Barcelona, 25,26 i 27 de juliol a CaixaFòrum
 logo
logo2


XX Jornades Internacionals per a Professors de Català

Viulapoesia.com, un web per treballar la poesia a l'aula

poció www.viulapoesia.com és un lloc web que té com a objectiu la divulgació i la comprensió de la poesia contemporània. Conté una gran diversitat de formes (des de les més tradicionals a poemes visuals, sonors o performances poètiques) i de temes (des de la guerra o el compromís social fins al joc o l'esport), alhora que permet gaudir d'aquesta poesia en diferents mitjans (àudio, vídeo, imatge i escriptura). Així mateix, ofereix propostes didàctiques, exercicis interactius, i gravacions de poetes explicant com han concebut els seus textos.

A la ponència viulapoesia.com, un web per treballar la poesia a l’aula, Glòria Bordons i Lis Costa, del grup POCIÓ poesia i educació (www.ub.edu/aulapoesiabarcelona/pocio/index.htm) de la Universitat de Barcelona, presentaran l’estructura i contingut del web. A continuació, sota pautes concretes, els assistents desenvoluparan diverses activitats relacionades amb el web i, finalment, elaboraran unes conclusions a partir de l‘experiència.

Glòria Bordons

Gloria BordonsGlòria Bordons és catedràtica d'escola universitària del departament de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona. Doctora en Filologia Catalana gràcies a una tesi sobre Joan Brossa, ha treballat àmpliament sobre l'obra d'aquest poeta. Entre les publicacions brossianes destaquen Introducció a la poesia de Joan Brossa (1988); les col·laboracions al catàleg Joan Brossa o la paraula poètica de la Fundació Miró de 2001; l’antologia A partir del silenci; la coordinació del llibre Aprendre amb Joan Brossa; la preparació i realització de l’exposició Joan Brossa, desde Barcelona al Nuevo Mundo i el corresponent catàleg; i desenes d'articles en revistes especialitzades sobre diferents aspectes de la seva obra.

D'altra banda, la seva tasca docent i investigadora s'ha centrat bàsicament en l'ensenyament de la llengua i la literatura catalanes, publicant material innovador tant en el terreny de l'aplicació de la lingüística textual a la didàctica del text escrit, com en el camp de la literatura comparada o l'ensenyament de la literatura en general (amb articles a diferents revistes especialitzades o el llibre Ensenyar literatura a Secundària. La formació de lectors crítics, motivats i cultes, 2004, cordinat conjuntament amb Anna Díaz-Plaja) i de la poesia en particular (és investigadora principal d’un grup d’investigació, POCIÓ, sobre poesia i educació (www.ub.edu/aulapoesiabarcelona/pocio/), amb el qual, entre altres, ha realitzat els webs Els entra-i-surts de Brossa (www.uoc.edu/lletra/especial/brossa/) i Viu la poesia (www.viulapoesia.com). Així mateix ha treballat en la divulgació de la literatura com a Literatura catalana contemporània, manual de 1999 coordinat conjuntament amb Jaume Subirana.

Lis Costa

Lis CostaProfessora titular del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona. Imparteix docència des de 1987 a la Facultat de Formació del Professorat, en els ensenyaments de Mestre i de Comunicació Audiovisual.

En el camp de la llengua, treballa la lingüística del text i el llenguatge de la publicitat a televisió. Té editats diversos articles i llibres en coautoria, com TXT. La lingüística textual aplicada al comentari de textos i el CD-rom CLICAT. Curs Interactiu de Llengua Catalana. És investigadora del grup de recerca Llengua i Publicitat de la Universitat de Barcelona (www2.ub.edu/liptv/liptv.htm) que treballa en la formació i explotació científica d’una base de dades d’espots publicitaris.

En el camp de l’audiovisual, el 1991 crea Habitual Video Team (amb Josep M. Jordana), amb qui realitza i edita treballs videogràfics relacionats amb la música i la poesia experimentals, comissaria mostres de vídeo i organitza FLUX, festival de vídeo d’autor a Barcelona (www.fluxfestival.org).

La seva principal línia d’investigació és la poesia experimental. És membre del grup de recerca POCIÓ poesia i educació (www.ub.edu/aulapoesiabarcelona/pocio/), amb el qual ha realitzat el llibre Aprendre amb Joan Brossa i els webs Els entra-i-surts de Brossa (www.uoc.edu/lletra/especial/brossa/) i Viu la poesia (www.viulapoesia.com). És membre de propost.org, associació dedicada a promoure la poesia i organitzadora de PROPOSTA festival internacional de poesies+polipoesies (www.propost.org/). Ha editat diversos vídeos i dvd relacionats amb la poesia, com Poesia en viu a Barcelona (1991-2003), Videopoesia catalana del segle XX i el triple dvd PROPOSTA 2000-2004.

ecosta@ub.edu

© Institut Ramon Llull 2006 | Contacte | www.llull.com    
 Amb la col·laboració de: