Ana Maria Moix

Ana María Moix neix a Barcelona, al 1947, ciutat on viu i on va estudiar Filosofia i Lletres a la seva universitat.

Va formar part de l'antologia Nueve novísimos poetas españoles de Josep Maria Castellet. La seva obra poètica, publicada entre 1969 i 1972 (Baladas del Dulce Jim, Call me Stone i No time for flowers), està recollida en el volum titulat A imágen y semejanza (Ed. Lumen,1984).

La seva obra narrativa està formada per Juli a (novel·la, 1969, 1991), Ese chico pelirrojo a quien veo cada día (relats, 1972), Walter, ¿por qué te fuiste ?(novel·la, 1973 y 1992), Las virtudes peligrosas (novel·les, 1986 y 1998. Premi Ciutat de Barcelona 1986), Vals Negro (novel·la, 1994 y 1998. Premi Ciutat de Barcelona 1995) i De mi vida real nada sé (2002).

Dins del camp del reportatge, ha publicat: 24 x 24 (llibre d'entrevistes amb fotografíes de Colita ), Els Barcelonins (en col·laboració amb Terenci Moix, amb fotos de Colita, Oriol Maspons i Xavier Miserachs), Vintinou municipis i un riu ( recorregut per la comarca del Baix Llobregat, amb fotos de Colita) y Amigos (volum sobre gats i gossos, amb fotos de Colita i Pilar Aymerich).

En col·laboració amb Josep Maria Castellet va publicar Maria Girona: una pintura en llibertat. Ha publicat diversos llibres per nens i adolescents (entre d'altres, Miguelón i La niebla y otros cuentos ).

En l'àmbit escènic, és autora, amb Mariona Masgrau, de dues obres per a teatre de titelles per adults: Constantina,escúchame con los ojos i Sophia, dos más dos no siempre son cuatro . En col·laboració amb Rafael Sender, és autora del llibret d'òpera Ruleta, amb música d'Enric Palomar, estrenada al 1998.

Alguns dels seus llibres i relats s'han traduït a França, Itàlia, Alemanya, Grècia i Estats Units. Combina la escriptura amb la traducció (Marguerite Duras, Mercè Rodoreda, Nina Berberova, Samuel Beckett, entre d'altres autors).

Ha dirigit les col·leccions de butxaca Poesía i Relatos (les dues a "DeBolsillo).

L'any 2004 li va ser atorgat el Premi Honoris Causa d'Aula de Poesia de la Universitat de Barcelona.

Actualment, és directora d'Editorial Bruguera.

 
fletxa tornar