logo

Cicle de cinema català

torneu>>

Dimarts, 7 de febrer
Lincoln Center Film Society
Walter Reade Theater

Pel·lícules a Catalunya: 1906 – 2006

Diamond Plaza / La Plaça del Diamant

Francesc Betriu, 1982; 117m

La Plaça de Diamant , una altra pel·lícula decisiva per al cinema català, està basada en una novel·la de Mercè Rodoreda, que molts altres havien intentat adaptar a la pantalla sense aconseguir-ho. La pel·lícula, un ric fresc històric que s'estén des de finals dels anys vint fins als primers anys cinquanta, se centra en Colometa, molt ben interpretada per Sílvia Munt, una dona jove la vida del qual ho enregistra tot, des de l'eufòria que va acompanyar la declaració de la república espanyola fins a les dificultats econòmiques i la desolació que van marcar els anys posteriors a la guerra civil. Molts espanyols de totes les regions van veure, per primera vegada, el dia a dia de la seva durant els anys més foscos del franquisme reflectit sobre la pantalla. Una obra enormement poderosa i, alhora, un exemple estimulant de la nova llibertat que per fi han experimentat els espanyols en el seu passat recent.

Dimarts 7 de febrer, 14.00h i 18:15h; diumenge 12 de febrer, 15.00h

 

 

 

 

Ditirambo

Gonzalo Suárez, 1967; 92m

Aquesta actualització modernista de la pel·lícula de detectius comença quan el periodista José Ditirambo és contractat per la vídua amargada d'un escriptor mort fa poc per trobar la noia que, segons la vídua, va destruir la vida del seu marit. No gaire segur de fins a on està disposat a arribar en la seva feina, Ditirambo, però, comença a reunir una àmplia varietat de possibles connexions amb la noia. Visita un dels seus examants, el milionari Palacios, que li dona una maleta plena de diners per a ella; una altra connexió la hi dóna una pistola amb què l'hauria de matar. «Tinc la impressió que el món va ser creat només per a mi», confessa Ditirambo en un moment de la pel·lícula, i la sospita que tot està predestinat recorre tota la pel·lícula, mentre que a tothom, al final, se li revela que forma part de la trama d'algú altre.

Diumenge 5 de febrer, 18.00h; dimarts 7 de febrer; 16:20h

 

Ocaña, Intermittent Portrait / Ocaña, retrat intermitent

Ventura Pons, 1979; 90m

Feta amb molt pocs diners, la primera obra important de Pons és un retrat emotiu de primer ordre sobre la vida i el món d'un dels transvestits de Barcelona més famosos i escandalosos. Ocaña, un andalús que era un artista de la performace i un activista polític, semblava que encarnés en la seva persona els diversos elements marginals de la societat espanyola en l'època immediatament posterior al franquisme, i servia de testimoni, en els seus passejos freqüents per la Rambla, d'un esperit de rebel·lia que els anys de dictadura havien estat incapaços d'esclafar. Ocaña és una fita en el cinema espanyol i encara és un dels films de culte preferits, que va ajudar a obrir un diàleg sobre política sexual que continua desenvolupant-se avui.

Diumenge 5 de febrer, 20.00h; dimarts 7 de febrer, 20:30h

 

© Institut Ramon Llull 2006 | Contacte | www.llull.com    
Amb la col·laboració de :