La Fundació Ramon Llull crearà un cartell de premis a la traducció i la difusió exterior de la cultura

Andorra,  16/12/2011

 

El Patronat de la Fundació Ramon Llull s’ha reunit aquest migdia a la seu de l’organisme, al Museu de la Casa d’Areny-Plandolit, a Ordino (Andorra). El seu principal acord ha estat impulsar a partir del 2012 un nou cartell de quatre premis dedicats a premiar la tasca de traducció d’obres escrites en català i també a premiar persones o institucions que hagin destacat en la difusió internacional de la nostra cultura.

 

 

 

A la reunió del Patronat hi han assistit, entre altres persones, el cap de Govern d’Andorra, Antoni Martí; el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell; la directora general de Cultura i Joventut del Govern de les Illes Balears, Isabel Cerdà; el ministre de Cultura d’Andorra, Albert Esteve, i el director de l’Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro.

Albert Esteve, Ferran Mascarell i Vicenç Villatoro han comparegut després en roda de premsa per explicar els acords del Patronat. Vicenç Villatoro ha anunciat el nou cartell de premis, en el que es contemplen quatre modalitats. La primera, a la trajectòria d’un traductor que hagi fet molt per a la difusió de la literatura catalana al seu país. La segona, un premi a la millor traducció de l’any. La tercera, premi a una persona o institució que hagi destacat en la difusió internacional de la nostra cultura. I la quarta, el premi a la traducció d’una obra escrita en català de caràcter científic o tècnic. Segons Vicenç Villatoro, “els premis tindran una dotació econòmica modesta, però el màxim prestigi i relleu institucional”.

Vicenç Villatoro també ha explicat que la Fundació Ramon Llull replantejarà el seu conveni amb editorial Planeta per a l’organització del premi Ramon Llull de literatura a partir de l’any 2013. “Revisarem l’acord perquè la missió de la Fundació Ramon Llull és la promoció exterior de la cultura, i no pas el suport a la creació. La part del premi que sí que ens concerneix és la de la traducció de l’obra premiada al castellà i el francès”, va explicar Villatoro.

Vicenç Villatoro també ha anunciat que a partir d’ara es buscaran noves fórmules per tal que les institucions membres de la Fundació Ramon Llull puguin col·laborar en activitats organitzades per l’Institut Ramon Llull.

En el curs de la reunió, s’ha produït també l’acceptació dels càrrecs dels nous patrons. El nou patronat de la Fundació Ramon Llull queda format pels següents membres:

 

President: Antoni Martí, cap de Govern d’Andorra.

Vicepresident: Artur Mas, president de la Generalitat de Catalunya.

Vicepresiden;: José Ramón Bauzá, president del Govern balear.

Vicepresident: Albert Esteve, ministre de Cultura d’Andorra.

Patró: Vicenç Villatoro, director de l’Institut Ramon Llull.

Patró: Joaquim Puig, alcalde de Morella i president de la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull.

Patró: Marco Tedde, síndic de l’Alguer.

Patró: Joan Sans, director general de Cultura del Govern d’Andorra.

 

Hermeline Malherbe-Laurent, presidenta del Consell General dels Pirineus Orientals, queda pendent d’acceptar el nomenament com a patrona. De tots aquests membres, només Joaquim Puig i Marco Tedde pertanyien a l’anterior Patronat.

A més, Vicenç Villatoro ha estat nomenat director de la Fundació Ramon Llull.

La Fundació Ramon Llull es va constituir entre el Govern d’Andorra i l’Institut Ramon Llull el 31 de març de 2008. El 15 de gener de 2009 s’hi van incorporar el Consell General dels Pirineus Orientals, l’Alguer i l’Associació Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull.

La  Fundació Ramon Llull té com a finalitats intensificar l’estudi, la promoció i la defensa de la llengua catalana i fomentar la projecció exterior de la llengua i dels diferents àmbits culturals que s’hi expressen. També vetlla pel compliment de la legislació sobre la llengua, en col·laboració amb d’altres organismes i organitzacions públiques i privades, i ajuda a impulsar les actuacions del Consorci de l’Institut Ramon Llull que coincideixin amb els objectius de la fundació.

x02z14



 


Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Top