El català, la llengua de 10 milions d’europeus
El català és la 12a llengua més parlada a Europa amb uns 10 milions de parlants repartits en 4 estats: Espanya, Andorra, França i Itàlia. La majoria dels seus parlants viuen a Catalunya, a les Illes Balears i a bona part del País Valencià, territoris on té la consideració de llengua cooficial juntament amb el castellà. A més, és l’única llengua oficial del Principat d’Andorra. També es parla a les comarques de la Catalunya del Nord, al departament francès dels Pirineus Orientals; i a la ciutat de l’Alguer, a l’illa italiana de Sardenya.
És una llengua romànica que es va formar entre els segles VIII i X a cavall dels Pirineus, en els territoris de l’Imperi carolingi que formaven els comtats de la Marca Hispànica. Els primers textos escrits en català daten del segle XII. Entre els segles XIII i XVI va tenir una considerable expansió com a llengua de creació i de govern, i es va convertir en una llengua de referència a la Mediterrània (Sicília, Sardenya, Nàpols, etc.). Entre les obres literàries de relleu universal destaquen les de Ramon Llull, considerat el creador de la prosa catalana i contemporani de Dant; les d’Ausiàs Marc i el Tirant lo Blanc de Joanot Martorell, la primera novel·la moderna de la literatura occidental. Més modernament, a cavall dels segles XIX i XX, la llengua catalana compta amb un nombre considerable d’escriptors de renom, com Jacint Verdaguer, Mercè Rodoreda, Josep Pla, Salvador Espriu o Baltasar Porcel.
Actualment, és ben present en tots els sectors de la societat: els centres escolars i les universitats, l’àmbit de la recerca, l’administració pública, el món laboral i empresarial i els mitjans de comunicació. Plenament adaptada a les necessitats de la societat moderna, és la 26a llengua del món amb més presència a Internet, des d’on es pot accedir, per exemple, a un ventall d’eines multimèdia d'aprenentatge de la llengua, com ara el parla.cat. És una llengua, a més, amb una rica tradició cultural i una gran capacitat creativa, i en aquest sentit és l’11a llengua de partida més traduïda del món, segons dades de la UNESCO.
És la llengua d’artistes universals com Antoni Gaudí, Pau Casals, Joan Miró, Salvador Dalí, Antoni Tàpies i Miquel Barceló; de científics com Joan Oró i Joan Massagué; de cuiners com Ferran Adrià i Carme Ruscalleda; i d’esportistes com Rafael Nadal, Pau Gasol i Pep Guardiola.
Avui, en el marc de la projecció exterior, la llengua catalana és present en els plans d'estudi d'unes 160 universitats de cinc continents, 19 de les quals a França, incloent-hi el Centre d’Estudis Catalans de la Université Sorbonne - Paris IV. I anualment, es convoquen proves per a l’obtenció dels certificats de llengua catalana a més de 80 ciutats de 33 països d’arreu del món d’acord amb el Marc europeu comú de referència per a les llengües.
Us convidem, doncs, a acostar-vos a la llengua catalana, invitée d’honneur du Salon d’Expolangues 2010, i a conèixer una part de la riquesa lingüística europea.
Le catalan, la langue de 10 millions d’Européens
Le catalan est la douzième langue la plus parlée en Europe, avec une dizaine de millions de locuteurs répartis dans quatre pays : l’Espagne, l’Andorre, la France et l’Italie. La plupart des catalanophones résident en Catalogne, dans les îles Baléares ou dans le Pays valencien, où le catalan jouit du statut de langue officielle aux côtés de l’espagnol. Le catalan, qui est la seule langue officielle de l’Andorre, est également parlé en Catalogne-Nord – dans le département des Pyrénées-Orientales – et à Alghero (l’Alguer, en catalan), une ville de Sardaigne.
Langue romane, le catalan a commencé à se former entre le VIIIe et le Xe siècle de part et d’autre des Pyrénées, dans les comtés de la Marche hispanique établie par l’Empire carolingien. Les premiers textes écrits en catalan datent du XIIe siècle. Entre le XIIIe et le XVIe siècle, le catalan connut une expansion considérable non seulement en tant que langue de culture mais aussi comme langue de gouvernement, au point de devenir langue de référence en Méditerranée, notamment en Sicile, en Sardaigne, ou encore à Naples. Parmi les ouvrages littéraires de portée universelle rédigés en catalan figurent ceux écrits par Ramon Llull (Raymond Lulle), philosophe, poète et romancier contemporain de Dante considéré comme le créateur de la prose catalane, les œuvres d’Ausiàs Marc et Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell, le premier roman moderne de la littérature occidentale. Plus près de nous, aux XIXe et XXe siècles, Jacint Verdaguer, Mercè Rodoreda, Josep Pla, Salvador Espriu, Baltasar Porcel et de nombreux autres écrivains catalans de renom ont donné au monde des œuvres admirables.
La langue catalane est actuellement utilisée au quotidien dans toutes les sphères de la société, dans les établissements scolaires comme à l’université, dans la recherche, dans l’Administration publique, dans les entreprises, dans les médias... Pleinement adaptée aux besoins d’une société moderne, c’est la vingt-sixième langue la plus utilisée sur Internet, où un large éventail d’outils multimédias d’apprentissage du catalan a été mis en ligne, en particulier sur le site parla.cat. S’appuyant sur une forte tradition culturelle tout en étant doué d’une grande capacité créative, le catalan est, selon l’Unesco, la onzième langue la plus traduite au monde.
C'est aussi la langue de personalités reconnues universellement de la taille d’Antoni Gaudí, Pau Casals, Joan Miró, Salvador Dalí, Antoni Tàpies, Miquel Barceló, Joan Oró, Joan Massagué, Valentí Fuster, Calixto Bieito, Josep Carreras, Montserrat Caballé, Isabel Coixet, Sergi López, Jordi Mollà, Josep M. Flotats, Jordi Savall, Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Rafael Nadal, Pau Gasol ou Pep Guardiola.
Aujourd’hui, le catalan est enseigné sur les cinq continents. Cent soixante universités, dont 19 en France, l’ont intégré dans leurs cursus ; à Paris, le Centre d’études catalanes de l’université Paris-Sorbonne (Paris IV) joue un rôle déterminant à cet égard. Chaque année, des examens pour l’obtention de certificats de langue catalane sont organisés conformément au Cadre européen commun de référence pour l’apprentissage des langues dans plus de 80 villes de 33 pays du monde entier.
Nous vous invitons à vous intéresser à la langue catalane, invitée d’honneur d’Expolangues 2010, et à découvrir, ainsi, une partie de la richesse linguistique européenne.
[L'Institut Ramon Llull és un consorci integrat per la Generalitat de Catalunya i el govern de les Illes Balears que té com a finalitat la projecció exterior de la llengua catalana i de la cultura que s’hi expressa en totes les seves modalitats, matèries i mitjans d’expressió. L’IRL forma part de la Fundació Ramon Llull, fundació constituïda pel govern d'Andorra, l'Institut Ramon Llull, el Consell General dels Pirineus Orientals, L’Alguer i la Xarxa de ciutats valencianes, que té la seu a Andorra]
[L'Institut Ramon Llull est un consortium formé par le gouvernement de Catalogne (Generalitat de Catalunya) et le gouvernement des Îles Baléares dont le principal objectif est la promotion à l’étranger de la langue catalane et de la culture qui s’exprime sur ses territoires, dans toutes les modalités, toutes les matières et tous les moyens d’expression. L’IRL fait partie de la Fundació Ramon Llull, dont le siège se trouve en Andorre et qui est constituée par le gouvernement d’Andorre, l'Institut Ramon Llull, le conseil général des Pyrénées orientales, L’Alguer et le Réseau de villes valenciennes]