logo

Cicle de cinema en català

torneu>>

Divendres, 27 de gener
Lincoln Center Film Society
Walter Reade Theater

Pel·lícules a Catalunya: 1906 – 2006

The Burned City / La ciutat cremada

Antoni Ribas, 1976; 160m

La ciutat cremada , una de les primeres pel·lícules en català que es van produir després de la mort de Franco, comença amb un vaixell de vapor que s'acosta al moll del port de Barcelona; a bord hi ha soldats i antics colonialistes procedents de Cuba. Entre ells hi ha Frederic palau i el seu amic soldat, Josep; Frederic és d'una família rica de Barcelona, mentre que l'únic «capital» de Josep és la seva ambició. Frederic torna al domicili familiar amb el seu amic, que aviat es fixa en Remei, la germana de Frederic. La sort de la família Palau i els embolics sentimentals dels seus fills es perfilen sobre un fons social en què el nacionalisme s'està radicalitzant ràpidament i rep una nova empenta arran del fet que la pèrdua de les colònies d'ultramar ha portat el govern central, de Madrid, a la crisi. El director, Antoni Ribas, maneja amb seguretat un gran repartiment que inclou Ángela Molina, José Luis López Vázquez, Francesc Casares i Xabier Elorriaga.

Divendres 27 de gener, 13.00 h; dissabte 4 de febrer: 20:15 h

 

 

 

 

 

Los Tarantos

Francisco Rovira Beleta, 1962; 92m

La gran Carmen Amaya -per a molts, la millor ballarina de flamenc que hi ha hagut mai- va interpretar, pocs mesos abans de morir, aquesta adaptació cinematogràfica de Romeu i Julieta . Rodada a la comunitat gitana dels afores de Barcelona, la història comença quan els ulls de Juana (Sara Lezama), del clan dels Zorangos, coneix Rafael (Daniel Martín), del clan rival, els Tarantos, en un casament; és amor a primera vista, però tots dos són conscients que el seu amor és impossible. Quan la mare de Rafael, Angustias (Amaya), descobreix que el seu fill està enamorat de Juana, primer queda horroritzada per la traïció del seu fill al clan, però progressivament la van convencent i accepta actuar de mitjancera. Així es desencadenen una sèrie de fets, de trobades frustrades i de falses impressions, que porten inevitablement a un final tràgic. Els números de ball -en què també hi figura la futura estrella del flamenc Antonio Gades en un paper crucial- estan integrats en l'acció dramàtica de tal manera que no només no interrompen la història sinó que la realcen. Una pel·lícula molt notable, allunyada del seu temps en molts aspectes i, naturalment, una rara oportunitat d'assaborir l'art de la inoblidable Amaya.

Divendres 27 de gener, 16.00 h; dissabte 28 de gener, 21:20 h

 

The Secret Life of Words / La Vida Secreta de las Palabras

Isabel Coixet, 2005; 120 min.

Un lloc aïllat enmig del mar: una plataforma petrolífera, on només treballen homes, en la qual ha tingut lloc un accident . Una dona solitària i misteriosa que intenta oblidar el seu passat (Sarah Polley) és duta a la plataforma perquè tingui cura d'un home (Tim Robbins) que s'ha quedat cec temporalment. Entre ells va creixent una estranya intimitat, un vincle ple de secrets, veritats, mentides, humor i dolor, del que cap dels dos sortirà indemne i que canviarà les seves vides per a sempre. Una pel·lícula sobre el pes del passat. Sobre el silenci sobtat que es produïx abans de les tempestes. Sobre vint-i-cinc milions d'ones, un cuiner espanyol (Javier Cámara) i una oca. I sobre totes les coses , sobre el poder de l'amor fins i tot en les més terribles circumstàncies. Produïda per El Deseo, la productora de Pedro i Agustín Almodóvar, The Secret Life of Words de nou uneix Isabel Coixet amb Sarah Polley, l'estrella de la seva pel·lícula My Life Without Me.

Divendres 27 de gener, 19.00 h

© Institut Ramon Llull 2006 | Contacte | www.llull.com    
Amb la col·laboració de :