Núria Espert

Neix a l'Hospitalet del Llobregat i amb 13 anys ja formava part de la Companyia de Teatre Infantil del Teatre Romea.

Amb 24 anys crea amb el seu marit Armando Moreno la seva pròpia companyia, amb la que actuarà per tot el territori espanyol amb obres de Lope de Vega, Calderón, Eurípides, Sartre, Guimerà, Brecht, O´Neill i Shakespeare, entre d'altres autors.

Al 1969 comença una fructífera relació amb el director argentí Victor Garcia, que la dirigirà en tres espectacles: Les criades , de J. Genet; Yerma, de F. G. Lorca y Divinas Palabras de Valle-Inclán, obrint a la companyia Núria Espert les portes de tots els Festivals internacionals.

Durant dues temporades (1979 -1981) codirigirà el Centro Dramático Nacional , assumint la programació del Teatre María Guerrero. En la segona temporada de la seva gestió al front del Teatre interpretarà Doña Rosita la Soltera de F. G. Lorca, dirigida per Jorge Lavelli.

Quan deixa el Teatre Maria Guerrero al 1981 i de nou amb la seva companyia realitzarà els espectacles: Medea de Eurípides, dirigida per L luis Pasqual; La Tempestad de W. Shakespeare, dirigida per J. Lavelli y Salomé de O. Wilde, dirigida per Mario Gas.

Des del 1986, a més a més de la seva feina com actriu, també s'afegeix la de direcció d'escena, tant a produccions de teatre com d'òpera: Madame Buterfly, Elektra, Rigoletto, La Traviata, Carmen o Turandot , han recorregut els teatres d'òpera més importants del món: Liceu de Barcelona, Covent Garden, Lyric Hammersmith de Londres, Royal Theatre de Glasgow, Los Angeles Opera, La Monnai de Brusel·les, Maestranza de Sevilla, entre d'altres, compartint responsabilitat amb directors musicals com Plácido Domingo o Zubin Metha.

En el teatre, ha dirigit a actors de la talla de Glenda Jackson, Joan Plowright ( La casa de Bernarda Alba ) a Londres, Irene Papas ( Medea ) a Barcelona o Tamasaburo Bando ( Contradanza ) a Tokyo.

D'entre els seus últims treballs interpretatius destaquen: el paper de Yoko a Maquillaje de H. Inoue; el de Arkadina a La Gaviota de Chejov, amb Josep Mª Flotats; el de María Callas a Master Class de T. McNally, dirigida per Mario Gas i el de Marta a ¿Quién teme a Virginia Woolf? amb Adolfo Marsillach, Medea d' Eurípides, sota la direcció de M. Cacoyannys i la realització d'una sèrie de recitals amb els espectacles Poemas y Canciones , en homenatge a Kurt Weill i Bertolt Brecht, i Aire y Canto de Rafael Alberti i " La Brisa de la Vida" amb Amparo Rivelles, dirigida per L luis Pascual.

Els més de cent setanta premis atorgats arreu del món per la seva carrera, fan que en aquest moment, Núria Espert estigui considerada com una de les personalitats més prolífiques del panorama interpretatiu i de la direcció d'escena.

Actualment, acaba de finalitzar la direcció de Tosca pel Teatre Reial de Madrid i el Tokio Opera House i es troba realitzant la gira internacional de La Celestina, de Fernando Rojas, dirigida pel director canadenc Robert Lepage.

 
fletxa tornar