La Fundació Ramon Llull impulsa un document que demana el reconeixement del català com a llengua europea

Barcelona,  21/01/2010

Els patrons de la Fundació Ramon Llull, en nom de les institucions que representen, han signat aquest dijous 21 de gener el document El català, llengua de 10 milions d'europeus, un text consensuat on es remarca la força de la nostra llengua i se'n reclama un major reconeixement a les institucions internacionals i especialment europees. La signatura d'aquest document ha tingut lloc a l'Institut d'Estudis Catalans, coincidint amb la presentació del programa d'activitats d'Expolangues 2010 on la llengua catalana serà convidada d'honor.

El document l'han signat el cap de Govern d'Andorra, Jaume Bartumeu; el vicepresident del Govern de la Generalitat de Catalunya, Josep-Lluís Carod-Rovira; el conseller de la Presidència del Govern de les Illes Balears, Albert Moragues; el conseller general dels Pirineus Orientals i president de la Comissió de Patrimoni i Catalanitat, Marcel Mateu; l'alcalde de Morella i president de la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull, Joaquim Puig; el vicesíndic de l'Alguer, Mario Conoci.

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha fet la lectura del document El català, la llengua de 10 milions d'europeus, lema de la participació de la llengua catalana com a convidada d'honor al certamen i ha qualificat de "jornada històrica" aquesta "unitat institucional pel català", pel conjunt d'organismes que li donen suport.

El cap de Govern d'Andorra, Jaume Bartumeu, ha afirmat que la invitació a a Expolangues "visualitza que el català no és una llengua en desús sinó vigent i de modernitat". Igualment, el conseller de la Presidència del Govern de les Illes balears, Albert Moragues, ha afirmat que "ha arribat el moment d'abandonar definitivament els vicis del comportament diglòssic i progressar en la implantació del català com a llengua comú dins tots i cadascun dels territoris de parla catalana i amb tots i cadascun dels seus accents".
 
Els signants confien "que les institucions europees sabran vertebrar una reacció positiva perquè el català adquireixi el rang de plena oficialitat lingüística en el marc europeu". Igualment, com a representants institucionals dels territoris de llengua catalana, expressen la seva "voluntat política i el deure de defensar aquesta oficialitat". A més segons el text "quan Europa parla de diversitat no es pot referir només a diversitat entre Estats, sinó que cal que adopti el concepte de la diversitat profunda de les societats europees, de diversitat real, i un primer pas inajornable en aquest sentit seria reconèixer oficialment realitats lingüístiques tan sòlides i clares com la del català, idioma usat diàriament per deu milions d'europeus.

Expolangues 2010
La signatura s'ha produït en l'acte de presentació de la programació d'Expolangues 2010. Enguany, la llengua catalana és la convidada d'honor d'aquesta fira internacional dedicada als idiomes i les cultures que tindrà lloc a París del 3 al 6 de febrer. Es tracta del primer projecte d'abast internacional promogut des de la Fundació Ramon Llull. Juntament amb la Fundació, també hi participen el Departament d'Innovació, Universitat i Empresa i la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i la Xarxa Vives d'Universitats.

El director de l'Institut Ramon Llull i de la Fundació Ramon Llull, Josep Bargalló, ha destacat la importància simbòlica d'Expolangues, on "la representació de la llengua catalana, per primera vegada en una activitat internacional, anirà a càrrec dels màxims representants institucionals de cada terriotori". Igualment, Bargalló ha avançat que a Expolangues s'hi veurà una llengua moderna i molt present en les noves tecnologias, i ha avançat que TV5 emetrà 200 vegades un spot sobre la llengua catalana on participa l'actor Sergi López.

Durant els 4 dies de la Fira es realitzaran diverses presentacions d'eines d'aprenentatge i ús de la llengua, moltes d'elles online, com PARLA.cat, INTERCAT.cat o bé el TERMCAT. Igualment, es realitzaran diverses conferències i taules rodones, amb participació de totes les institucions que han col·laborat en el projecte. En la programació també destaca un recital de la poeta andorrana Teresa Colom i les actuacions musicals dels grups balears Projecte Mut i Tiu. L'activitat de cloenda, el dissabte 6 de febrer, anirà a càrrec d'Els Comediants.

x02z14



 

El text s'ha signat coincidint amb la presentació del programa d'activitats d'Expolangues 2010


Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Top