Institut Ramon LLull

La New York University projecta el documental ‘Avi, et trauré d'aquí!’

Cinema.  Nova York, 14/02/2017

Avi, et trauré d’aquí!’ és la promesa i la lluita de Joan Pinyol, nét d’un republicà que va ser exhumat de la fossa on estava enterrat i portat per força al Valle de los Caídos, sense el coneixement ni el consentiment dels seus familiars. La New York University projectarà el documental el pròxim 14 de febrer en una sessió que comptarà amb la presència de la seva codirectora, la periodista Montse Armengou, actualment en residència docent a la càtedra King Juan Carlos I de la universitat.




Inaugurat l'any 1959 i presentat com un monument a la reconciliació, el règim franquista no va dubtar a profanar tombes i fosses de víctimes de la Guerra Civil –nacionals i republicans- per farcir aquell immens mausoleu. El Valle de los Caídos s’ha convertit en la fossa comuna més gran d’Espanya. 

Molts familiars lluiten per poder treure les restes dels seus parents del Valle i enterrar-los prop de casa. Però les dificultats, tant tècniques com de voluntat política, són moltes. Per aquest afectats, que el seu avi o pare reposi al costat de Franco és un greuge que va causar la dictadura i que la democràcia encara no ha reparat. El documental ‘Avi, et trauré d’aquí!’ segueix la lluita de Joan Pinyol, nét d’un republicà que va ser exhumat de la fossa on estava enterrat i portat per força al Valle de los Caídos.

La càtedra King Juan Carlos I facilita als estudiants de la New York University el contacte amb alguns aspectes de la història d’Espanya que van més enllà dels tradicionalment presents en l’ensenyament universitari. Des de 1985, ha permès portar a Nova York especialistes en la història, la política, l’economia i la cultura d’Espanya per oferir cursos i conferències als estudiants de la universitat, i per dur a terme les seves pròpies investigacions acadèmiques.

Montserrat Armengou (Barcelona, 1963) és periodista i autora de nombrosos documentals d’investigació històrica

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"