Vic

XXVII Jornades internacionals per a professors de català

Aquest juliol la Universitat de Vic ens tornarà a acollir per celebrar les XXVII Jornades internacionals per a professors de català en el marc de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes del Campus de la Torre dels Frares.

Per a l’edició d’enguany hem preparat un programa molt centrat en experiències i activitats d’innovació docent. En aquest àmbit, comptarem amb professorat especialitzat com Llorenç Comajoan (Universitat de Vic), Roger Gilbert (Universitat de Barcelona) i Xavier Fontich (Universitat Autònoma de Barcelona), a més de propostes per didactitzar la poesia a l’aula d’L2 a càrrec de Rosana Acquaroni (Universidad Complutense de Madrid).

Per altra banda, continuem augmentant significativament la participació docent del professorat de la Xarxa, amb les presentacions de les vostres experiències docents, sempre amb esperit innovador i pràctic, i amb els tallers de dinamització didàctica, convençuts que la reflexió i el debat sobre qüestions relacionades amb la vostra tasca són factors de cohesió i que faciliten la construcció d’un discurs a partir de les vostres aportacions. I, per segon any, comptarem amb les presentacions de pòsters sobre el creixement i la consolidació curricular dels estudis catalans en algunes universitats.

Si l’any passat celebràvem conjuntament els 10 anys de l’Institut Ramon Llull, una dècada dedicada a la configuració i la consolidació de la Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior, aquest any ens hem adherit als actes de commemoració del Centenari del naixement de Salvador Espriu. I per això comptarem amb la conferència inaugural d’Agustí Pons, autor del valuós estudi biogràfic Espriu, transparent (2013), en què situa definitivament Salvador Espriu al costat de les més altes figures catalanes de tots els temps.

També volem compartir amb vosaltres que la Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior hagi estat reconeguda aquest any amb el Premi Comte Jaume d’Urgell, atorgat per l’Ajuntament de Balaguer, en reconeixement de la tasca de projecció internacional del català dins del món acadèmic. Aquest és un reconeixement en el qual hi han contribuït el professorat de la Xarxa, els responsables acadèmics dels estudis catalans a les universitats de l’exterior i l’Institut Ramon Llull, a través de l’Àrea de Llengua i Universitats. Un reconeixement que coincideix amb un moment de dificultats econòmiques i, doncs, amb limitacions pressupostàries per la complexa situació que viu el país. Per aquesta raó l’IRL ha hagut de reduir el nombre d’ajuts a la docència de cara al curs 2013-2014 i, en conseqüència, ha comportat que alguns dels docents no hagin pogut tenir continuïtat per al proper curs.

Malgrat aquest context d’austeritat pressupostària, des de l’Institut Ramon Llull considerem prioritària la formació del professorat. Per això, des del 2010, aquestes Jornades es complementen amb jornades de formació més específiques organitzades fins ara a Manchester, Birmingham, Londres, Nàpols, Madrid i Barcelona, per garantir una bona formació del professorat d’estudis catalans a les universitats de fora del domini lingüístic.

En tot cas, per a aquells que heu acabat una etapa de dedicació a l’exterior, rebeu el nostre agraïment per la vostra contribució a la projecció internacional de la llengua i la cultura catalanes en l’àmbit universitari; per a aquells que us incorporareu a la Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior, us donem la benvinguda.

Amb el desig de poder-nos-hi retrobar, rebeu una afectuosa salutació,

Andreu Bosch
Director de l’Àrea de Llengua i Universitats

Xarxes socials