logo

Cicle de cinema català

torneu>>

Diumenge, 5 de febrer
Lincoln Center Film Society
Walter Reade Theater

Pel·lícules a Catalunya: 1906 – 2006

Father Juanico / El Padre Juanico

José Amich & Bert and Angel Guimerá, 1923; 91m

Amb acompanyament al piano de Donald Sosin

Barcelona va ser un centre de producció cinematogràfica molt actiu durant l'època muda i només va cedir la primera posició a Madrid amb l'arribada del sonor. Després de veure la dona que estima casada amb un altre, el vaquer Juanico deixa la seva població natal per buscar-se la vida en un altre lloc; al cap del temps, torna a casa... però com a capellà. Mentrestant, la dona que estimava s'ha mort i ha deixat una filla que és idèntica a la mare. La jove, Inés, és una òrfena que viu amb un oncle despòtic, que planeja casar-la amb un home ric a qui ella no estima. ¿Es repetirà la història?; i ¿podrà el Padre Juanico controlar les emocions que encara es desboquen al seu interior? Basat en una història popular del codirector i coguionista Àngel Guimerà, El Padre Juanico va ser un gran èxit a tot Espanya i fins i tot en diversos països estrangers.

Diumenge 5 de febrer, 14.00h

 

Pel·lícules de la guerra civil espanyola. Recopilació, aprox. 80m

 

Report on the Revolutionary Movement in Barcelona / Reportaje de movimento revolucionario en Barcelona
Mateo Santos, 1936

 

 

 

Help Madrid! / Ayuda a Madrid!, Félix Marquet, 1936

 

The Burial of Durruti / L'enterrament de Durruti, CNT-FAI, 1936

 

Heroic Division / División heroica, Félix Marquet and Adrian Porchet, 1937;

Catalunya Martyred/ Catalunya màrtir, J. Marsillach, 1938;

Una rara oportunitat de veure unes quantes obres produïdes a Catalunya durant la guerra civil espanyola; cada pel·lícula és un document de gran valor del seu temps, realitzat al mateix temps que la lluita entre l'exèrcit de la República i el de Franco continuava amb tota la seva fúria per tot Espanya. Reportaje de movimento revolucionario en Barcelona és una de les primeres pel·lícules que van fer els anarcosindicalistes, hi mostraven com s'organitzava la defensa contra les tropes de Franco; ¡Ayuda a Madrid! detalla l'ajut que els catalans enviaven a la capital espanyola assetjada; L'enterrament de Durruti registra un enterrament que es va convertir en un punt de concentració per a la resistència; División heroica mostra la batalla per prendre Osca, i Catalunya màrtir capta els terribles efectes dels bombardejos aeris de Franco sobre Barcelona.

Diumenge 5 de febrer, 16:10h

 

Ditirambo

Gonzalo Suárez, 1967; 92m

Aquesta actualització modernista de la pel·lícula de detectius comença quan el periodista José Ditirambo és contractat per la vídua amargada d'un escriptor mort fa poc per trobar la noia que, segons la vídua, va destruir la vida del seu marit. No gaire segur de fins a on està disposat a arribar en la seva feina, Ditirambo, però, comença a reunir una àmplia varietat de possibles connexions amb la noia. Visita un dels seus examants, el milionari Palacios, que li dona una maleta plena de diners per a ella; una altra connexió la hi dóna una pistola amb què l'hauria de matar. «Tinc la impressió que el món va ser creat només per a mi», confessa Ditirambo en un moment de la pel·lícula, i la sospita que tot està predestinat recorre tota la pel·lícula, mentre que a tothom, al final, se li revela que forma part de la trama d'algú altre.

Diumenge 5 de febrer, 18.00h; dimarts 7 de febrer; 16:20h

 

 

Ocaña, Intermittent Portrait / Ocaña, retrat intermitent

Ventura Pons, 1979; 90m

Feta amb molt pocs diners, la primera obra important de Pons és un retrat emotiu de primer ordre sobre la vida i el món d'un dels transvestits de Barcelona més famosos i escandalosos. Ocaña, un andalús que era un artista de la performace i un activista polític, semblava que encarnés en la seva persona els diversos elements marginals de la societat espanyola en l'època immediatament posterior al franquisme, i servia de testimoni, en els seus passejos freqüents per la Rambla, d'un esperit de rebel·lia que els anys de dictadura havien estat incapaços d'esclafar. Ocaña és una fita en el cinema espanyol i encara és un dels films de culte preferits, que va ajudar a obrir un diàleg sobre política sexual que continua desenvolupant-se avui.

Diumenge 5 de febrer, 20.00h; dimarts 7 de febrer, 20:30h

 

© Institut Ramon Llull 2006 | Contacte | www.llull.com    
Amb la col·laboració de :