logo
Divendres, 3 de juny, 18:30 hores
La literatura catalana al Fondo de Cultura Económica
 
Pavelló de trobades Fundación Círculo de lectores
 


Empar Moliner

joan margarit

(Santa Eulàlia de Ronçana, 1966) Ha estat actriu de teatre i de cabaret. Actualment es guanya la vida com a periodista, col·laborant a la ràdio i a la premsa escrita. Va debutar com a escriptora amb L' ensenyador de pisos que odiava els mims (1999), una col·lecció de relats satírics i corrosius que proposa una mirada freda, sarcàstica, corrosiva i feroç sobre les obsessions i les actituds més característiques del nostre temps. Amb la seva primera novel·la, Feli, esthéticienne, una comèdia sobre el desig, va obtenir el Premi Josep Pla 2000. Recentment ha donat a la impremta el seu segon volum de contes, T'estimo si he begut, que acaba de ser traduït al castellà.

Bibliografia seleccionada

NARRATIVA
L'ensenyador de pisos que odiava els mims. Barcelona: Destino, 1999
Feli, esthéticienne. Barcelona: Destino, 2000
T'estimo si he begut. Barcelona: Quaderns Crema, 2004

OBRA TRADUÏDA A L'ESPANYOL
Te quiero si he bebido. Barcelona: El Acantilado, 2004


Baltasar Porcel

joan margarit

(Andratx, Mallorca, 1937) És una de les primeres figures de la literatura catalana del segle XX. És autor de novel·les i contes, de llibres de viatges, de proses narratives, d'articles d'opinió, d'entrevistes i d'obres de teatre. Columnista lúcid i polèmic a la premsa, amb la seva obra narrativa ha construït un món mediterrani, solar i tràgic, pletòric d'aventures i força estilística, en què destaca el denominat «Cicle d'Andratx». En ell mitifica al seu poble i articula una metàfora de la condició humana.

Ha obtingut, entre altres, els premis Josep Pla, Prudenci Bertrana, Sant Jordi, Ramon Llull i Boccaccio (Itàlia), i el 1995 va ser distingit als Estats Units com un dels autors de l'any per un jurat format pels crítics de Los Angeles Times, The Washington Post, The Chicago Tribune, Esquire, Publishers Weekly i The Village Voice.

Ha estat traduït a l'espanyol, a l'anglès, al francès, a l'alemany, a l'italià, al txec, a l'eslovac, al turc i al vietnamita. Entre les seves obres destaquen Els argonautes , Cavalls cap a la fosca , L'emperador o l'ull del vent i El cor del senglar , que va rebre el Premi Nacional de la Crítica 2000.

 

Bibliografia seleccionada

NARRATIVA
Solnegre. Barcelona: Albertí, 1961
La lluna i el Cala Llamp.
Barcelona: Albertí, 1963
Els escorpins.
Barcelona: Aymà, 1965
Els argonautes.
Barcelona: Edicions 62, 1968
Difunts sota els ametllers en flor.
Barcelona: Destino, 1970
Cavalls cap a la fosca.
Barcelona: Edicions 62, 1975
Reivindicació de la vídua Txing.
Barcelona: Edicions 62, 1979
Les pomes d'or.
Barcelona: Edicions 62, 1980
Els dies immortals.
Barcelona: Edicions 62, 1984
Les primaveres i les tardors.
Barcelona: Proa, 1986
El divorci de Berta Barca.
Barcelona: Proa, 1989
Lola i els peixos morts.
Barcelona: Proa, 1994
Ulisses a alta mar.
Barcelona: Edicions 62, 1997
El cor del senglar.
Barcelona: Edicions 62, 2000
L'emperador o l'ull del vent.
Barcelona: Planeta, 2001
Les maniobres de l'amor. Tots els contes, 1958-2001.
Barcelona: Destino, 2002
Olympia a mitjanit.
Barcelona: Planeta, 2004

ASSAIG
Viatge literari a Mallorca. Barcelona: Destino, 1967
Arran de mar. Barcelona: Selecta, 1967
Viatge a les Balears menors. Barcelona, 1968
Els xuetes. Barcelona: Edicions 62, 1969
Crònica d'atabalades navegacions. Barcelona: Edicions 62, 1971
Les illes encantades. Barcelona: Edicions 62, 1984
Mediterrània. Onatges tumultuosos. Barcelona: Proa, 1996
Els xuetes mallorquins. Quinze segles de racisme. Barcelona: Edicions 62, 2002
L'àguila daurada. Barcelona: Destino, 2003

TEATRE
Els dolços murmuris del mar. Barcelona: Edicions 62, 1981

OBRES COMPLETES
Obres completes (7 vol.). Barcelona: Proa, 1991 - 1997

OBRA TRADUïDA A L'ESPANYOL
Difuntos bajo los almendros en flor. Madrid: Espasa-Calpe, 1978
Las manzanas de oro. Barcelona: Planeta, 1980
Los días inmortales. Barcelona: Plaza & Janés, 1984
Los argonautas. Barcelona: Seix Barral, 1986
Primaveras y otoños. Barcelona: Anagrama, 1987
Los argonautas. Barcelona: Seix Barral, 1990
Mediterráneo: tumultos del oleaje. Barcelona: Planeta, 1996
Lola y los peces muertos. Barcelona: Ediciones del Bronce, 1997
Caballos hacia la noche. Barcelona: El Aleph, 2000
El corazón del jabalí. Barcelona: El Aleph, 2001
Los chuetas mallorquines. Barcelona: El Aleph, 2002