PREMSA

Arquit. i disseny.  Venècia,  26/05/2016

Inauguració d’ «Aftermath_Catalonia in Venice», el projecte que representa Catalunya a la Biennal de Venècia

Aquest dijous s’inaugura el projecte “Aftermath_Catalonia in Venice. Architecture beyond Architects, comissariat pels arquitectes Jaume Prat i Jelena Prokopljević i el cineasta Isaki Lacuesta, amb què l’Institut Ramon Llull presenta Catalunya a la 15ena Biennal d’Arquitectura de Venècia dins els Eventi Collaterali.

Pavelló català a la XV Biennal d'Arquitectura de Venècia

“Aftermath_Catalonia in Venice” es presentarà en una roda de premsa dijous a les 12.30h en el mateix pavelló català, ubicat a Cantieri Navali, Fondamenta Quintavalle, Castello 40. La presentació comptarà amb la participació del conseller de Cultura, Santi Vila; el director de l’Institut Ramon Lull, Manuel Forcano; i els comissaris del projecte, Jaume Prat, Jelena Prokopljević i Isaki Lacuesta. Posteriorment, a les 17.30h, es durà a terme la inauguració oficial.

Mitjançant instal·lacions audiovisuals, “Aftermath_Catalonia in Venice” posa en relleu set intervencions arquitectòniques públiques, seleccionades com a exemples virtuosos d’una arquitectura que millora la relació de l’usuari amb l’entorn urbà, social i natural. Les diverses instal·lacions, que inclouen un hospital, un aparcament, un teatre i un espai natural, mostren als visitants la manera en què l’espai arquitectònic fa possible que els usuaris gaudeixin dels espais públics com a membres conscients de la societat mentre segueixen les rutines del seu dia a dia.

La proposta catalana ha generat força expectativa i és un dels 30 projectes que recomana la revista Wallpaper. Totes les obres d’arquitectura recollides a les instal·lacions audiovisuals d’”Aftermath_Catalonia in Venice” són intervencions públiques d’arquitectes catalans fetes durant els últims deu anys.

 

Obres seleccionades

 

- Recuperació mediambiental del riu Llobregat: 2007-2015, a Barcelona; BATLLE I ROIG Arquitectes - Enric Batlle i Joan Roig.

- Hospital Transfronterer de la Cerdanya: 2007-2012, a Puigcerdà; BRUNT-PINEDA ARQUITECTES, S.L.P - Manuel Brullet Tenas, Alfonso de Luna Colldefors i Albert de Pineda Álvarez.

- Torre Júlia. Habitatges tutelats per a gent gran: 2004-2011, a Barcelona; Pau Vidal, Sergi Pons i Ricard Galiana.

- Teatre Atlàntida: 2004-2010, a Vic; Josep Llinàs, Josep Llobet, Pedro Ayesta i Laia Vives.

- Aparcament Saint-Roch: (2012-2015, a Montpellier; d’ARCHIKUBIK - Marc Chalamanch, Miquel Lacasta i Carmen Santana.

- Centre per al Servei de Distribució d'Aliments-Campclar (SDA): 2014, Tarragona; NUA Arquitectures - Maria Rius, Arnau Tiñena i Ferran Tiñena.

- Can Batlló: 2011 – en construcció, a Barcelona; coordinada per la comunitat Can Batlló i LaCol Cooperativa d’Arquitectes.

 

El projecte proposa que els visitants avaluïn la qualitat de la intervenció arquitectònica des d’un punt de vista humà i social. La filmació de vídeo, feta durant un període d’uns quants mesos, conté escenes i imatges de persones que van interaccionar amb els set projectes. El seu objectiu és afavorir una experiència empàtica que porti l’observador a analitzar i percebre l’arquitectura des de la perspectiva de l’usuari per tal de definir-ne el valor més profund.

L’exposició també proposa un catàleg que es pot descarregar en línia per aprofundir en els conceptes que hi ha rere el projecte, un webdoc que inclou entrevistes amb els creadors i els equips que van participar en els set casos, i models i dades relacionats amb el procés de creació i construcció: www.aftermath.llull.cat. “Aftermath_ Catalonia in Venice. Architecture beyond architects” tindrà dues col·laboracions especials. La instal·lació comptarà amb “Taulacreu”, taula dissenyada per vora arquitectura (Pere Buil i Toni Riba), i la cadira “Biennale” un projecte de l’arquitecte Josep Ferrando desenvolupat en col·laboració amb Figueras.

Aquesta serà la tercera vegada que l’IRL impulsa la presència de Catalunya a la Biennal d’Arquitectura de Venècia. L’any 2012 hi va participar per primera vegada amb el projecte “Vogadors”, comissariat per Jordi Badia i Félix Arranz i integrat per nou obres de joves arquitectes catalans i balears, i que va tenir un gran èxit per part de públic i crítica. El 2014 Catalunya va repetir la bona participació amb l’exposició “Arquitectures Empeltades”, comissariada per Josep Torrents i Alegre i que prenia com a punt de partida la reforma de la Casa Bofarull (1913-1933), una de les obres cabdals de Josep Maria Jujol. Des de l’any 2009 Catalunya té presència regular també a la Biennal d’Art de Venècia.

x01z16

La proposta catalana és un dels 30 projectes destacats que recomana la revista Wallpaper, especialitzada en disseny i arquitectura