Institut Ramon LLull

Subvencions per a la subtitulació d'obres audiovisuals produïdes i /o coproduïdes a Catalunya

Resum de les bases per a la concessió de subvencions publicada al DOGC el 2 d’abril del 2025.

Aquest resum té un caràcter merament informatiu, i no se’n pot derivar cap efecte jurídic vinculant per a l’Institut Ramon Llull. Cal que el sol·licitant consulti les bases i la resolució de la convocatòria.

Bases

Document en format PDF. Per veure aquests fitxers us podeu baixar el programa Adobe Acrobat.

Convocatòria

Document en format PDF. Per veure aquests fitxers us podeu baixar el programa Adobe Acrobat.

Termini de presentació

Del 30 de juny a l’11 de juliol de 2025 per a activitats dutes a terme entre l'1 de gener i el 31 de desembre de 2025

Es podran realitzar consultes durant tot el període de presentació de sol·licituds fins l’últim dia a les 14:00 h

OBJECTE I REQUISITS

La subtitulació d'obres audiovisuals produïdes i/o coproduïdes a Catalunya (participades per una productora domiciliada a Catalunya) per afavorir i impulsar la presència a l'exterior de la creació cinematogràfica catalana. 

Les activitats subvencionables han de complir els requisits següents: 

  • Les obres audiovisuals s'hauran de presentar finalitzades amb la sol·licitud dins del termini de presentació que estableix la resolució de la convocatòria. La subtitulació s'ha de realitzar durant l'any de la convocatòria i no és necessari que estigui finalitzada en el moment de presentar la sol·licitud. 
  • Les obres audiovisuals han d’haver estat produïdes durant els tres anys anteriors a la convocatòria o bé durant l’any de la convocatòria, exceptuant les que acreditin formar part d’una retrospectiva.

S'entén per obres audiovisuals els curtmetratges i llargmetratges de ficció, documental o animació així com els documentals de televisió i els documentals web. 

No són objecte d'aquestes bases:   

  • Les sèries i cadascun dels seus capítols per separat, les minisèries i les obres audiovisuals amb una finalitat  de promoció comercial.  

  • Les obres audiovisuals que formin part de propostes artístiques en l'àmbit de les arts visuals.  
  • Les obres audiovisuals emmarcades en l'àmbit de la formació.
  • Les obres audiovisuals en postproducció.   
  • La subtitulació en llengua catalana o occitana (en la seva varietat aranesa).  
  • Les obres audiovisuals que hagin estat subvencionades o per les quals s’hagi presentat sol·licitud de subvenció en dues ocasions en aquesta mateixa línia de subvencions.

DESPESES SUBVENCIONABLES

  • Es consideren despeses subvencionables les corresponents als costos de la subtitulació de les obres audiovisuals següents: la traducció i subtitulació en qualsevol format, incloent les despeses d'audiodescripció (AD) i subtitulat descriptiu o per a persones sordes (SPS), i llenguatge de signes, així com les despeses de subtitulació del tràiler promocional de l'obra audiovisual. 
  • Es podran subvencionar fins a un màxim de tres idiomes per obra audiovisual i any, independentment de les despeses d’audiodescripció (AD), subtitulat descriptiu o per a sords (SPS) i llenguatge de signes.

Persones beneficiàries

Poden optar a la subvenció les empreses de producció audiovisual independents que estiguin inscrites al Registre d'empreses audiovisuals de Catalunya o al Registre Administratiu d'Empreses Cinematogràfiques i Audiovisuals gestionat per l'ICAA (Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales) o les d'un estat membre de la Unió Europea o associat a l'espai Econòmic Europeu i amb establiment operatiu a l'Estat espanyol. 

S'entén per empresa de producció audiovisual independent aquella persona física empresària o jurídica que compleix les condicions establertes al punt 2.1 de les bases d'aquesta convocatòria.

Sol·licituds

Les persones sol·licitants poden presentar una única sol·licitud per obra audiovisual independentment del nombre de subtitulacions per a les quals es demani l'ajut.

L'import mínim subvencionable per sol·licitud és de 300,00 euros.

L’import màxim subvencionable és de:

  • 7.000,00 euros per llargmetratge (ficció, documental i animació), documentals de televisió i documentals web.
  • 2.000,00 euros per curtmetratge.  

L'import màxim subvencionable és de 2.000,00 euros per idioma per llargmetratge (ficció, documental i animació), documentals de televisió i documentals web. 

La quantia destinada a cada subvenció pot ser de fins al 100% de les despeses subvencionables establertes a la base 5. 

L'import mínim que s'atorgarà per sol·licitud, sempre que s'hagi assolit la puntuació mínima establerta a la base 9, serà de 300,00 euros. 

L'import màxim que es pot atorgar a un sol·licitant anualment en les convocatòries de l'Institut Ramon Llull per aquest concepte és de 9.000,00 euros. 

Presentació de sol·licituds

La sol·licitud de presentació estarà disponible a la seu electrònica en el termini establert a la convocatòria.

a) Pel cas de persones sol·licitants espanyoles:

Les persones físiques empresàries i les persones jurídiques han de presentar la sol·licitud i realitzar els altres tràmits associats al procediment de concessió i justificació de les subvencions només per via telemàtica utilitzant la seu electrònica de l’Institut Ramon Llull i el sistema de signatura corresponent.

b) Pel cas de persones sol·licitants estrangeres (persones físiques empresàries i persones jurídiques no residents) que sol·licitin per primera vegada una subvenció a l’Institut Ramon Llull, hauran d’iniciar el tràmit a través de qualsevol d’aquestes vies:

- Presentació per via telemàtica amb certificat digital: Només per a residents a la UE. Podeu consultar el llistat de certificats acceptats. Recomanat.

- Presentació per via telemàtica amb acreditació (usuari/contrasenya): Petició d’acreditació (facilitada en un termini màxim de 72 hores).

L’Institut Ramon Llull s’encarrega de generar-la i fer-la arribar d’una manera segura als ciutadans estrangers no residents després d’haver verificat la documentació que acrediti la seva identitat. L’acreditació té una validesa de cinc anys a comptar a partir de la data de presentació de la documentació que acredita la identitat de la persona interessada, a no ser que hi hagi hagut algun canvi. Un cop rebuda l’acreditació es podrà tramitar la sol·licitud de subvenció.

 Si s’escau, tingueu en compte el termini previ necessari per tal d’efectuar l’acreditació.

JUSTIFICACIÓ

Les persones beneficiàries han de presentar a l'Institut Ramon Llull, com a documentació justificativa per a la tramitació del pagament de l'import total concedit en concepte de subvenció, un compte justificatiu amb aportació de justificants de despesa que ha de contenir:

Una memòria explicativa. Una memòria explicativa del compliment de la finalitat de l'acció, activitat o projecte subvencionat, en què s'indiquin les activitats realitzades i els resultats obtinguts que inclogui:

  • El pla d'internacionalització, especificant quines accions del pla s'han realitzat efectivament, així com una valoració de l'impacte de les mateixes.
  • Una còpia física o enllaç digital de l'obra audiovisual subtitulada en les llengües objecte de la subvenció. En cas de presentar un enllaç digital, aquest haurà de ser d'ús exclusiu per l'Institut Ramon Llull i actiu de forma permanent als efectes de fiscalitzacions posteriors

Una memòria econòmica i justificativa  sobre el cost de les activitats realitzades (la traducció i subtitulació de l'obra audiovisual), d'acord amb el model de formulari de justificació.

Prova de la inclusió del logotip de l'Institut Ramon Llull i/o la menció “amb el suport de l'Institut Ramon Llull” en el web o altres suports de comunicació de l'artista.

Per a més informació, consulteu el punt 16 de les bases.

    RESOLUCIÓ i RECURSOS

    La persona titular de la Direcció de l'Institut Ramon Llull resoldrà en el termini màxim de sis mesos a comptar a partir de la publicació de la convocatòria.

    Transcorregut el termini màxim previst sense que s'hagi dictat i notificat la resolució final del procediment, les persones sol·licitants poden entendre desestimades les seves sol·licituds per silenci administratiu.

    La resolució no exhaureix la via administrativa. Es pot interposar un recurs d'alçada davant la persona titular del Departament de Cultura en el termini d'un mes a comptar de la publicació.

      Formularis

       

      Les sol·licituds s'han de presentar a la seu electrònica

      Consulta i presentació de documents

      Els expedients poden ser consultats telemàticament a la seu electrònica.

      La documentació addicional, si escau, i la documentació justificativa es pot aportar per mitjans telemàtics a la seu electrònica.
       

      Contacte

      L'horari telefònic de consultes és de 10 h a 14 h de dilluns a divendres.

      Per resoldre incidències relacionades amb la Seu electrònica empleneu el següent formulari: 

      Seu electrònica - Contacte

      Per resoldre dubtes relacionats amb els continguts de les bases: Olga Díaz (odiaz@llull.cat )

      Per resoldre dubtes relacionats amb tramitació: Elisabeth Piqué (epique@llull.cat)