La Fundació Ramon Llull assumeix el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull

Ordino,  13/09/2010

La Fundació Ramon Llull assumirà a partir de l'any vinent el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull, que cada any publica Planeta. D'aquesta manera, el guardó més ben dotat de les lletres catalanes, que fins ara organitzava el Govern andorrà, passarà a ser de tots els governs que integren la Fundació. Així ho ha anunciat el cap de Govern d'Andorra, Jaume Bartumeu, després de la reunió de la Fundació celebrada aquest matí a Ordino (Andorra).

A la reunió hi han participat, a més de Bartumeu, el vicepresident del Govern de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira; el conseller de Presidència del Govern de les Illes Balears, Albert Moragues; i el director de l'Institut Ramon Llull (IRL) i de la Fundació Ramon Llull, Josep Bargalló. També hi han assistit Jérôme Parrilla, en representació del Consell General dels Pirineus Orientals; Nunzio Pais, en representació del Síndic de l'Alguer, i Joaquim Puig, batlle de Morella, en representació de la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull.

Bartumeu ha  avançat també que "l'acte de lliurament del Premi ja no serà una nit exclusivament andorrana sinó que itinerarà pel conjunt dels territoris que formen part de la Fundació, en una rotació que començarà el proper mes de gener a Palma". En aquest sentit, el vicepresident del Govern de la Generalitat ha apuntat que l'elecció de Mallorca com a primera destinació d'aquesta nova etapa itinerant del Premi "no ha estat per casualitat, sinó que és on ens porta el sentit comú" tenint en compte el fort lligam de l'illa amb Ramon Llull.

De la seva part, el conseller de la Presidència del Govern balear, Albert Moragues, ha afirmat que "acceptem el repte amb il·lusió i amb la intenció de mantenir el nivell de la bona organització dels darrers anys". El premi mantindrà la dotació econòmica de 90.000 euros que serà assumida pel governs català, balear i andorrà, que van crear d'inici la Fundació.

A l'octubre del 2006, el Grup Planeta i el Govern d'Andorra, van signar un acord de col·laboració per impulsar el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull, que l'Editorial Planeta concedeix des de 1981. Com a resultat de l'acord, el lliurament del Premi ha tingut lloc durant les tres darreres edicions a Andorra la Vella.

Altres projectes de la Fundació
Després de la reunió ordinària de la Fundació el vicepresident del Govern de la Generalitat ha subratllat que aquesta és una mostra més que "tot allò que fem junts i tots, té una repercussió enormement positiva" i ha assegurat que "sense falses modèsties, els darrers anys han estat els més importants de la nostra història de més prestigi internacional de la llengua catalana, presentada com un tot". Moragues ha lamentat un cop més l'absència del govern valencià a la Fundació "malgrat hem fet tot el que hem pogut perquè hi siguin".

D'altra banda, Carod-Rovira ha anunciat igualment que es dóna per finalitzada la fase d'emissió en proves de Llull TV. A partir del mes d'octubre aquesta televisió, que va néixer el passat 19 d'abril com a eina de comunicació per reforçar els objectius de la Fundació, emetrà amb normalitat i, a més de temes d'arxiu, oferirà de forma regular algun programa en directe.

Concretament, el proper 20 de setembre s'emetrà en directe des de Lleida l'acte d'inauguració del curs acadèmic 2010-2011 a les universitats a l'exterior que ofereixen docència d'estudis catalans. Fins ara s'han fet dos directes a través de Llull TV: una xerrada amb l'escriptor Jaume Cabré, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, i una trobada amb l'escriptora balear de l'any, Carme Riera.

En la reunió també s'ha fet un balanç "positiu" de la presència de la Fundació a la 28a edició de la fira de llengües i ensenyament Expolangues de París, en què la llengua catalana va ser la convidada d'honor. 

x02z14



 

L'entrega del guardó serà itinerant pels territoris de parla catalana


Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Top