Barcelona, 25,26 i 27 de juliol a CaixaFòrum
 logo
logo2


XX Jornades Internacionals per a Professors de Català

Carme Riera

Carme RieraCarme Riera és catedràtica de Literatura espanyola a la Universitat Autònoma de Barcelona i autora de contes i novel·les en llengua catalana. El 1975 es va donar a conèixer amb el llibre de relats, Te deix, amor, la mar com a penyora (Columna, Proa) del qual se n ' han fet més de trenta-cinc edicions. A n' aquesta obra varen seguir, entre d' altres, Jo pos per testimoni les gavines (Columna,1977), Una Primavera per a Domenico Guarini (Ed.62,1980), (Premi Prudenci Bertrana), Epitelis tendríssims (Ed.62,1981), Qüestió d´amor propi (Columna,1987), Joc de miralls (Planeta,1991), Contra l´amor en companyia ( Destino,1991)
La seva novel·la Dins el darrer blau (Destino,1994), obtingué els premis Josep Pla, Crexells i la Lletra d´or que atorga la crítica al millor llibre de l ´any, a més del Premio Nacional de Narrativa 1995, que, per primera vegada es donava a una obra en llengua catalana i el Premi Internacional Vittorini.

El 1998 va aparèixer Temps d´una espera (Columna), una reflexió sobre l’ embaràs i la maternitat. El 2000 la novel·la Cap al cel obert (Destino) que ha obtingut el Premi de la Crítica de Serra D' Or i el Nacional de Literatura que atorga la Generalitat de Catalunya. La seva novel.la La meitat de l’ ànima (Proa, 2004) obtingué el Premi Sant Jordi (2003) i el Maria Àngels Anglada(2005) El 2006 ha publicat L’ estiu de l’ anglès.

Ha estat professora visitant a les universitats de Gainesville, College i Dartmouth College dels USA i ha impartit cursos, conferències i seminaris a nombroses universitats d’ Europa i d’ Amèrica. El 2006 ha estat convidada per la Càtedra Joan Corominas de la University of Chicago a fer hi una estada entre març i juny.

Ha publicat diversos estudis sobre poesia espanyola (La escuela de Barcelona (1987), Premio Anagrama de ensayo 1987, La obra poética de Carlos Barral (1990) o Hay veneno y jazmín en su tinta ( 1988 y 1991), dedicat a la poesia de José Agustín Goytisolo, així com edicions de textos poètics del Segle d´ Or i del segle XX. Dirigeix la col·lecció Clásicos y Raros de l´editorial Montesinos.

També ha escrit guions per la televisió i ha col·laborat en nombrosos mitjans de comunicació. La seva obra ha estat traduïda al castellà, grec, holandès, alemany, anglès, italià, hebreu, portuguès, romanès, rus, turc i eslovè.

El 2005 va publicar El Quijote desde el nacionalismo catalán i ha estat la comisaria de l’ exposició que Barcelona ha dedicat al Quixot.

És acadèmica de la Real Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i Creu de Sant Jordi. Ha rebut el Premi Ramon LLull, el Premio Rosalia de Castro, i el Jaume Fuster, entre d’ altres.

© Institut Ramon Llull 2006 | Contacte | www.llull.com    
 Amb la col·laboració de: