Aprofiteu la nostra cultura

Una cultura que pretén perdurar en el temps ha de tenir la voluntat de conquerir l’espai humà més enllà de les seves fronteres territorials i, per tant, ha de lluitar per projectar-se cap a l’exterior.

La cultura i la llengua catalanes fan un esforç continu per conquerir aquest futur que entenem que ens és propi i legítim. Aquest intent per salvaguardar el nostre llegat identitari passa indiscutiblement per potenciar la projecció exterior de la nostra cultura i també per dissenyar polítiques encaminades a incrementar el nombre de catalanoparlants fora de l’àrea de domini lingüístic.

El Govern de les Illes Balears és conscient de la finestra que Brussel·les ens obre cap a Europa. El Parlament europeu funciona en vint-i-cinc llengües oficials de la Unió Europea. Al món, no hi ha cap altre parlament que n’empri tantes. Aquest fet posa de manifest el respecte per la diversitat lingüística entre els estats membres.

No erram, doncs, si deim que aquest és un escenari encertat per compartir les experiències artístiques i literàries dels nostres creadors i escriptors. Durant una setmana, els ciutadans i ciutadanes dels vint-i-set països membres que treballen a Brussel·les tindran la possibilitat de fer un primer tast de l’essència que emana d’aquestes illes de la Mediterrània. És la millor carta de presentació que els podem oferir més enllà de la càlida acollida que dispensam als qui visiten terra nostra.

Albert Moragues
Conseller de Presidència del Govern de les Illes Balears

L’Institut Ramon Llull, creat l’any 2002 fruit de l’acord i la col·laboració dels governs de les Illes Balears i Catalunya, té l’encàrrec i el repte de promocionar i difondre les diferents manifestacions de la cultura pròpia dels territoris de parla catalana.

El programa que aquí presentam sota el lema Be Balears i que es desenvoluparà a la capital d’Europa durant una setmana del mes de novembre, vol ser un tast, intens i variat, de la creació cultural de les Illes en diversos camps: dansa, cinema, música, literatura i gastronomia.

La llengua i la cultura catalana tenen ja una llarga trajectòria i són al mateix temps plenes de futur. Una panoràmica del seu present és el que presentam en aquest programa.

Hem volgut aprofitar l’ocasió per retre un homenatge més enllà del nostre territori al llegat i l’obra de dos referents de la literatura catalana del segle XX: Damià Huguet i Marià Villangómez. Hem volgut també que cadascuna de les quatre illes, Formentera, Menorca, Eivissa i Mallorca siguin presents a través d’alguna de les activitats.

Desitjam que aquesta sigui una primera passa per a un millor coneixement i una major i més intensa relació entre els nostres països.

Fanny Tur Riera
Directora adjunta de l’Institut Ramon Llull per les Illes Balears

Profitez de notre culture

Une culture qui prétend perdurer dans le temps doit avoir la volonté de conquérir l’espace humain au-delà de ses frontières territoriales, et par conséquent, doit lutter pour sa projection vers l’extérieur.

La culture et la langue catalanes font un effort constant pour conquérir ce futur dont nous pensons qu’il nous est propre et légitime. Cette volonté de sauvegarder notre héritage identitaire passe indiscutablement par la projection extérieure de notre culture et la mise en place de politiques qui ont pour fonction d’augmenter le nombre de catalanophones en dehors de notre territoire linguistique.

Le gouvernement des Îles Baléares est conscient du fait que Bruxelles nous ouvre une fenêtre sur l’Europe. Le Parlement Européen fonctionne avec vingt cinq langues officielles de l’Union Européenne. Il n’existe aucun autre parlement au monde qui emploie autant de langues. Ce fait illustre à merveille le respect des états membres pour la diversité linguistique.

Sans aucun doute, il s’agit de la scène idéale pour partager les expériences artistiques et littéraires de nos artistes et écrivains. Pendant une semaine, les citoyents et citoyennes des vingt sept pays membres qui travaillent à Bruxelles auront la possibilité d’avoir un aperçu de l’essence qui émane de ces îles méditérannéennes. Il s’agit de la meilleure carte de présentation que nous pouvons vous offrir, au delà de l’acceuil chaleureux que nous réservons à ceux qui visitent notre terre.

Albert Moragues
Conseiller à la Présidence du Gouvernement des Baléares

L’Institut Ramon Llull, créé en 2002 à partir de l’accord et de la collaboration entre les gouvernements des Îles Baléares et de la Catalogne, a pour fonction et pour objectif la promotion et la diffusion des différentes manifestations de la culture propre aux territoires de langue catalane.

Le programme que nous présentons sous le titre Be Balears et que nous mettons en place dans la capitale de l’Europe durant une semaine du mois de novembre prétend donner un avant-goût, intense et varié, de la création culturelle des Îles dans divers domaines : danse, cinéma, musique, littérature et gastronomie.

La langue et la culture catalanes ont une longue trajectoire mais elles sont aussi pleines de futur. Ce programme offre une vision panoramique de leur état actuel.

Nous avons souhaité profiter de l’occasion pour rendre hommage au-delà de notre territoire à l’héritage et l’oeuvre de deux référents de la littérature catalane du XXème siècle: Damià Huguet et Marià Villangómez. Nous avons également voulu que les quatre îles –Formentera, Minorque, Ibiza et Majorque – soient présentes dans les activités du programme.

Nous espérons qu’il ne s’agit que d’une première étape vers une meilleure connaissance mutuelle et une relation plus vaste et plus intense entre nos pays.

Fanny Tur Riera
Directrice adjointe de l’Institut Ramon Llull pour les Îles Baléares.

Geniet van onze cultuur

Een cultuur die wil blijven voortbestaan in de tijd, moet de wil hebben zijn grenzen te verleggen en zal moeten zorgen dat hij buiten de eigen grenzen zichtbaar is.

Er wordt voortdurend aan gewerkt om de Catalaanse taal en cultuur ook in de toekomst de plaats te kunnen garanderen die hen toekomt. Het waarborgen van het behoud van ons culturele erfgoed en onze identiteit, gaat noodzakelijkerwijs samen met het bevorderen van de zichtbaarheid van onze cultuur, maar ook met een beleid dat erop gericht is het prestige van het Catalaans in het buitenland te vergroten.

De Regering van de Balearen is zich bewust van het venster dat Brussel opent naar Europa. Het Europees Parlement werkt met vijfentwintig officiële talen van de Europese Unie. Geen enkel ander parlement ter wereld gebruikt er zo veel en het is daarmee een toonbeeld van respect voor de taalkundige diversiteit van de lidstaten.

Het lijdt geen twijfel dat dit een perfect podium is om u kennis te laten maken met het werk van onze artiesten en schrijvers. Een week lang hebben de burgers van de zevenentwintig lidstaten die in Brussel werken de mogelijkheid te proeven van het specifieke dat deze eilandengroep in de Middellandse Zee te bieden heeft. Betere geloofsbrieven hebben wij niet, behalve de warme ontvangst die een ieder wacht die onze eilanden bezoekt.

Albert Moragues
Minister van de Regering van de Balearen

Het Institut Ramon Llull, dat in 2002 werd opgericht dankzij de overeenkomst en de samenwerking tussen de regeringen van de Balearen en Catalonië, heeft de opdracht en de uitdaging de verschillende culturele uitingen van de Catalaanssprekende gebieden te bevorderen en te verbreiden.

Het programma dat we hier onder de titel Be Balears u aanbieden en dat gedurende een week in november plaatsvindt in de hoofdstad van Europa, zal een intense en gevarieerde kennismaking zijn met de culturele productie van de eilanden op verschillend gebied: dans, film, muziek, literatuur en gastronomie.

De Catalaanse taal en cultuur hebben een lange geschiedenis maar zijn niettemin vol toekomst. Een overzicht van de actualiteit laten wij zien in dit programma.

Wij hebben deze gelegenheid willen aangrijpen om buiten onze grenzen een hommage te brengen aan de nalatenschap en het werk van twee vertegenwoordigers van de Catalaanse literatuur uit de twintigste eeuw: Damià Huguet en Marià Villangómez. We hebben ook door middel van de een of andere activiteit, alle vier de eilanden, Formentera, Menorca, Ibiza en Mallorca, hier aanwezig willen laten zijn.

Wij hopen dat dit een eerste stap zal zijn tot een beter begrip en een diepere en hechtere band tussen onze landen.

Fanny Tur Riera
Adjunct-directeur van het Institut Ramon Llull voor de Balearen


Logos