencions de caràcter divers, la participació d’escoles de disseny i arquitectura de les dues ciutats i una delegació empresarial.
 
El Pavelló de Barcelona es troba al districte 751, un dels barris que aglutina l’escena artística de Beijing i s’ubica en un dels edificis més emblemàtics del districte, el “79 tank”. El pavelló acollirà l’exposició
 
La creació més alternativa de Barcelona es mostra al districte del Dashilar, un barri tradicional de hutongs prop de la plaça de Tiananmen. Les intervencions a Dashilar són un projecte comissariat per Gerard Altaió, dissenyador català resident a Beijing, amb la col·laboració d’Oscar Guayabero. Aquest programa té com a objectiu establir un intercanvi i un diàleg creatiu amb la comunitat local. El programa de Dashilar inclou tres projectes: Casa de Barcelona, Allioli i Meet the Twin.
 
La “Casa de Barcelona” comprèn un conjunt de 15 petites exposicions que mostren “l’ADN” creatiu de la ciutat. “Allioli” és un conjunt d’intervencions que inclou diversos projectes interdisciplinaris que exploren les fronteres del disseny, com un mapping de Telenoika; el projecte “Map of culinary process”, fruit de la col·laboració entre Ferran Adrià i el col·lectiu Bestiario, o un programa de cinema a l’aire lliure es projectaran pel·lícules que majoritàriament tenen Barcelona com a referent. “Meet the Twin” és una exposició i un workshop al Dashilar i un cicle de conferències que tindrà lloc a l’UCCA (Ullens Center for Contemporary Art), districte 798, un dels centres prescriptors de la ciutat amb repercussió a nivell internacional. A Meet the Twin cinc estudis de disseny de Barcelona dialogaran amb cinc de Beijing amb els qui comparteixen una manera comuna de concebre el disseny i el procés creatiu. Aquest projecte està comissariat pel Festival OFFF – Let’s feed the future.
 
Al districte del Dashilar també s’hi poden veure dues exposicions sobre arquitectura i urbanisme: una sobre la remodelació del Mercat de Santa Caterina de l’estudi EMBT i el seu entorn i una altra sobre el projecte d’arquitectura efímera “Re.Set” de la Fundació Enric Miralles.
 
D’altra banda, dimecres es va inaugurar a l’Instituto Cervantes de Pequiín l’exposició “Xi’an- Barcelona in Beijing: Paper Roads, Rivers of Ink” de l’artista català Perico Pastor. 
 
El disseny i la creativitat en l’àmbit de la gastronomia també són presents en el desembarcament cultural a Beijing. El programa inclou un esdeveniment gastronòmic al Restaurant Migas, que ofereix cuina catalana a Beijing, i que amb motiu de la participació de Barcelona a la BJDW ha creat especialment el “Menú Barcelona” amb la col·laboració de diversos xefs de la ciutat.
 
Missió empresarial
Una delegació d’empreses i estudis de disseny de Barcelona han viatjat també a Beijing per entrar en contacte amb empreses i professionals de la Xina. Aquesta missió està coordinada per BCD Barcelona Centre de Disseny i compta amb el suport d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya i de Barcelona Activa, l’Agència de Desenvolupament Local de l’Ajuntament de Barcelona.
 
Més informació: barcelonainbeijing.llull.cat

El Cavall de Barcelona sedueix el públic xinès

Social Networks
Sponsored by:
Air China
The Institut Ramon Llull is a consortium that comprises the Generalitat (Government of Catalonia) and the Barcelona City Council, and its mission is the promotion of Catalan language and culture abroad.
Generalitat de CatalunyaAjuntament de Barcelona
The IRL forms part of the Fundació Ramon Llull, which was established by the Government of Andorra, the Ramon Llull Institute, General Council of the Eastern Pyrenees, the city of Alghero, and the group of Valencian Cities, and has its central offices in Andorra.
Fundació Ramon Llull