Guadalajara
03/ 12/ 2004
Homenatge a Oriol Bohigas a Mèxic
El president Fox visita el pavelló de La cultura catalana
Oriol Bohigas a la Fira de Guadalajara.
L'arquitecte català Oriol Bohigas ha estat objecte d'un homenatge aquesta tarda al recinte de la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara (Jalisco, Mèxic) en el marc del programa Arpafil. Bohigas s'ha mostrat molt satisfet en rebre el reconeixement dels arquitectes mexicans "per un doble motiu: primer per ser un premi mexicà i, segon, per produir-se com a conclusió de tot un cicle de conferències i reunions sobre el futur de les ciutats". A l'acte d'homenatge han participat Jordi Garcés, Miquel Adrià, Juan Villoro i Xavier Rubert de Ventós.

Arpafil és una trobada anual, associada a la celebració de la FIL, que reuneix a arquitectes per a reflexionar sobre l'arquitectura i el patrimoni. Aquest any l'evolució i la definició de les ciutats han ocupat una gran part del programa previst. Oriol Bohigas s'ha manifestat molt interessat per aquesta qüestió "les ciutats deuen començar i acabar en un punt determinat, no deuen envair el paisatge. De vegades l'única solució és dividir-les en ciutats més petites i no permetre que es converteixin en una taca d'oli infinita".

En una trobada amb els mitjans mexicans i catalans, l'arquitecte ha valorat molt positivament el pavelló de La cultura catalana, destacant que globalment no hi ha cap defecte, "si de cas per dir alguna cosa, m'agradaria que hi hagués més publicacions sobre arquitectura i disseny en el mòdul dedicat a l'arquitectura".

Fox visita el pavelló

El president mexicà Vicente Fox ha visitat aquest matí el pavelló de La cultura catalana, segons les seves pròpies paraules, "per a saludar els catalans". De fet, es tracta de la primera visita oficial del mandatari a la FIL i únicament ha recorregut el pavelló català i el del Fondo de Cultura Económica. Fox que ha felicitat Xavier Folch per la presència de La cultura catalana, ha recorregut amb atenció els diferents mòduls del pavelló, hi ha conversat amb escriptors i acadèmics, a més de l'equip de l'Institut Ramon Llull. El president mexicà ha estat obsequiat amb diferents regals com un exemplar de La Divina Comèdia il·lustrada per l'artista Miquel Barceló, el Quadern Gris de Josep Pla, Pàtria de Jacint Verdaguer, el Tríptico del mal de Juan Goytisolo, quatre novel·les de la col·lecció Bernat Metge corresponents a les Tragèdies de Sófocles traduïdes per Carles Riba, diversos discos de Jordi Savall i torrons de la pastisseria catalana Moix.

Ojos de Brujo

Hip hop i flamenc és la particular combinació musical que identifica a Ojos de Brujo, formació que demà presentarà al recinte de "La Explanada" Barí i les seves posteriors barreges, signades per ells mateixos i publicades a Las remezclas de la casa (La Fábrica de Colores, 2004). Ha estat precisament amb aquest treball que Ojos de Brujo ha aconseguit el reconeixement internacional de la seva rica proposta musical.

Han participat en festivals internacionals com Popkomm, Womex o Womad i han estat premiats per la BBC com el millor grup europeu de world music. Aquest viatge, a més, és la segona incursió que fan a Mèxic, ja que l'any 2002 van participar en el concert Radical Mestizo programat dintre del Festival Centre Històric del DF.

Els membres de la banda han declarat a Guadalajara que "aquest és un concert molt especial perquè és l'últim de la gira, de més de dos anys".

 

anterior   Torna