A la presentació hi van participar els comissaris d’Aftermath, Jaume Prat, Jelena Prokopljević i Isaki Lacuesta; l’equip de l’ Institut Ramon Llull encapçalat pel seu director; Àlex Susanna, els responsables dels estudis d’arquitectura participants a l’exposició; Archikubik, Batlle i Roig, LaCol Cooperativa d’Arquitectes, Brullet-Pineda Arquitectes, NUA Arquitectes, Pau Vidal, Sergi Pons, Ricard Galiana, Josep Llinàs, Josep Llobet, Pedro Ayesta i Laia Vives; els col·laboradors Vora Arquitectes, Josep Ferrando; l’estudi de disseny Toormix; i les empreses patrocinadores del projecte; Cricursa, Klein, Lamp, Flexbrick, Cosentino, i Figueras International Seating.
Durant la reunió es va compartir informació sobre els continguts i l’estat d’execució del projecte, tot enfortint la col·laboració i les sinergies entre tots els agents implicats en Aftermath. Tots els participants van coincidir a celebrar la idoneïtat d’aquest acte que va consistir en una ronda de breus presentacions, primer, i una sessió de diàleg després.
El projecte Aftermath es troba encara en fase de preparació, i aquesta trobada va servir com a sessió de treball per fer-lo avançar de forma coordinada entre les moltes parts implicades. Com cada any, durant el mes d’abril, està ja prevista una presentació a la premsa de la participació catalana a la Biennal de Venècia.
El projecte Aftermath
Aftermath, Architecture beyond architects planteja un diàleg entre els llenguatges arquitectònic i cinematogràfic, i proposa unificar les dues disciplines en una instal·lació que crearà narratives creuades dels projectes seleccionats a través de connexions visuals, sonores, materials o conceptuals. El tema del projecte se centra en l’exploració de la relació d’obres d’arquitectura catalana –repartides per tot el territori, acabades i en funcionament amb el seu entorn proper–, la seva relació amb l’espai públic, el paisatge, la ciutat, la cultura i l’art local.
Jaume Prat, Jelena Prokopljević, i Isaki Lacuesta, comissaris del projecte, han explicat en diverses ocasions que en tots els casos es mostraran obres “viscudes” i per fer-ho presentaran les valoracions de la gent que utilitza aquests edificis mitjançant projeccions en diversos materials com el vidre que juguen amb les transparències, per afavorir que siguin “transitables”.
La Biennal d’Arquitectura de Venècia
La 15a edició de la Biennal d’Arquitectura de Venècia tindrà lloc del 28 de maig al 27 de novembre de 2016 i està comissariada pel xilè Alejandro Aravena. Aquesta serà la tercera vegada que l’IRL impulsa la presència de Catalunya a la Biennal d’Arquitectura, després d’haver-hi presentat amb un gran èxit de públic i crítica el projecte Vogadors (2012), comissariat per Jordi Badia i Félix Arranz el 2012 i integrat per nou obres de joves arquitectes catalans i balears; i el projecte Arquitectures empeltades (2014), comissariat per Josep Torrents i Alegre i cocomissariat per Guillem Carabí i Jordi Ribas.
Es poden consultar imatges de la trobada en aquest enllaç
x01z16