La Fundació Ramon Llull formalitza la incorporació de la Xarxa de ciutats valencianes, l’Alguer i els Pirineus Orientals

Ordino, Andorra,  15/01/2009

La Fundació Ramon Llull ha fet efectiva avui la incorporació del Consell General dels Pirineus Orientals, l’Ajuntament de l’Alguer i la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull, integrada pels ajuntaments de Sueca, Morella, Gandia i Vinaròs.

Es converteix així en l’instrument de projecció internacional de la llengua i la cultura catalanes dels governs que la tenen com a pròpia. L’entrada dels nous territoris s’ha fet efectiva durant la reunió que la Fundació ha fet aquest matí a Ordino (Andorra) i que ha presidit el cap de govern d’Andorra i president de la Fundació, Albert Pintat. Hi han participat també el vicepresident del govern de la Generalitat de Catalunya, Josep-Lluís Carod-Rovira; el ministre de Desenvolupament Econòmic, Turisme, Cultura i Universitats del Govern d’Andorra, Juli Minoves, el conseller de la Presidència del Govern de les Illes Balears, Albert Moragues; el president del Consell General dels Pirineus Orientals, Christian Bourquin i representants de l’Alguer i la Xarxa de ciutats valencianes Ramon Llull. També hi ha assistit el director de l’Institut Ramon Llull (IRL) i de la Fundació, Josep Bargalló.

El Patronat de la Fundació Ramon Llull, reunit aquest matí a la seu de la Fundació, ubicada al Museu Casa d’Areny – Plandolit, a Ordino, ha aprovat per unanimitat la modificació dels estatuts per fer possible la incorporació del Consell General dels Pirineus Orientals, la Xarxa de ciutats valencianes Ramon Llull i l’Ajuntament de l’Alguer com a nous patrons de l’organisme, juntament amb els governs de Catalunya, Andorra i les Illes Balears. D’aquesta manera, i segons estableixen els nous estatuts, el Patronat (presidit pel cap de Govern d’Andorra, Albert Pintat) compta amb patrons nats (els governs de Catalunya, Andorra i les Illes Balears), vitalicis (Consell General dels Pirineus Orientals) i designats (Xarxa de ciutats valencianes i Ajuntament de l’Alguer).

Una ampliació que, segons ha destacat el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, converteix en històric el dia d’avui. “És una notícia realment extraordinària. És la primera vegada en la història que els estats on hi ha territoris de llengua catalana, tots quatre, disposen d’un únic organisme comú i compartit per a la projecció exterior de la llengua catalana. Avui sí que realment fem història”. Josep-Lluís Carod-Rovira ha considerat que “la Fundació no només va pel bon camí, sinó pel millor camí”, tenint en compte que “es proposa objectius ambiciosos perquè vol convertir la llengua i la cultura en una llengua de prestigi internacional”. El vicepresident del Govern també ha manifestat que “tots ens podrem donar per satisfets si arribem a aconseguir un mercat cultural interior per a les produccions de la nostra llengua”.

De la seva banda, el ministre de Desenvolupament Econòmic, Turisme, Cultura i Universitats del Govern d’Andorra, Juli Minoves, ha coincidit en assenyalar que es tracta d’un dia històric i ha fet un avanç d’alguns dels projectes en què treballa la Fundació, com ara la incorporació a Iberescena. En la reunió d’aquest matí s’ha concretat la futura participació de la Fundació en aquest programa de la Secretaria General Iberoamericana que fomenta la distribució, circulació i promoció d’espectacles iberoamericans i promou la seva presència en l’escena internacional. El Consell Intergovernamental d’Iberescena, reunit a Mèxic, va aprovar el 28 de novembre de 2008 la incorporació de la Fundació Ramon Llull al programa, al qual farà una aportació de 70.000 euros. També es va acceptar la incorporació de Costa Rica, Equador, la República Dominicana i Uruguai.

Minoves, que ha explicat que la Fundació treballa amb un pressupost de 95.100 euros, ha avançat que també treballarà amb la Unió Llatina i en el foment de les indústries culturals. En aquest sentit ha explicat que se li ha encomanat al director de la Fundació la preparació d’un pla tècnic de desenvolupament per a la indústria cinematogràfica.

De la seva banda, el conseller de la Presidència del Govern balear, Albert Moragues, ha considerat que l’ampliació feta efectiva avui de la Fundació “representa que per primera vegada tots els territoris de parla catalana prenen consciència de la nostra aposta de futur, aquesta fotografia representa la nostra aposta de futur”.

Els nous territoris han valorat positivament la seva incorporació a la Fundació. En aquest sentit, el president del Consell General dels Pirineus Orientals, Christian Bourquin, ha considerat que la seva participació a l’organisme permetrà “anar més lluny” en les accions a favor de la llengua catalana que, segons ha manifestat, “ha de ser una llengua de cada dia i també de prestigi”. L’alcalde de Morella i president de la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull, Joaquim Puig, ha precisat que la presència dels municipis que integra la xarxa és una “presència testimonial, transitòria”, fins que no es produeixi la incorporació de la Generalitat Valenciana, que segons ha indicat, “més aviat que tard estarà aquí”. Finalment, el tinent d’alcalde de l’Alguer, Nunzio Pais, ha mostrat la seva satisfacció per la participació activa en la Fundació.

El director de l’Institut Ramon Llull i de la Fundació, Josep Bargalló, ha recordat que la Fundació Ramon Llull és un organisme internacional de caràcter institucional “que no té ni pressupost d’execució ni màquina d’execució perquè ja té un instrument executiu que és l’Institut Ramon Llull”. Bargalló també ha apuntat la gran importància de la indústria audiovisual “ una indústria de present i de futur molt clara, que necessita, en el món globalitzat, treballar conjuntament a través de les coproduccions, per poder aspirar a reconeixements internacionals que ara ens són difícils”. 

La Fundació Ramon Llull, constituïda el 31 de març de 2008, té entre els seus objectius intensificar l’estudi, la promoció i la defensa de la llengua i la cultura catalana; fomentar-ne la projecció exterior, i ajudar a impulsar les actuacions del Consorci de l’IRL que coincideixen amb els objectius de la Fundació.

x02z14



 

L’Institut Ramon Llull en serà el braç executiu


Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Top