
Universitat de Vic – Campus Torre dels Frares
Tallers (sessions paral·leles)
Els participants s'han d'inscriure a dos tallers, un de 9:30 h a 11 h i l'altre de 12:30 h a 13 h. El taller Aspectes cognitius, lingüístics i socials de l'ensenyament de català com a llengua estrangera: conceptes clau s'adreça al professorat de nova incorporació o amb poca experiència docent i tindrà una durada de 3 hores, de 9:30 h a 13 h.
Aspectes cognitius, lingüístics i socials de l’ensenyament de català com a llengua estrangera (CLE): conceptes clau
09:30 h
Aula T019
Llorenç Comajoan, Universitat de Vic
En aquest taller es presenta el camp de l'adquisició de segones llengües a partir de la discussió de conceptes clau lligats als vessants cognitiu, lingüístic i social del procés d'ensenyament-aprenentatge del CLE. Es proposaran diferents activitats d'anàlisi i reflexió de la pràctica docent a l'aula de CLE, com ara l'adquisició de primeres i segones llengües, la interllengua, la motivació en l'aprenentatge de llengües o el paper de l'ensenyament de la gramàtica, i es faran propostes per establir lligams entre teoria i pràctica.
Disseny de tasques per a la producció i interacció orals i escrites de segones llengües
09:30 h
Aula T020
Roger Gilabert, Universitat de Barcelona
En aquest taller es treballarà el disseny de tasques per a la promoció de la producció i interacció orals i escrites en l'aprenentatge de segones llengües. En primer lloc es presentarà un breu resum teòric sobre l'aprenentatge de llengües i el paper de les tasques com a vehicles d'aprenentatge. Seguidament es consideraran els factors del disseny que professors/es poden manipular per a maximitzar les possibilitats de producció i interacció dels aprenents. En tercer lloc es realitzaran algunes tasques senceres i s'hi reflexionarà. L'objectiu és proporcionar als assistents eines per dissenyar les seves pròpies tasques comunicatives o transformar activitats ja existents en tasques. Les explicacions aniran acompanyades d'exemples pràctics associats a cadascuna de les opcions de disseny.
L'experiència amb la poesia a l'aula d'L2: reflexions i propostes
09:30 h
Aula T021
Rosana Acquaroni, Universitat Complutense de Madrid
La poesia és un vehicle universal d’expressió i transmissió d’emocions, idees i valors. No obstant això, els textos poètics continuen despertant moltes reticències a l’hora de portar-los a la pràctica com a material a l’aula de L2. Ens proposem reflexionar sobre el seu ús a l'aula i compartir diferents propostes didàctiques.
Treballar la gramàtica a l'aula de CLE a través dels gèneres discursius
09:30 h
Aula T022
Xavier Fontich, Universitat Autònoma de Barcelona
Aquest taller presenta una proposta per treballar la gramàtica a l'aula de CLE a través de la noció de 'gènere discursiu', un concepte rellevant en els estudis socioculturals. Explorarem les nombroses ocasions en què els alumnes poden implicar-se en l'elaboració de gèneres diversos (des de peus de foto, a entrevistes, passant per ressenyes, crítiques o comentaris). Mostrarem com cadascun d'aquests gèneres implica unes tries lingüístiques determinades (llargària, nivells de formalitat, lèxic, modalització, etc.). I observarem com aquest fet els converteix en objectes ideals on integrar gramàtica i ús de la llengua, tant en nivells primerencs (alumnes amb destreses comunicatives mínimes) com mitjans i avançats. El taller està orientat a la reflexió (sobre els gèneres discursius), a la pràctica (elaborarem propostes concretes) i a la discussió (sobre les possibilitats que obre un treball així a l'aula de CLE).
Pausa
11:00 h
Repetició dels tallers
11:30 h
Pausa dinar
13:30 h
Presentacions del professorat (sessions paral·leles)
Els participants han d’assistir a quatre de les set presentacions.
Терпение и труд все перетрут Paciència i dedicació et donen la raó
15:00 h
Aula T019
Expressió oral a través de la història del cinema català
15:00 h
Aula T020
Chantal Sobrino, Universitat de Sorbonne Nouvelle-París III
Aquesta comunicació pretén presentar la nova orientació que s'ha donat a la darrera assignatura que cursen els estudiants de català de la Universitat Sorbonne Nouvelle (París) que des de l'any passat s'anomena "Expressió oral a través del cinema català". Intentarem reflexionar sobre quina en pot ser la base metodològica, quins aspectes s'hi poden abordar i com orientar les activitats per tal que, essent lúdiques, presentin un interès i una utilitat reals. En el nostre cas l'assignatura pren una clara orientació, que és atacar el gran handicap dels estudiants francesos: la "veritable" expressió oral.
Reflexions de l'època 'postmètodes': més enllà del mètode comunicatiu
15:00 h
Aula T021
Repetició de les presentacions
15:30 h
Difusió de la llengua i la cultura catalanes a les universitats: recursos logístics i pedagògics alternatius.
16:00 h
Aula T019
Una mica de mi i una mica del Parla.cat: la fórmula per a un curs semipresencial de llengua catalana.
16:00 h
Aula T020
Adrià Castells, Universitat de Manchester
Aquesta presentació pretén explorar, a partir d’una proposta pilotada enguany a Manchester, noves vies i models d’aprofitament de les estructures universitàries per fer extensible el coneixement de la llengua i la cultura catalanes a estudiants d’altres disciplines acadèmiques, així com també a col·legues i persones interessades de fora de l’àmbit estrictament universitari.
Itinerari de traducció literària català-anglès: un projecte de treball autònom a través de Xarxallull
16:00 h
Aula T021
Carme Calduch, Universitat de Cambridge
En aquesta comunicació donarem a conèixer el projecte de pràctica autònoma de traducció dissenyat a través de Xarxallull. Explicarem també quines són les característiques dels estudis de català a la Universitat de Cambridge i per què va sorgir la necessitat de crear una eina per reforçar la pràctica de la traducció fora de l'aula i de forma independent. Així mateix, exposarem els reptes i les dificultats que ha suposat posar en marxa aquest curs, els punts forts i els febles del projecte, i les propostes de millora de cara al nou curs acadèmic.
Motivació a les classes de cultura. Algunes conclusions de Cultura en pràctica
16:00 h
Aula T022
Marina Massaguer, Universitat d’Oxford
Anna Subarroca, Universitat de Mannheim
Chantal Sobrino, Universitat de Sorbonne Nouvelle-París III
Helena Badell, Universitat de Saint-Denis, Paris 8
Ja sabem que no hi ha una fórmula màgica per aconseguir despertar l’interès dels alumnes, però en el marc del “Cultura en pràctica” van sorgir algunes idees que ens poden ajudar en aquest repte. Aspectes com la codefinició del temari en funció dels interessos dels estudiants, la conveniència (o no) de fer una introducció general en forma de mosaic, la connexió entre períodes i moviments artístics, la tria de materials o la negociació de l’avaluació poden tenir una rellevància notable a l’hora d’aconseguir motivar l’alumnat.
Repetició de les presentacions
16:30 h
Pausa
17:00 h
Reunions internes del professorat de la Xarxa universitària d'estudis catalans a l'exterior.
17:15 h
Aula
Magna
ACTUACIÓ MUSICAL
22:30 h
Espectacle Solitud. El pianista i compositor Manel Camp posa música a la novel·la de Caterina Albert (Víctor Català).
La Jazz Cava Rambla Montcada, 5
Aprendre català al món
Qui es qui
Subvencions
Cultura Catalana
Destacats

