español | english      
Lugares como poemas, logo logo llull
 
   LA MOSTRA CULTURAL
   ACTIVITATS
   PROTAGONISTES
   LLIBRE DE VISITES
Creació catalana a Xile> Protagonistes
PROTAGONISTES
 

PROGRAMA ACADÈMIC
Accés al programa acadèmic
Dictadura, transició, memòria històrica i impunitat

Rafael Grasa

Rafael Grasa.

Rafael Grasa Hernández. Nascut a Barcelona el 1953.

•  Dades acadèmiques i institucionals

Doctor en Filosofia. Va treballar primer (anys setanta) en epistemologia, teoria de la ciència i lògica matemàtica , per a dedicar-se posteriorment a la ciència política i les relacions internacionals.

Actualment és professor titular de Relacions Internacionals a la Universitat Autònoma de Barcelona, on va dirigir fins el març de 1999 el seu Centre d'Estudis Internacionals i Interculturals. Actualment coordina l'àrea d'estudis sobre el desenvolupament i cooperació i ajuda internacional d'aquest Centre i és membre del Grup d'Estudis Centroamericans de la Universitat (que ha editat entre altres, el llibre, Centroamérica, democracias inciertas Tecnos, del que és coautor).

Ha exercit nombrosos càrrecs de gestió i representació a la Universitat , tant a la Facultat com al Rectorat. Fins el gener del 2002 va dirigir, per delegació del Rector, el diagnòstic participatiu (durada de dos anys i mig ) sobre avaluació de qualitat, nova missió, pla estratègic i posterior reforma dels Estatuts i òrgans de govern i gestió de la UAB.

Des del 23 de març del 2002 és Vicerector de Relacions Institucionals i Secretari General de la UAB , coordinant totes les tasques de l'actual Equip de Govern i l'engegada del seu Pla Director 2002-2006.

En l'àmbit civil, va ser President durant tres anys i mig de la Federació Catalana d'Organitzacions per al Desenvolupament (del setembre del 1995 a maig del 1999). Ha estat membre del Consell Assessor Català de Cooperació per al Desenvolupament. Va ser designat expert independent del Consell Español de Cooperació per al Desenvolupament el 2001, tot i que posteriorment va renunciar al càrrec.

És membre del Consell Assessor sobre activitats relacionades amb la pau de l'Ajuntament de Barcelona i membre del Consell Català de Cooperació per al Desenvolupament.

És assessor i avaluador de nombroses institucions públiques i privades. Des de febrer del 2004, assessora el Govern català (Secretaria de Cooperació Exterior), en temes relatius a planificació, formació i avaluació de la cooperació per al desenvolupament.

 

Docència de postgrau i investigació

Imparteix o ha impartit regularment docència (llicenciatures, mestratges i doctorat ) sobre: Introducció a la Investigació, Anàlisi de Conflictes, Mediació i Resolució de Conflictes, Anàlisis de Polítiques Exteriors, Teoria i Mètode de les Relacions Internacionals, Teoria de la Decisió Pública, Política Internacional del Medi ambient, Cooperació per al Desenvolupament, Desenvolupament Social, Educació per a la Pau i el Desenvolupament , Política Exterior Espanyola, Noves Tendències de l'Ajuda Internacional : el repte de l'eficàcia i de la qualitat, Institucions Comunitàries, Política exterior espanyola , Anàlisi de Conflictes i de polítiques exteriors, Relacions Internacionals , Política internacional del medi ambient, El pensament dels clàssics polítics sobre la guerra i la pau, El sistema internacional de postguerra freda a la llum del debat actual sobre teoria de les relacions internacionals , Polítiques i Estratègies de Desenvolupament , Globalització: anàlisi d'un debat , Amèrica Llatina en el nou sistema internacional , Centreamèrica en els anys 90s, Noves Concepcions de la Pau i de la Seguretat.

Aquesta docència s'imparteix a la Universitat Autònoma , de Barcelona, bàsicament, però tambè a la Universitat de Barcelona, a la Universidad Complutense de Madrid, a la Universidad Carlos III, la Universidad del País Vasco, la Universidad de Granada, la Universidad de Santiago, a la UNED (en col·laboració amb l'Instituto Gutiérrez Mellado, en el seu programa de postgrau i en el de doctorat) així com a diverses universitats llatinoamericanes.

Pertany a consells editorials i de redacció de, entre altres, les publicacions periòdiques següents: Environment and Security , Global Governance (fins el 1997), Ecología Política, Revista Española de Cooperación y Desarrollo, Anuario Cidob de Relaciones Internacionales, Nueva Africa, Afers Internacionals . És membre de l'International Institute for Environmental Security, amb seu al Canadà.

En el terreny de la investigació, treballa principalment en:


. teoria social i teoria política , en particular teoria de les relacions internacionals .


. anàlisis del sistema internacional i de les polítiques exteriors i de seguretat dels seus principals actors


. anàlisis i resolució de conflictes (en particular en negociació/mediació i en processos de rehabilitació i transformació de les causes dels conflictes)


. aspectes no militars de la seguretat (seguretat ecològica, conflictes hídriccs, seguretat humana )

.estudis sobre desenvolupament i cooperació per al desenvolupament (en particular, en el marc teòric : el relatiu a les noves tendències del desenvolupament i la cooperació, enfocament de les capacitats i desenvolupament humà , la relació entre noves formes de la conflictivitat i desenvolupament , governació i governabilitat, la relació estat-societat civil ; en el terreny aplicat , en la construcció i ús d' indicadors en el terreny del desenvolupament i la cooperació, i en la formulació d'estratègies de desenvolupament).

. política internacional del medi ambient (règims ambientals, com canvi climàtic o biodiversitat, negociacions i conflictes mediambientals)

.anàlisi comparada dels processos de pau i de les transicions a Amèrica Llatina, particularmen t a Centreamèrica.

. vincles entre construcción de la pau i estratègies de desenvolupament

 

Publicacions:

Ha publicat nombrosos articles sobre temes com : cooperació internacional i estudis sobre el desenvolupament , política internacional europea , anàlisi i resolució de conflictes, sistema internacional contemporani, actors internacionals i actors de polítiques de cooperació, seguretat ambiental i negociacions mediambientals globals (en particular canvi climàtic), política exterior i política de cooperació espanyoles , Amèrica Llatina (amb especial èmfasi a Centreamèrica), globalització i regionalisme, desenvolupament sostenible i ecodesenvolupament, etcètera [ Pot facilitar-se llistat complet ].

Els seus darrers llibres són :

E. Barbé/R. Grasa, La Comunidad Europea y la Nueva Europa , Barcelona, Fund, Bofill, 1992;

R. Grasa/A. Ulied (eds.), Medio Ambiente y Gobernabilidad en el Mediterráneo, Barcelona, Proa, 1997 e Icaria 2000,:

Michael Walzer, Guerra, política y moral (Selecció i introducció de textos de Rafael Grasa. Barcelona, Paidós, 2001. S'encarrega també de prologar i revisar la versió espanyola de Guerras justas e injustas

La investigación para la paz: reconstrucción de un síndrome (en premsa)

 

Entre els capítulos de llibres recents poden destacar-se:

"Las Naciones Unidas y Africa". En C. Iribarrren/C. Vargas (compiladores), Las Naciones Unidas en la Nueva Sociedad Internacional , Madrid, Fundación Fiedrich Ebert, 1995, pp. 119-126; " La Conférence Mediterranéene alternative: voix critique et plurielle à la recherche d'un espace de solidarité". Postfacio a B. Khader, Le Partenariat Euro-Méditerranéen après la conférence de Barcelone , París, L'Harmattan, 1997, pp. 185-203 (versió castellana com "Una visión de conjunto de la Conferencia Mediterránea Alternativa: voces críticas y plurales a la búsqueda de un espacio de solidaridad", en AA.VV., Las relaciones entre la Unión Europea y los países de la cuenca del Mediterráneo, Temas de Cooperación nº 7, Madrid, Coordinadora Española de ONGDs, 1996, pp. 173-190); " España: política exterior y de seguridad en un año de tránsito". En Anuario Internacional Cidob 1996.Edición 1997, Barcelona, Fundació Cidob, 1997, pp. 29-48; "Ecodesenvolupament i governabilitat: suggeriments per a l'aplicació de noves estratègies de desenvolupament". En Grasa/Ulied (eds.), Governabilitat i Medi Ambient a la Mediterrània , Barcelona, Proa, 1997, pp. 63-88 (en colaboración con Ignacy Sachs); "Descobrir mediterranis, reinventar la Mediterrània. Sobre conflictes, civilitzacions i fractures culturals". En M. Dueñas (editor), Xoc de civilitzacions. A l'entorn de S,P. Huntington i el debat sobre el nou escenari internacional , Barcelona, Proa/Enciclopèdia Catalana, 1997, pp. 173-192; " La reestructuración de la teoría de las relaciones internacionales en la posguerra fría: el realismo y el desafío del liberalismo neoinstitucional". En Cursos de Derecho Internacional de Vitoria-Gasteiz 1996 , Madrid/Bilbao, Tecnos/Univ. del País Vasco, 1997, pp. 103-148 (Recoge el curso impartido en el verano de 1996); "Centroamérica en el sistema internacional de posguerra fría", en A.S. Cardenal/S. Martí (eds.), América central, las democracias inciertas , Madrid, Tecnos, 1998, pp. 33-62; "El sistema internacional de posguerra fría y las relaciones Norte-Sur: una mirada crítica a la cooperación para el desarrollo". En A. Blanc (ed.), Las Naciones Unidas a final de siglo: retos y líneas de acción . Barcelona, Asociación para las Naciones Unidas, 1998, pp. 95-123; "Globalització, sobirania i interdependència". En Enric Fossas (compilador), Sobirania , Barcelona, Proa, 2000, "La cooperación para el desarrollo de la Unión Europea : naturaleza, mecanismos y políticas", en E. Barbé (coord.), Política Exterior Europea , Barcelona., Ariel, 2000, pp. 55-82. * "La cooperación para el desarrollo de la comunidad europea: naturaleza, mecanismos y políticas". En Esther Barbé (coordinadora), Política Exterior Europea. Barcelona, Ariel, 2000, pp. 55-82. "Globalització, sobirania i interdependència". En Enric Fossas (compilador), Les transformacions politiquees de la so birania i el futur polític de Catalunya , Barcelona, Proa, 2000, pp. "Por una política de cooperación para el desarrollo de la Unión Europea integradora, coherente, eficaz y de calidad". Documento publicado por la Coordinadora Estatal de Organizaciones No Gubernamentales para el Desarrollo con motivo de la Presidencia Española de la Unión Europea , julio de 2002, 35 páginas. "La condicionalidad democrática en la perspectiva de la renegociación del tratado de Lomé: algunas reflexiones", en Afers Internacionals , nº 41, 1998, pp. 149-162. "Más allá de Ley y más allá de la cooperación:¿una nueva etapa de la aportación española al desarrollo del Sur?, en Revista Española de Desarrollo y Cooperación , nº 2, primaverano-verano de 1998, pp. 81-100. "La actualidad de una reflexión clásica sobre guerra y justicia", Introducción a la edición española del libro de Michael Walzer, Guerras justas e injustas. Un razonamiento moral con ejemplos históricos , Barcelona, Piados, 2001, pp. I a XII. "Prólogo" al libro de Ferran Cabrero, La revolución pactada. Globalización y transformación de la guerrilla en América Latina , Barcelona, Flor del Viento, 2002,pp.13-22. La construcción de la paz posconflicto armado: punto de encuentro de la resolución de conflictos, la investigación para la paz y la cooperación para el desarrollo", Prólogo al libro de Raül Romeva, Guerra, posguerra y paz. Pautas para el análisis y la intervención en contextos bélicos o postacuerdo , Barcelona, Icaria, 2003, pp. 11-20

 

 Lugares como Poemas. Creación catalana en Chile © Institut Ramon Llull 2005 | Contacte | Mapa web       Amb la col·laboració de: