Guadalajara
04/ 12/ 2004
Satisfacció al Llull pel resultat de la participació a la FIL
Comediants seran els encarregats demà de la clausura amb una gran festa
El director de l'Institut Ramon Llull (IRL), Xavier Folch, acompanyat de Carles Torner, responsable de l'àrea d'Humanitats i Ciència (programa acadèmic) i de Xavier Albertí, de l'àrea de Creació (programa literari i cultural), ha agraït aquest matí la càlida acollida mexicana a la presència de La cultura catalana com a convidada d'honor de la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara (FIL). Folch ha destacat el bon resultat de les activitats programades tant a dins del recinte de la FIL, com les que s'han portat a terme a la ciutat de Guadalajara (exposicions, teatre, cinema, recitals de poesia,...).

"Ha estat un honor participar com a convidats d'aquesta fira" ha reconegut Xavier Folch, "s'ha superat qualsevol previsió que poguéssim tenir". La culminació d'aquesta sensació d'èxit i felicitació que es respira a tots els racons de la FIL en relació a la participació de La cultura catalana va tenir lloc ahir amb la visita del president Vicente Fox, "qui ens va donar les gràcies per l'aportació que hem fet a la FIL" ha afegit el màxim responsable del Llull. Folch també ha volgut recordar l'exili català a Mèxic: "nosaltres som deutors dels exiliats catalans. Mèxic va ser molt generós acollint als exiliats catalans i aquests van fer una aportació considerable a la vida cultural mexicana que ha deixat un bon record".

"Per a nosaltres", ha afegit Xavier Folch, "era essencial donar una imatge global de la cultura catalana de manera que la gent tingués consciència que es tracta d'una cultura de les més antigues d'Europa i alhora molt moderna, arrelada a les últimes tendències". Però per a l'Institut Ramon Llull també era important aconseguir que tot l'esforç assumit per a presentar La cultura catalana a Mèxic no quedés com una presència passatgera, si no permanent i perdurable. En aquest sentit, el director del Llull ha destacat tres qüestions: el fet que el Premi Juan Rulfo a partir del pròxim any admeti la llengua catalana; que l'ajuntament de Guadalajara i la Universitat de Guadalajara hagin programat que cada 23 d'abril se celebri una setmana del Llibre a la Rambla de Catalunya, recentment inaugurada en un carrer d'aquesta ciutat, i diversos acords amb la Universitat de Guadalajara per a crear un lectorat i un Centre d'Estudis Catalans. A més, els rectors i vicerectors participants en el programa acadèmic han iniciat i consolidat contactes amb la Universitat de Guadalajara que es concretaran en els pròxims mesos.

Diccionaris bilingües (català/castellà), llibres sobre Gaudí i Dalí, autors com Goytisolo i Josep Pla, han estat els més venuts a la llibreria del pavelló del Llull que ha mantingut una mitjana molt alta de vendes al públic. Els espectacles han comptat amb una assistència variable que, de moment, ha experimentat el seu punt més àlgid en l'actuació de la passada nit a càrrec de SonarClub, valorada en uns 7.000 espectadors tot i que encara queden dues actuacions per comptabilitzar, la d'aquesta nit d'Ojos de Brujo, que ha despertat una gran expectació, i la de demà de Comediants amb una gran festa de clausura.

Les lectures teatrals i la representació de Barcelona Mapa d'Ombres, activitats que per primera vegada han format de l'oferta cultural del Convidat d'Honor, han tingut una gran acollida sense excepció i especialment evident en el cas de les lectures on sempre ha quedat gent fora de la sala sense poder entrar. El més destacat, però, és el fet que de les lectures programades ja existeix el compromís de la producció comercial de 4 balls d'Albert Espinosa a Guadalajara, i una proposta bastant ferma per a La sang de Sergi Belbel. A més, s'està estudiant que tot el cicle complet de la dramatúrgia catalana es repeteixi a la sala d'actes de l'Ambaixada Espanyola a D.F.

Sarau de l'any

Demà a "La Explanada" de Guadalajara, Els Comediants seran els encarregats de tancar la participació de La cultura catalana a la FIL amb un espectacle de dues hores i mitjana de durada inspirat en el calendari festiu català que mostrarà l'esperit mediterrani a través de les formes parateatrals de la festa i el ball. El fil conductor serà la música d'una cobla i plantejarà accions a través del llenguatge de Els Comediants, que utilitza grans elements, titelles, ninots infables, focs, fogates, gegants i cap-grossos, màscares, dimonis, dracs i els objectes artesanals de la festa. L'espectacle ha comptat amb la col·laboració de 14 actors mexicans. El director dels Comediants, Joan Font, s'ha referit a la complexitat del procés de càsting: "el procés ha estat dur però ha valgut la pena perquè el resultat va més enllà d'un espectacle; hem aconseguit crear una relació potent amb la realitat d'aquest país". El director ha bromejat sobre el context dels assajos: "hem assajat en un poliesportiu de la Universitat, el coliseu, més d'un professor es deu haver empipat perquè molts alumnes no han anat a classe i han preferit assistir als nostres assajos". Font ha agraït a l'Institut Ramon Llull l'haver confiat en Els Comediants per a l'acte de clausura. "Una clausura és un moment molt màgic; no serà un adéu sinó un fins aviat", ha indicat.

Des dels seus orígens Els Comediants s'han relacionat amb el que es denomina esperit festiu de l'essència humana, amb l'objectiu de plantejar un "teatre dels sentits"; un teatre de colors, aromes i textures, però també de provocació. Durant els 33 anys de la seva existència, han participat en moltes celebracions catalanes, com la festa d'obertura dels Jocs Olímpics de Barcelona de l'any 92, i han recorregut mig món amb els seus espectacles. L'últim, Neruda, Adelante. 100 años en viaje, és una cavalcada que s'acaba d'estrenar a Santiago de Xile.

 
Documents
Fotografia de la roda de premsa de balanç amb Xavier Albertí, Xavier Folch i Carles Torner. Alta ressolució.

anterior   Torna