Es constitueix a Andorra la Fundació Ramon Llull

Barcelona,  31/03/2008

Els governs de Catalunya, Andorra i Balears han constituït avui al Principat d'Andorra la Fundació Ramon Llull que treballarà per la projecció exterior de la llengua i la cultura catalana. "És la part visible d'una història d'èxit de la llengua catalana, perquè és una història de confiança, seriositat, voluntat i ambició", ha destacat el vicepresident del Govern qui ha presidit l'acte al costat del ministre Portaveu, de Desenvolupament Econòmic, Turisme, Cultura i Universitats del Govern d'Andorra, Juli Minoves, i el conseller de la Presidència del Govern de les Illes Balears, Albert Moragues. A l'acte també hi ha assistit el director de l'Institut Ramon Llull (IRL), Josep Bargalló.

 

En el seu parlament, el vicepresident ha destacat la "complicitat i la voluntat" dels tres governs per treballar de forma decidida i conjunta per la projecció de la llengua i la cultura catalana i, alhora, per incrementar el seu prestigi social als tres territoris. Amb aquest acte, ha destacat Josep-Lluís Carod-Rovira, "els tres governs mostren la voluntat de caminar junts i això és una magnífica garantia d'èxit". Es tracta segons ha posat de relleu d'un dia històric que fa realitat els acords que els governs de Catalunya, Andorra i les Illes Balears van tancar el desembre passat al Santuari de Cura. Uns acords que posaven de manifest que IRL deixaria de ser instrument de projecció de la llengua catalana del Govern de Catalunya per esdevenir una eina de projecció dels governs que la tenen com a pròpia.

En els mateixos termes s'ha expressat el ministre Portaveu, de Desenvolupament Econòmic, Turisme, Cultura i Universitats del Govern d'Andorra qui ha destacat la importància i solemnitat de l'acte i ha emfatitzat que l'objectiu de la Fundació serà "dotar la llengua catalana del prestigi que es mereix". També el conseller de la Presidència del Govern balear ha manifestat que "avui la llengua i la cultura catalana estan d'enhorabona" tenint en compte que "s'amplien les fronteres des d'on es projecten conjuntament". La fundació, tal com han destacat els responsable dels tres governs, està oberta a altres territoris de parla catalana.

La Fundació Ramon Llull

La Fundació Ramon Llull, d'abast internacional, tindrà la seva seu al Principat d'Andorra. Provisionalment la seu social serà al ministeri de Cultura andorrà per bé que el govern del principat està buscant un emplaçament emblemàtic. Estarà presidida pel cap de govern d'Andorra, Albert Pintat, i tindrà també dues vicepresidències per al vicepresident del govern català, Josep-Lluís Carod-Rovira, i pel president del govern balear, Francesc Antich.

Els objectius de la nova Fundació seran intensificar l'estudi, la promoció i la defensa de la llengua catalana i fomentar la projecció exterior de la llengua i dels diferents àmbits culturals que s'hi expressen. D'altra banda, també vetllarà pel compliment de la legislació sobre la llengua, en col·laboració amb d'altres organismes i organitzacions públiques o privades, i ajudarà a impulsar les actuacions del Consorci de l'IRL que coincideixin amb els objectius de la fundació.

La constitució de la Fundació Ramon Llull la van acordar els tres governs el 17 de desembre passat al Santuari de Cura. A través Declaració de Cura signada aquell dia pels tres executius s'acordava d'una banda crear Fundació i de l'altra, reincorporar les Illes Balears als òrgans de direcció de l'IRL.

x02z14



 


Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Clients Logo
Top