Santiago
06/ 07/ 2005
El ministre de Cultura de Xile, José Weinstein, i la consellera de Cultura de la Generalitat, Caterina Mieras, inauguren l'exposició Joan Brossa, desde Barcelona al Nuevo Mundo
Inici del programa d'activitats Lugares Como Poemas: Creación Catalana en Chile
L'ambaixador, Bordons, Weinstein i Mieras en el moment de la inauguració. Foto: EFE.
El ministre de Cultura de Xile, José Weinstein, i la consellera de Cultura de la Generalitat, Caterina Mieras, acompanyats pel director de l'Institut Ramon Llull, Xavier Folch, inauguren avui a les set del vespre (una de la matinada a Catalunya) l'exposició Joan Brossa , desde Barcelona al Nuevo Mundo al Museo de Artes Visuales (MAVI) de Santiago de Xile. Prèviament, Weinstein s'entrevistarà amb Mieras a les oficines del ministeri de Cultura a Santiago (la seu oficial és a Valparaíso).La mostra Joan Brossa: desde Barcelona al Nuevo Mundo s'emmarca dins del programa d'activitats Lugares Como Poemas: Creación Catalana en Chile, una extensa mostra de cultura catalana organitzada per l'Institut Ramon Llull que es portarà a terme a diverses ciutats de Xile -Santiago, Valparaíso i Temuco- entre el 6 i el 17 de juliol.

L'exposició del MAVI, comissariada conjuntament per la catalana Glòria Bordons i el xilè Sergio González, és una mostra itinerant que dóna a conèixer la trajectòria i l'univers de Brossa a través de poemes visuals, objectes, instal.lacions, cartells, llibres, fotografies o paraules del poeta.

Programa acadèmic

La inauguració del seminari Dictadura, transició, memòria històrica i impunitat, a l'edifici central de la Universidad de Chile, és el primer acte oficial de la consellera Mieras i de la resta de la delegació catalana a Xile (10 del matí a Xile, quatre de la tarda a Catalunya). Acompanyaran la consellera, el rector en funcions de la Universidad de Chile, Jorge Litvak, el director de la Facultad Latinoamericana de Ciencias Sociales (FLACSO), Claudio Fuentes, l'ambaixador d'Espanya a Xile, José Antonio Martínez de Villarreal, i la diputada al Parlament de Xile, Isabel Allende. La conferència inaugural, que porta per títol Memoria y progreso democrático, anirà a càrrec de l'acadèmic Jordi Borja (Universitat Politècnica de Catalunya).

Rafael Grasa, de la Universitat Autònoma de Barcelona, pronunciarà la conferència magistral Las políticas de recuperación de la memoria y el pasado, la justicia transicional y las Comisiones de la Verdad de 1974 a 2004: un enfoque comparado e internacional. A continuació, Mercedes García Arán (Universitat Autònoma de Barcelona), Carmen Hertz (jurista), Claudio Fuentes (FLACSO) i Tomas Moulian (Universidad Arcís) obriran un debat sobre recuperació de la memoria democràtica i els judicis pels crims de la dictadura moderat per Jordi Borja.

 

anterior   Torna