logo

Cicle de cinema català

torneu>>

Dimarts, 31 de gener
Lincoln Center Film Society
Walter Reade Theater

Pel·lícules a Catalunya: 1906 – 2006

Post Box 1001 / Apartado de Correos 1001

Julio Salvador, 1950; 96m

Un home jove baixa d'un autobús al centre de Barcelona; sonen uns trets i, al cap d'un moment, el jove a terra, mort. Primer, sembla que no hi hagi cap motiu per a l'assassinat, ni cap pista. Però, a poc a poc, els dos policies assignats al cas descobreixen una xarxa d'intrigues que s'estén a partir d'un cert apartat de correus de l'oficina central de correus. Deu anys després de la guerra civil, la indústria del cinema espanyola s'havia reagrupat i reorganitzat, i ja era capaç de produir amb regularitat obres de diversos gèneres. Apartado de correos 1001 és una sòlida pel·lícula policíaca, en la qual seguim minuciosament la investigació, i que està evidentment inspirada en obres com The House on 92nd Street i Call Northside 777 , unes pel·lícules d'assassinats produïdes a Hollywood en les quals es barregen les localitzacions reals amb els trossos rodats en estudi.

Dimarts 31 de gener, 13.00h i 19.00 h

 

 

 

 

Life in Shadows / Vida en sombras

Lorenzo Llobet Gracia, 1948; 80m

L'única pel·lícula de Lorenzo Llobet Gracia, Vida en sombras , és una de les pel·lícules més extraordinàries que s'han fet mai -a Espanya i potser a tot arreu. La pel·lícula comença al tombant de segle; una dona jove, mentre mira una demostració de la nova màquina de projectar figures en moviment, té el seu primer fill allà mateix. El nen, que es dirà Carlos, creix completament boig pel cinema; col·lecciona tot el que troba i, tan bon punt pot posar les mans sobre una càmera, comença a rodar les seves pel·lícules. El 18 de juliol del 1936 esclata la guerra civil, i Carlos (ara interpretat pel gran Fernando Fernán Gómez) surt a enregistrar les primeres imatges dels enfrontaments; quan torna a casa, es troba que la seva dona ha mort pel tret d'un franctirador i que el seu món està destruït. Per culpa del cinema, ha perdut tot el que estimava; però només el cinema li pot fer recuperar la seva vida. El clímax de la pel·lícula, que inclou una trobada entre Carlos i la Rebecca de Hitchcock, s'ha de veure per creure.

Dissabte 28 de gener, 15.00h; dimars 31 de gener, 15.00 i 21.00h

 

Anita Takes a Chance / Anita no perd el tren

Ventura Pons, 2001; 98m

El cinema català recent potser és conegut més que res per l'obra de Ventura Pons, que amb els retrats penetrants, divertits i sovint provocadors que fa de la seva Barcelona natal s'ha guanyat aficionats arreu del món. Basada en una novel·la de Lluís Anton Baulenas, Anita presenta una actuació brillant a càrrec de l'actriu que ha estat la preferida de Pons durant molt de temps: la meravellosa Rosa Maria Sardà, que és la protagonista. Durant trenta anys, Anita ha treballat de taquillera en un cinema vell; ara els nous propietaris han decidit enderrocar-lo i construir-hi un multicines. Sense feina i amb por pel futur que l'espera, Anita cada dia se sent atreta pel seu antic lloc de treball, que ara és un solar en construcció, fins que un dia veu Antoni (José Coronado), un conductor d'excavadora jove i ben plantat. A través de l'Antoni, l'Anita descobrirà que hi pot haver vida fora del cinema. Pons troba just el to que cal per a la pel·lícula, aquell que ens permet riure amb Anita quan ella descobreix aspectes de la seva pròpia personalitat que amb prou feines sabia que existien, mentre ens recorda el vestigis de desesperació que sempre hi ha a sota de la superfície en calma.

Dissabte 28 de gener, 17.00h; dimarts 31 de gener, 17.00h

 

© Institut Ramon Llull 2006 | Contacte | www.llull.com    
Amb la col·laboració de :