Santiago de Chile
12/ 07/ 2005
Seminari sobre plurilingüisme en el marc de la mostra Lugares como Poemas. Creación Catalana en Chile
La trobada acadèmica es fa a la Universidad Católica de Temuco els dies 13 i 14 de juliol
La rectora de la Universidad Católica de Temuco, Mónica Jiménez de la Jara, i el Director de l'Àrea d'Humanitats i Ciències de l'Institut Ramon Llull, Carles Torner, inauguraran, el dimecres 13 de juliol, a les 10 hores, el seminari Plurilingüisme i ensenyament de Llengües, que es desenvoluparà durant dos dies a l'Auditori Campus Nord, de la Universidad de la Novena Región. Aquesta trobada acadèmica es realitza en el marc de la mostra Lugares como Poemas. Creación Catalana en Chile, una nodrida gamma d'activitats que tenen com a eix la cultura catalana i que durant deu dies s'està presentant a Xile amb teatre, cinema, dramatúrgia, literatura, exposicions i seminaris.

L'Institut Ramon Llull, entitat que s'encarrega de la difusió a l'exterior de la cultura i la llengua catalana, ha organitzat el programa acadèmic per a crear un espai de trobada entre especialistes catalans i xilens. El gran eix és el diàleg entre el model català de gestió de drets lingüístics i la situació a Xile. S'ha triat la Universitat Católica de Temuco perquè està situada en una zona multilingüe, on conviuen de forma quotidiana l'espanyol i el mapudungun. A més recentment s'ha concretat un programa conjunt sobre ensenyament i multilingüisme de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Catòlica de Temuco.

El programa del seminari Plurilingüisme i ensenyament de llengües és el següent:

Dimecres 13 de juliol
- 10.15 a 11.00 hores - Conferència inaugural "Plurilingüisme, ensenyament de les llengües i democràcia. Una visió internacional", amb Eva Pons (Universitat de Barcelona).
- 11.00 a 13.30 hores Taula rodona "Legislació i polítiques lingüístiques a Xile i Catalunya", amb Miquel Pueyo (Generalitat de Catalunya), Claudio Millacura (Ministerio de Educación de Chile), José Calfuqueo (Corporación Nacional de Desenvolupament Indígena-CONADI) i Arturo Hernández (Universidad Católica de Temuco).
- 15.30 a 17.30 hores Taula rodona "Societat civil i defensa de la universalitat dels drets lingüístics", amb Jordi Porta (Òmnium Cultural), Joan Antoni Mesquida (Universitat de les Illes Balears) i Desiderio Catriquir (Universitat Catòlica de Temuco).

Dijous 14 de juliol
- 10.00 a 10.15 hores - Presentació de les jornades de treball.
- 10.15 a 11.30 hores - Presentació del context educatiu català a l'educació reglada i no reglada, amb Virginia Unamuno (Universitat Autònoma de Barcelona) i Txell Freixenet (Consorci per a la Normalització Lingüística).
- 12 a 13.30 hores - Presentació del context educatiu xilè, amb Segundo Quintriqueo (Universitat Catòlica de Temuco)
- 15.30 a 16.45 hores - Taller de presentació i d'intercanvi de materials i experiències didàctiques de l'educació primària i secundària, amb Virginia Unamuno (Universitat Autònoma de Barcelona).
- 16.45 a 17.45 hores - Taller de presentació de materials i experiències didàctiques en l'àmbit de l'ensenyament d'adults, amb Txell Freixenet (Consorci per a la Normalització Lingüística).

 

anterior   Torna