Introducció

«Barcelona, ville des prodiges», eslògan de presentació dels autors catalans al Saló del llibre de París

La capital catalana serà la ciutat convidada al Saló del llibre de París del 2013. Entre  els dies 22 i 25 de març, hi haurà a París un conjunt d’activitats literàries i culturals, amb presència dels autors catalans traduïts al francès més representatius, entorn un estand on es difondrà la creació literària barcelonina.

El Saló del Llibre de París és la tercera gran fira d’abast internacional on l’IRL aconsegueix que la literatura i cultura catalanes siguin protagonistes, després d’haver estat convidades d’honor a la Fira de Guadalajara l’any 2004 i a la Fira de Frankfurt el 2007.

Barcelona serà la tercera ciutat convidada al Saló del Llibre de París, després de Buenos Aires (2011) i Moscou (2012).
El francès és la segona llengua d’arribada dels autors de literatura catalana, en nombre de traduccions. La presència de Barcelona al Saló reforçarà unes relacions molt sòlides que existeixen entre els sectors editorials català i francès.

Gràcies a la bona feina de les editorials i agències literàries catalanes i de les editorials franceses, el 2013 es publicaran un seguit de novetats editorials en traducció al francès, que són molt representatives de la riquesa literària de la ciutat de Barcelona, tant en llengua catalana com castellana. La participació al Saló serà clau per reforçar la visibilitat dels autors traduïts.
Entre els títols traduïts és destacable la presència dels clàssics de les lletres catalanes. Josep Pla, Mercè Rodoreda i Maria-Mercè Marçal, per exemple, seran traduïts i publicats per editorials de prestigi. I Éditions Le Seuil reeditarà les novel·les de Carvalho de Manuel Vázquez Montalbán.

Els autors presents al Salon seran Sebastià Alzamora, Arnal Ballester, Jordi Bernet, Jaume Cabré, Javier Calvo, Maite Carranza, Javier Cercas, Miguel Gallardo, Alicia Giménez Bartlett, Juan Goytisolo, Mercè Ibarz, Salvador Macip, Gabriel Janer Manila, Berta Marsé, Eduardo Mendoza, Imma Monsó, Miquel de Palol, Sergi Pàmies, Marc Pastor, Rubén Pellejero, Jordi Puntí, Carme Riera, Albert Sánchez Piñol i Francesc Serés. A més, es preveuen actes relacionats amb Josep Pla, Joanot Martorell, Maria-Mercè Marçal, Mercè Rodoreda i Manuel Vázquez Montalbán.

Els autors catalans dialogaran, entre d’altres, amb autors francesos o residents a França, romanesos  i argentins, com Gabriela Adameşteanu, Daniel Arsand, Arno Bertina, Vincent Borel, Ramon Chao, Laurent Binet, Mathias Enard, Jonio González, Florence Noiville, Philippe Ségur, Thierry Serfaty o Georges Tyras.

Mosaic Escriptors Catalans
Xarxes socials