Arquit. i disseny.  Venècia,  27/11/2014

Cloenda de Grafting Architecture a la Biennal d’Arquitectura de Venècia amb el favor de la crítica i la premsa internacional

Aquest diumenge, 23 de novembre, s’ha tancat la 14a edició de la Biennal d’Arquitectura de Venècia, que des del passat 5 de juny exposava «Arquitectures Empeltades/Grafting Architecture» dins dels Eventi Collaterali, un projecte comissariat per Josep Torrents i Alegre que representava Catalunya en una de les exposicions internacionals d’arquitectura més prestigioses del món. La proposta, impulsada per l’Institut Ramon Llull i que ha comptat amb la col·laboració dels Departaments de Cultura i de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, ha aconseguit un èxit sense precedents a les pàgines de la premsa internacional especialitzada en el sector. Grafting Architecture ha comptat amb el patrocini de Lamp, empresa internacional dedicada al disseny i fabricació de productes d'il·luminació.


La 14ena Biennal d’Arquitectura de Venècia –una de les cites més rellevants del sector a nivell mundial– ha estat comissariada per Rem Koolhaas sota el títol ‘Fundamentals’ i ha rebut una gran cobertura a nivell internacional amb 3.357 periodistes acreditats. Diverses publicacions de reconegut prestigi internacional han dedicat elogis a la proposta catalana, situant-la entre les seves recomanacions per a una Biennal on es podien veure més de 200 exposicions. Poc abans d’inaugurar-se la mostra, la destacada publicació Wallpaper*, referent mundial en el sector del disseny i l’arquitectura amb seu a Londres, ja situava «Arquitectures Empeltades» entre les 25 exposicions imprescindibles de la darrera edició de la Biennal.

Entre els mitjans que han destacat la proposta catalana hi ha també la prestigiosa revista d’arquitectura internacional Architecture Weekend, especialitzada en guies de ciutats i arquitectura, que va elaborar una guia de la Biennal en què situava el pavelló català en cinquena posició d’una llista dels 10 de visita obligada. També la publicació italiana Domus, amb un gran pes en el sector de l’arquitectura des que es va fundar l’any 1928, va lloar el projecte de Josep Torrents, a qui van dedicar una extensa entrevista. L’autora de la publicació, Elena Sommariva, afirmava que “el pavelló català destaca per l’excel·lència de la seva investigació i els seus dissenys: 16 virtuosos exemples –des de Jujol fins l’actualitat– d’una actitud considerada i delicada de la història i la cultura d’un lloc”.

Dels 16 estudis d’arquitectura participants a «Arquitectures Empeltades/Grafting Architecture», n’hi ha que han rebut el reconeixement internacional del sector. L’Estudi Vora, autor de l’Apartament Juan a Barcelona  –que ja havia estat reconegut amb els XII Beau, els Premis Fad 2012, els Próxima 2012 i els XII Premis Hispalyt– ha estat guardonat ara als Archmarathon Awards en la categoria de disseny urbà pel projecte dels entorns del Born, que també va obtenir el Premi Ciutat de Barcelona. D’altra banda, el centre cultural Casal Balaguer a Palma, un projecte conjunt de Flores&Prats Arquitectes i Duch-Pizá Arquitectos, ha estat nominat als prestigiosos Mies van der Rohe Awards 2015.

La primera vegada que Catalunya va ser representada a Venècia fou l’any 2012 amb el projecte «Vogadors/Architectural Rowers», comissariat per Jordi Badia i Fèlix Arranz. A més, des del 2009, l’IRL ha tingut presència regular també als Eventi Collaterali de la Biennal d’Art. A la propera edició de la Biennal d’Arts Visuals el programa comptarà amb el projecte “La singularitat”, realitzat per Albert Serra i comissariat per Chus Martínez.

x03z14

Catalunya reafirma la seva presència de la mà de l’Institut Ramon Llull

Logos Institut Ramon Llull Generalitat de Catalunya Ajuntament de Barcelona MACBA Col·legi Arquitectes de Catalunya LAMP Ripoll Artesa de Segre Pallaresos
L’Institut Ramon Llull és un consorci integrat per la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona que té com a finalitat la projecció i difusió exterior de la llengua i la cultura catalanes en totes les seves expressions.
Generalitat de CatalunyaAjuntament de Barcelona
La Fundació Ramon Llull, està constituïda pel Govern d'Andorra, l'Institut Ramon Llull, el Consell General dels Pirineus Orientals, l'Alguer i la Xarxa de ciutats valencianes Ramon Llull, i té la seva seu a Andorra
Fundació Ramon Llull