Barcelona
17/ 06/ 2005
L'Institut Ramon Llull impulsa una mostra de la cultura catalana a Xile
Lugares como poemas; creación catalana en Chile és el títol de la mostra
Folch, Mieras, Glòria Bordons i Pepa Llopis en un ambient brossià. Foto EFE.
La consellera de Cultura, Caterina Mieras, acompanyada del director de l'Institut Ramon Llull, Xavier Folch, la presidenta de la fundació Joan Brossa, Pepa Llopis, i de la comissària de l'exposició Joan Brossa, desde Barcelona al Nuevo Mundo, Glòria Bordons, ha presentat avui a l'espai Brossa el programa de la mostra de cultura catalana que es portarà a terme a Xile entre el 6 i el 17 de juliol. L'extens programa cultural, sota el títol de Lugares como poemas; creación catalana en Chile, inclou exposicions, activitats literàries, espectacles de dansa, teatre visual i música, així com un cicle de dramatúrgia catalana i seminaris en els àmbits universitaris xilens entorn de la democràcia, la memòria històrica i els drets lingüístics.El Museo de las Artes Visuales (MAVI) de Santiago acollirà l'exposició Joan Brossa, desde Barcelona al Nuevo Mundo del 6 de juliol fins el 4 de setembre. La mostra itinerant dóna a conèixer la trajectòria del poeta català així com l'univers brossià, a través de poemes visuals, objectes, instal·lacions, cartells, llibres, fotografies o paraules del poeta. El museu també acull l'espectacle de màgia i poesia escènica Poemància (7 i 8 de juliol), creat a partir de la col·laboració entre Joan Brossa i el màgic Hausson, així com una conferència sobre Joan Brossa a càrrec de l'escriptor Jordi Coca. El MAVI no és l'únic equipament cultural que homenatja al poeta. El Centro Cultural de España i la Universidad Finis Terraes celebraran un seminari de dos dies (7 i 8 de juliol), que porta per títol Poesía en espiral: del concepto al objeto.

Destaca en el programa l'exposició del fons català propi del Museo de la Solidaridad Salvador Allende; espai cultural que s'ha dinamitzat a partir de l'arribada de la democràcia a Xile. Es tracta d'una mostra d'obres donades per artistes plàstics catalans -Miró, Tàpies, Brossa, Ponç, Muntades, Miralda, i Viladecans, entre d'altres- i per pintors xilens d'origen català, com Bru o Balmes, al museu. La mostra permet constatar el compromís solidari dels creadors catalans amb el poble xilè i recórrer la trajectòria de la pintura catalana en els anys setanta. Especialment significativa és una obra de Joan Miró, Cabeza de Mujer Pájaro, que l'artista català va crear expressament per al museu l'any 1976 i que no va viatjar a Santiago fins la fi de la dictadura de Pinochet.

El Centre Cultural Matucana, també a Santiago, oferirà al públic un extens programa d'arts escèniques inspirat en l'estètica de Brossa. Així, presenta l'espectacle de dansa Pssit, Pssit.../Caravan, de la companyia de Cesc Gelabert (8 i 9 de juliol), l'espectacle de teatre visual amb la manipulació d'objectes La guinda, de Nico Baixas, i el concert No al No de Carlos Santos. Els espectacles de Cesc Gelabert i de Nico Baixas viatjaran posteriorment a la ciutat de Valparaíso. Pssit, Pssit.../Caravan es podrà veure al Teatro Municipal de Valparaíso el 10 de juliol i La guida al Teatro Mauri cinc dies més tard.

També cal destacar la representació de l'espectacle O de Brossa, de Pep Bou, que es podrà veure els dies 13 i 14 de juliol al Teatre Ictus, mentre que Casa Michoacán oferirà un espectacle brossià (16 de juliol) com a cloenda d'un taller sobre el teatre de Joan Brossa impartit pel director teatral català Hermann Bonnin a estudiants de l'escola de teatre de la Universidad Católica de Chile.

La Biblioteca Nacional de Santiago és el lloc escollit per retre homenatge a l'escriptor xilè Roberto Bolaño (11 de juliol), mitjançant una taula rodona en què participaran l'editor de l'escriptor, Jorge Herralde, Ponç Puigdevall, Pedro Lembel, Roberto Brodsky, Pablo Simonetti i Patricia Espinoza. Ana María Moix farà de moderadora. En el marc de l'acte, Antoni Traveria i Julio Jung presentaran el llibre Jornadas Homenaje Roberto Bolaño. Dos dies després, i al mateix lloc, el crític literari Julià Guillamon pronunciarà una conferència sobre la literatura catalana a l'exili.

Cicles de cinema i teatre>p> En el marc de la mostra de creació cultural catalana, la Universidad Católica de Chile oferirà un cicle de cinema de Pere Portabella (del 8 al 16 de juliol), amb tres passis de cadascuna de les pel·lícules següents: No contéis con los dedos (1967), Nocturn 29 (1968), Puente de Varsovia (1989), i Informe general (1976). Paral·lelament, el Centro Cultural de España a la ciutat acollirà un cicle de dramatúrgia catalana contemporània (de l'11 al 15 de juliol), amb una lectura de l'obra Llueve en Barcelona, de Pau Miró, i semimontatges de les obres En defensa de los mosquitos albinos, de Mercè Sarrias, i Barcelona, mapa de sombras, de Lluïsa Cunillé. Completarà el cicle una taula debat sobre dramatúrgia catalana i xilena, amb la participació de Benjamin Galemiri, Pau Miró, Marco Antonio de la Parra i Mercè Sarrias.

Programa acadèmic

L'Institut Ramon Llull ha organitzat també un programa acadèmic que té per objectiu mostrar les diverses disciplines de recerca a Catalunya i crear un espai de diàleg entre experts catalans i xilens. Vertebra el programa un simposi de tres dies sobre dictadura, transició, memòria històrica i impunitat; en què experts catalans i xilens exposaran les similituds i diferències entre les memòries de la repressió franquista i la repressió pinochetista.

L'altre gran eix del programa és el diàleg entre el model català de gestió de drets lingüístics i la situació a Xile. La ciutat de Santiago acollirà una jornada que porta per títol Políticas lingüísticas y democracia i a Temuco, capital de la zona de parla del poble Mapuche, es portarà a terme un col·loqui de dos dies sobre plurilingüisme i ensenyament de llengües; col·loqui que parteix d'un programa conjunt sobre ensenyament i multilingüisme de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universidad Católica de Temuco.

 

anterior   Torna