Literatura.  París,  26/03/2013

Barcelona es consolida a nivell europeu com a capital literària al Saló del llibre de París

El Saló del llibre de París ha ratificat Barcelona com a ciutat literària per excel·lència a nivell europeu. Els autors catalans han despertat un gran interès en el públic francès, que ha rebut amb els braços oberts les activitats organitzades des de l’estand de Barcelona.


Èxit de públic en un acte d'Eduardo Mendoza al Saló

En només 3 dies, entre divendres i diumenge, més de 2.000 persones s’han apropat a l’estand a comprar obres dels autors catalans que s’hi presentaven, amb una despesa total de 45.000 euros, uns 22 euros per persona. A aquestes vendes caldria sumar les que s’hagin produït als estands de les editorials durant les signatures de llibres dels autors catalans. Cal destacar, també, que més de 1.500 persones han  assistit als 43 actes organitzats per l’Institut Ramon Llull. Pel Salon hi han passat més de 190.000 visitants al llarg dels quatre dies, el que suposa un increment d’un 3% respecte de l’edició anterior.

El valor de les marques Barcelona i Catalunya ha resultat clarament un factor multiplicador, així com la presència d’autors en català i castellà, reconeguts al mercat francès. Juan Goytisolo, un dels autors més sol·licitats pel públic francès, va elogiar l’obra de Mercè Rodoreda comparant-la amb el gran clàssic francès, Gustave Flaubert. 

La presència a París ha consolidat també les complicitats entre autors francesos i catalans, així com entre agents, traductors i editors d’ambdues cultures. Un total de 31 autors francesos, entre ells Mathias Énard, Laurent Binet o Philippe Ségur, han participat als actes organitzats per l’IRL, fet que ha permès una major connexió amb el públic local.

L’estand de Barcelona ha rebut la visita de destacades autoritats franceses, encapçalades pel president de la República Francesa, François Hollande, que hi va assisitir el dia de la inauguració juntament amb la ministra de Cultura Aurélie Filippetti. També s’hi han apropat 
l’alcalde de París, Bertrand Delanoë; el ministre de l'Interior francès, Manuel Valls; el president de la República Dominican,; el ministre de cultura de la ciutat de Buenos Aires i el president-director general de la FNAC, entre d’altres.

En un moment de crisi com l’actual, l’excel·lent acollida dels nostres autors al mercat francès no fa més que confirmar el gran nivell qualitatiu i competitiu de la literatura catalana contemporània, des de novel·listes com Cabré, Sànchez Piñol, Palol o Puntí, fins a autors de novel·la negra com Marc Pastor, passant per autors de còmic com Arnal Ballester o Miguel Gallardo, així com la dels nostres clàssics ─Pla, Rodoreda o Maria Mercé Marçal─, dels quals han aparegut novetats durant el Saló.

Després de la participació com a convidats d’honor a la Fira del Llibre de Frankfurt 2007, París 2013 era un gran repte en un mercat prioritari com el francès que, amb els números a la mà, podem afirmar que ha estat del tot reeixit.

Per tot això, la presència de Barcelona com a ciutat literària convidada a París suposa la visualització a Europa de la literatura i la cultura catalanes més importants després de la Fira del Llibre de Frankfurt l’any 2007.

I en aquesta línia, el 2014 està previst un significatiu focus de literatura catalana a la fira editorial més important dels països nòrdics, la de Göteborg. Igualment, s’està negociant amb la Fira del llibre infantil i juvenil de Bologna (Itàlia) la possibilitat que el 2015 o el 2016 els autors i il·lustradors catalans en siguin els convidats d’honor.  

Ref: x01z13

L’estand de Barcelona factura més de 45.000 euros en només 3 dies. Galeria fotogràfica.

Xarxes socials