Arquit. i disseny.  Barcelona,  10/09/2014

El disseny i l’arquitectura de Barcelona desembarquen a Beijing

Barcelona és la ciutat convidada a la Beijing Design Week (BJDW), l’esdeveniment més important d’Àsia en matèria de disseny, arquitectura i urbanisme. Aquest certamen, considerat un dels més estratègics pel que fa a l’intercanvi cultural i comercial entre Orient i Occident en aquestes disciplines, és un dels millors aparadors per presentar al mercat asiàtic el disseny i l’arquitectura de la capital catalana. 


El Cavall de Barcelona, d'Antigua y Barbuda, icona del projecte

El programa de Barcelona a la BJDW s’ha presentat aquest matí a l’Ajuntament de Barcelona en roda de premsa. L’alcalde de la ciutat, Xavier Trias, ha afirmat que aquesta “és una magnífica ocasió perquè Barcelona projecti amb força la cultura i el disseny català més enllà de les nostres fronteres”. “Barcelona es suma a les ciutats capitals del disseny en un país amb potencial de futur com és la Xina”, ha afegit Trias. L’alcalde  ha recordat que les ciutats convidades anteriorment han estat Londres, Milà i Amsterdam i ha apuntat també que “el disseny és un dels grans actius que tenim a la ciutat” i per aquest motiu ser convidats a la BJDW és “una oportunitat única per projectar Barcelona i Catalunya com a capital del disseny”. 

De la seva part, el conseller de Cultura Ferran Mascarell ha assegurat que aquest projecte és conseqüència de tres elements. “En primer lloc, Catalunya té la sort de tenir un actiu cultural de primera magnitud que és Barcelona, i al seu darrera hi ha molts creadors i emprenedors”. En segon lloc, Mascarell ha afirmat que “Hem après a treballar amb continuïtat” i ha explicat que aquesta invitació arriba després de 3 anys de contactes entre l’IRL i la BJDW. I finalment ha afirmat que “Generalitat i Ajuntament de Barcelona estem aprenent a treballar junts i de manera qualitativa”. Mascarell ha assenyalat que “la nostra cultura s’ha caracteritzat sempre per ser voluntàriament singular sense deixar de ser universal, i aquest joc entre singular i universal és el futur”. 

Finalment, el director de l’Institut Ramon Llull, Àlex Susanna, s’ha mostrat convençut que hi ha “pocs projectes internacionals que permetin transmetre un relat de ciutat i país i projectar valors estratègics de la mateixa manera com ho farà aquest”. Per a Susanna “aquest projecte ens ha d’obrir portes de cara al futur i ens ha de permetre establir vincles no només culturals sinó també comercials amb Beijing” i en aquest sentit ha assegurat que “la trobada entre creadors de les dues ciutats pot generar grans fruits”.

Aquest projecte és una iniciativa de l’Institut Ramon Llull –consorci format pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona– que n’ha portat a terme la coordinació, i és fruit de la seva col·laboració amb l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), l’Àrea d’Economia, Empresa i Ocupació, l’Àrea d’Hàbitat Urbà de l’Ajuntament de Barcelona així com amb BCD Barcelona Centre de Disseny, l’oficina ACCIÓ de la Generalitat a Beijing i altres institucions i empreses catalanes. 

Exposicions, conferències i activitats participatives

El programa de la ciutat convidada té lloc a diversos espais de la capital xinesa i inclou 5 exposicions, 17 conferències, més de 20 activitats i intervencions de caràcter divers, la participació d’escoles de disseny i arquitectura de les dues ciutats i una delegació empresarial.

El Pavelló de Barcelona es troba al districte 751, un dels barris que aglutina l’escena artística de Beijing i s’ubica en un dels edificis més emblemàtics del districte, el “79 tank”. El pavelló acollirà l’exposició “Barcelona, a future inspired by design” que presenta la ciutat com un ecosistema complet de disseny i creativitat. L’exposició inclou un audiovisual de gran format i més d’un centenar de mòduls informatius, que proposen al visitant tenir l’experiència de viure i descobrir Barcelona des de diferents perspectives. En aquesta exposició hi tindrà especial rellevància una selecció de 30 objectes representatius del disseny actual, així com un homenatge als clàssics del disseny català del s.XX. El disseny de l’exposició ha anat a càrrec d’ExitDesign.

Al 79 Tank s’hi presentarà també BBMake, un projecte de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya que, juntament amb estudiants d’escoles de disseny de Beijing, construirà una gran estructura amb peces fabricades amb una impressora 3D i tallades amb làser, utilitzant materials locals tradicionals xinesos com el bambú i el ratan. El 79 Tank disposa també d’un auditori i d’un espai de trobada on es realitzaran altres activitats de tipus cultural i econòmic al llarg de la setmana.

La creació més alternativa de Barcelona i Catalunya es mostrarà al districte del Dashilar, un barri tradicional de hutongs prop de la plaça de Tiananmen. Les intervencions a Dashilar són un projecte comissariat per Gerard Altaió, dissenyador català resident a Beijing, amb la col·laboració d’Oscar Guayabero. Aquest programa té com a objectiu establir un intercanvi i un diàleg creatiu amb la comunitat local. El programa de Dashilar inclou tres projectes: Casa de Barcelona, Allioli i Meet the Twin.

La “Casa de Barcelona” comprèn un conjunt de 15 petites exposicions que mostren “l’ADN” creatiu de la ciutat. “Allioli” és un conjunt d’intervencions que inclou diversos projectes interdisciplinaris que exploren les fronteres del disseny, com un mapping de Telenoika; el projecte “Map of culinary process”, fruit de la col·laboració entre Ferran Adrià i el col·lectiu Bestiario, o un programa de cinema a l’aire lliure es projectaran pel·lícules que majoritàriament tenen Barcelona com a referent. Meet the Twin és una exposició i un workshop al Dashilar i un cicle de conferències que tindrà lloc a l’UCCA (Ullens Center for Contemporary Art), districte 798, un dels centres prescriptors de la ciutat amb repercussió a nivell internacional. A Meet the Twin cinc estudis de disseny de Barcelona dialogaran amb cinc de Beijing amb els qui comparteixen una manera comuna de concebre el disseny i el procés creatiu. Aquest projecte està comissariat pel Festival OFFF – Let’s feed the future.

Al districte del Dashilar també s’hi podran veure dues exposicions sobre arquitectura i urbanisme: una sobre la remodelació del Mercat de Santa Caterina de l’estudi EMBT i el seu entorn i una altra sobre el projecte d’arquitectura efímera “Re.Set” de la Fundació Enric Miralles.

D’altra banda, l’Instituto Cervantes de Beijing presentarà l’exposició “Xi’an- Barcelona in Beijing: Paper Roads, Rivers of Ink” de l’artista català Perico Pastor 

El disseny i la creativitat en l’àmbit de la gastronomia també seran presents en el desembarcament cultural a Beijing. El programa inclou un esdeveniment gastronòmic al Restaurant Migas, que ofereix cuina catalana a Beijing, i que amb motiu de la participació de Barcelona a la BJDW ha creat especialment el “Menú Barcelona” amb la col·laboració de diversos xefs de la ciutat.

Missió empresarial

Una delegació d’empreses i estudis de disseny de Barcelona viatjaran a Beijing per entrar en contacte amb empreses i professionals de la Xina. Aquesta missió està coordinada per BCD Barcelona Centre de Disseny i compta amb el suport d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya i de Barcelona Activa, l’Agència de Desenvolupament Local de l’Ajuntament de Barcelona.

El Cavall de Barcelona, un pont entre cultures

La presència de Barcelona com a ciutat convidada a la BJDW tindrà com a element distintiu el Cavall de Barcelona, una instal·lació de carrer de la companyia de teatre Antigua i Barbuda. Aquesta escultura mòbil gegantina està lligada a la tradició catalana de les cavalcades i al mateix temps a l’imaginari de l’horòscop xinès, que enguany celebra l’Any del Cavall. El Cavall de Barcelona estarà exposat a Beijing durant 10 dies i farà un total de 14 espectacles itinerants amb música i dansa pels carrers de la capital xinesa.

x04z14

La Beijing Design Week tindrà lloc del 26 de setembre al 3 d’octubre

Social Networks
Sponsored by:
Air China
The Institut Ramon Llull is a consortium that comprises the Generalitat (Government of Catalonia) and the Barcelona City Council, and its mission is the promotion of Catalan language and culture abroad.
Generalitat de CatalunyaAjuntament de Barcelona
The IRL forms part of the Fundació Ramon Llull, which was established by the Government of Andorra, the Ramon Llull Institute, General Council of the Eastern Pyrenees, the city of Alghero, and the group of Valencian Cities, and has its central offices in Andorra.
Fundació Ramon Llull