La Fundació Ramon Llull lliura els seus premis internacionals a Peter Murray, Bernard Lesfargues i Georg Kremnitz

Andorra,  18/12/2012

La Fundació Ramon Llull ha lliurat avui a Ordino (Andorra) els seus tres premis destinats a premiar persones o institucions que han treballat en la difusió internacional de la llengua i la cultura catalanes. Els premiats han estat Peter Murray, anglès, director del Yorkshire Sculpture Park (YSP), Bernard Lesfargues, francès, traductor del català, i Georg Kremnitz, alemany, lingüista, professor de la Universitat de Viena.

El lliurament dels premis ha tingut lloc en un acte celebrat a la casa Areny-Plandolit d’Ordino, al qual han assistit el ministre de cultura del Govern andorrà, Albert Esteve, el director de la Fundació Ramon Llull i l’Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro, i Francesc Vallverdú, president de la Fundació Congrés de Cultura Catalana. També hi han estat presents nombrosos membres dels jurats que han atorgat els premis.

El primer guardó és el Premi Ramon Llull a la Promoció Internacional de la Creació Catalana, destinat a distingir una persona o institució que hagi organitzat un projecte que promou un important artista català a nivell internacional. Ha estat lliurat a Peter Murray, director del YSP, en reconeixement a l’exposició dedicada a l’escultor Jaume Plensa, entre l’abril del 2011 i el gener del 2012. El premi és honorífic i inclou l’obsequi d’una litografia d’Antoni Tàpies.

El segon guardó és el Premi Ramon Llull de Traducció Literària, que té com a objectiu distingir la millor traducció a una altra llengua d’una obra de literatura catalana i està dotat amb 4.000 euros. En aquesta primera edició, el guanyador ha estat Bernard Lesfargues, per la seva traducció de Mirall Trencat, de Mercè Rodoreda, que ha estat publicada el 2011 per edicions Autrement, amb el títol Miroir brisé.

Per als dos primers guardons, la del 2012 era la primera edició. El tercer guardó, en canvi, ha arribat a la seva 22 edició: es tracta del Premi Internacional Ramon Llull, destinat a reconèixer la trajectòria d'una persona o institució en la difusió exterior de la llengua i cultura catalanes. Fins ara, aquest premi el convocaven l'IRL i la Fundació Congrés de Cultura Catalana. A partir de l'edició del 2012, la Fundació Ramon Llull substitueix l'IRL. La dotació és de 8.000 euros, pagats a mitges per les dues institucions.

Enguany, el premi ha estat atorgat al lingüista alemany Georg Kremnitz, professor emèrit de l’Institut de Romàniques de la Universitat de Viena, pel conjunt de la seva trajectòria.

x02z14



 


Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Top