logo
Dijous 2 de juny, 19:00 hores

Narrativa catalana a la Feria del Libro

 
Pavelló de trobades Fundación Círculo de lectores
 


Carles Casajuana

Va nèixer a Sant Cugat (Barcelona) el 1954. Diplomàtic de professió, ha viscut a Bolívia, Filipines, Estats Units i Malàisia. És autor de les novel·les Tap d'escopeta (1987, i en castellà el 1989 amb el títol Bala de corcho ), Bondage (1989), La puresa del porc (1990), Punt de fuga (1992), Esperit d'evasió (1998), Domingo de tentación (2003), Kuala Lumpur (Seix Barral, 2005) i de l'assaig Pla i Nietzsche: afinitats i coincidències (1996).


Empar Moliner

joan margarit

(Santa Eulàlia de Ronçana, 1966) Ha estat actriu de teatre i de cabaret. Actualment es guanya la vida com a periodista, col·laborant a la ràdio i a la premsa escrita. Va debutar com a escriptora amb L' ensenyador de pisos que odiava els mims (1999), una col·lecció de relats satírics i corrosius que proposa una mirada freda, sarcàstica, corrosiva i feroç sobre les obsessions i les actituds més característiques del nostre temps. Amb la seva primera novel·la, Feli, esthéticienne, una comèdia sobre el desig, va obtenir el Premi Josep Pla 2000. Recentment ha donat a la impremta el seu segon volum de contes, T'estimo si he begut, que acaba de ser traduït al castellà.

Bibliografia seleccionada

NARRATIVA
L'ensenyador de pisos que odiava els mims. Barcelona: Destino, 1999
Feli, esthéticienne. Barcelona: Destino, 2000
T'estimo si he begut. Barcelona: Quaderns Crema, 2004

OBRA TRADUÏDA A L'ESPANYOL
Te quiero si he bebido. Barcelona: El Acantilado, 2004

 


Imma Monsó

joan margarit

(Lleida, 1959) Va publicar el 1996 la seva primera novel·la, No se sap mai, que va obtenir un gran reconeixement de públic i crítica. La versió castellana, Nunca se sabe, va ser guardonada amb el XXI Premi Tigre Juan a la millor novel·la publicada a Espanya durant 1997. La seva segona novel·la, Com unes vacances, va obtenir el Premi Prudenci Bertrana de novel·la i va ser elegida, per l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, com la millor novel·la publicada el 1998. L'any 2001 es va publicar Tot un caràcter, també traduïda al castellà, que va quedar finalista del Premi Llibreter 2001. La seva última obra, guanyadora del Premi Ciutat de Barcelona 2003, Millor que no m'ho expliquis, va ser també finalista del Premi Llibreter 2003. La seva última publicació fins el moment és el conjunt de contes Marxem, papà: aquí no ens hi volen.

Bibliografia seleccionada

NARRATIVA
No se sap mai. Barcelona: Edicions 62, 1996
Si és no és. Tarragona: El Mèdol, 1997
Com unes vacances. Barcelona: Edicions 62, 1998
Tot un caràcter. Barcelona: La Magrana, 2001
Hi són però no els veus. Barcelona: Edicions 62, 2003
Millor que no m'ho expliquis. Barcelona: La Magrana, 2003
Marxem, papà: aquí no ens hi volen. Barcelona: La Magrana, 2004

OBRA TRADUÏDA L'ESPANYOL
Nunca se sabe. Barcelona: Tusquets, 1997
Como unas vacaciones. Barcelona: Tusquets, 1999
Todo un carácter. Madrid: Alfaguara, 2001
Mejor que no me lo expliques. Madrid: Alfaguara, 2004


Baltasar Porcel

joan margarit

(Andratx, Mallorca, 1937) És una de les primeres figures de la literatura catalana del segle XX. És autor de novel·les i contes, de llibres de viatges, de proses narratives, d'articles d'opinió, d'entrevistes i d'obres de teatre. Columnista lúcid i polèmic a la premsa, amb la seva obra narrativa ha construït un món mediterrani, solar i tràgic, pletòric d'aventures i força estilística, en què destaca el denominat «Cicle d'Andratx». En ell mitifica al seu poble i articula una metàfora de la condició humana.

Ha obtingut, entre altres, els premis Josep Pla, Prudenci Bertrana, Sant Jordi, Ramon Llull i Boccaccio (Itàlia), i el 1995 va ser distingit als Estats Units com un dels autors de l'any per un jurat format pels crítics de Los Angeles Times, The Washington Post, The Chicago Tribune, Esquire, Publishers Weekly i The Village Voice.

Ha estat traduït a l'espanyol, a l'anglès, al francès, a l'alemany, a l'italià, al txec, a l'eslovac, al turc i al vietnamita. Entre les seves obres destaquen Els argonautes , Cavalls cap a la fosca , L'emperador o l'ull del vent i El cor del senglar , que va rebre el Premi Nacional de la Crítica 2000.

 

Bibliografia seleccionada

NARRATIVA
Solnegre. Barcelona: Albertí, 1961
La lluna i el Cala Llamp.
Barcelona: Albertí, 1963
Els escorpins.
Barcelona: Aymà, 1965
Els argonautes.
Barcelona: Edicions 62, 1968
Difunts sota els ametllers en flor.
Barcelona: Destino, 1970
Cavalls cap a la fosca.
Barcelona: Edicions 62, 1975
Reivindicació de la vídua Txing.
Barcelona: Edicions 62, 1979
Les pomes d'or.
Barcelona: Edicions 62, 1980
Els dies immortals.
Barcelona: Edicions 62, 1984
Les primaveres i les tardors.
Barcelona: Proa, 1986
El divorci de Berta Barca.
Barcelona: Proa, 1989
Lola i els peixos morts.
Barcelona: Proa, 1994
Ulisses a alta mar.
Barcelona: Edicions 62, 1997
El cor del senglar.
Barcelona: Edicions 62, 2000
L'emperador o l'ull del vent.
Barcelona: Planeta, 2001
Les maniobres de l'amor. Tots els contes, 1958-2001.
Barcelona: Destino, 2002
Olympia a mitjanit.
Barcelona: Planeta, 2004

ASSAIG
Viatge literari a Mallorca. Barcelona: Destino, 1967
Arran de mar. Barcelona: Selecta, 1967
Viatge a les Balears menors. Barcelona, 1968
Els xuetes. Barcelona: Edicions 62, 1969
Crònica d'atabalades navegacions. Barcelona: Edicions 62, 1971
Les illes encantades. Barcelona: Edicions 62, 1984
Mediterrània. Onatges tumultuosos. Barcelona: Proa, 1996
Els xuetes mallorquins. Quinze segles de racisme. Barcelona: Edicions 62, 2002
L'àguila daurada. Barcelona: Destino, 2003

TEATRE
Els dolços murmuris del mar. Barcelona: Edicions 62, 1981

OBRES COMPLETES
Obres completes (7 vol.). Barcelona: Proa, 1991 - 1997

OBRA TRADUïDA A L'ESPANYOL
Difuntos bajo los almendros en flor. Madrid: Espasa-Calpe, 1978
Las manzanas de oro. Barcelona: Planeta, 1980
Los días inmortales. Barcelona: Plaza & Janés, 1984
Los argonautas. Barcelona: Seix Barral, 1986
Primaveras y otoños. Barcelona: Anagrama, 1987
Los argonautas. Barcelona: Seix Barral, 1990
Mediterráneo: tumultos del oleaje. Barcelona: Planeta, 1996
Lola y los peces muertos. Barcelona: Ediciones del Bronce, 1997
Caballos hacia la noche. Barcelona: El Aleph, 2000
El corazón del jabalí. Barcelona: El Aleph, 2001
Los chuetas mallorquines. Barcelona: El Aleph, 2002


Emili Teixidor

joan margarit

va néixer a Roda de Ter (Barcelona) el 1933. Acabada la Guerra Civil va estudiar Magisteri a Barcelona i va exercir de mestre. Va tornar després a la Universitat amb una beca per a estudiar Filosofia i Lletres, Dret i Periodisme. Va fundar una escola de renovació pedagògica a Barcelona, que encara avui funciona. Va treballar en una editorial i va viure a París uns anys dirigint una revista de cinema. Col·labora en programes de ràdio i televisió, així com en diaris, teatre i cinema.

Ha rebut diversos premis, entre els quals es troben el Joaquim Ruyra, el de la Generalitat de Catalunya de Literatura Juvenil, el Nacional de Literatura Infantil i Juvenil, el Sant Jordi, el Apel·els Mestres i, finalment, la Lletra d'Or, el Joan Crexells i el M. À. Anglada, els tres per la seva novel·la Pa negre. Ha entrat en la Llista d'Honor del Premi Pier Paolo Vergiero de la Universitat de Pàdua i ha estat finalista del Premi Europa de Poitiers i candidat espanyol al premi Andersen. Les seves obres han estat traduïdes a l'espanyol, al francès, al portuguès, a l'italià i a l'àrab.

Bibliografia seleccionada

NARRATIVA
Didac, Berta i la màquina de lligar boira. Barcelona: La Galera, 1969
Sic transit Glòria Swanson. Barcelona: Laia, 1979
Sempre em dic Pere (No me llames Pedro). Barcelona: La Galera, 1980
Frederic, Frederic, Frederic. Barcelona: Lumen, 1982
L’ocell de foc. Barcelona: Laia, 1984
El príncep Alí. Barcelona: Laia, 1984
En Ranquet i el tresor. Madrid: SM, 1986
Cada tigre té una jungla. Madrid: SM, 1986
En Ranquet i els seus amics. Madrid: SM, 1988
Retrat d’un assassí d’ocells. Barcelona: Proa, 1988
El crim de la hipotenusa. Barcelona: Edebé, 1989
Les rates malaltes (Un aire que mata). Barcelona : Cruïlla, 1991
Les ales de la nit (Las alas de la noche). Barcelona: Cruïlla, 1993
Cor de Roure. Barcelona: Cruïlla, 1994
L’amiga més amiga de la formiga Piga. Barcelona: Cruïlla, 1996
Amics de mort. Barcelona: Cruïlla, 2001
Pa negre. Barcelona: Columna, 2004

OBRA TRADUÏDA A L'ESPANYOL
NARRATIVA
Diego, Berta y la máquina de rizar niebla. Barcelona: La Galera, 1969
Sic transit Glòria Swanson. Barcelona: Laia, 1985
Marcabrú y la hoguera de hielo (L’ocell de foc). Madrid: Espasa Calpe, 1985
Cada tigre en su jungla. Madrid: SM, 1989
Caza menor (Retrat d’un assassí d’ocells). Barcelona: Ediciones B, 1989
Renco y sus amigos. Madrid: SM, 1989
El crimen de la hipotenusa. Barcelona: Edebé, 1989
Federico, Federico, Federico. Madrid: Espasa Calpe, 1990
El príncipe Alí. Barcelona: Plaza y Janés, 1990
Corazón de Roble. Madrid: SM, 1995
La amiga más amiga de la hormiga Miga. Madrid: SM, 1997
Amigos de muerte. Madrid: SM, 2001
La vuelta al mundo de la hormiga Miga. Madrid: SM, 2002
Pan negro. Barcelona: Seix Barral, 2004