Escèniques.  Avinyó,  10/07/2014

PSIRC: ‘La nostra tècnica es basa en fer que el moviment sembli segur, tranquil i suau per poder transmetre emocions’

Des de 2011, PSIRC, trio d'artistes de circ, re-inventa el llenguatge mitjançant una barreja íntima i espectacular. Acrometria, l’espectacle que la companyia presenta a Avignon à la Catalane és un encontre pertorbador i esperançador. En pocs minuts, el trio ens transporta al seu univers espectacular, divertit, lleuger i profund. Acrometria, estudia la distància entre la psique i les infinites realitats. Un triangle emocional, metafòric i abstracte, on es pot jugar a crear noves geometries humanes. És l'abraçada entre el risc físic i la ingenuïtat de l'ànima, és geometria d'emocions. 


PSIRC en un moment de l'espectacle

Què voleu transmetre amb Acrometria?

Amb Acrometria volem que el públic senti i comparteixi amb nosaltres  les emocions que sentim en escena. Volem transmetre sentiments i emocions diverses a partir d'una història abstracta que ens porta un missatge esperançador de la vida.

El vostre és un projecte molt físic i exigent. Requereix una preparació específica? Era aquesta la vostra idea inicial?

No teníem una idea inicial molt concreta i tancada d'espectacle. Teníem clar que volíem utilitzar les tècniques de circ com a mitjà per expressar emocions i sentiments. Per això, vam fer una investigació del moviment i de les tècniques de circ i aquest és el resultat. Referent a la preparació física específica, totes les tècniques de circ la requereixen, el cos ha d'estar entrenat i fort per a poder investigar, fer i provar moviments amb risc i fer-los de la manera més segura i comfortable. La nostra investigació del moviment i de la tècnica de circ  es basa en aquesta premissa; fer que el moviment, encara que comporti molt de risc, sembli segur, tranquil i suau per així poder transmetre emocions sense tenir el risc sempre en primer pla. I per poder fer això necessites entrenament.

L’espectacle forma part del projecte “Autopistes: Circus dissemination”. Com valoreu aquest projecte de circ internacional impulsat en part des de l’IRL?

Valorem el projecte positivament. És un projecte que pot ajudar molt a les companyies a treballar en circuits internacionals i donar-se a conèixer a l'estranger.

Com valoreu la situació del sector del circ a Catalunya?

Nosaltres no tenim cap bolo a Catalunya. Amb això ja estem dient força coses. Som una companyia emergent que, per sort, en aquests moments de crisi estem treballant bastant, però tot ens surt fora de Catalunya i d'Espanya. Creiem que és trist que després d'una temporada on semblava que  es procurava pel circ català i on semblava que les polítiques culturals ajudaven al sector, s'hagi retrocedit d'aquesta manera pel poc pressupost que s'inverteix en circ avui en dia. A  nosaltres ens agradaria poder treballar molt més a casa i poder mostrar a la nostra societat tot allò que el circ és per a nosaltres, ens agradaria sentir que tenim una política cultural que ens  acompanya com a artistes, ens agradaria que hi hagués més festivals per Catalunya. Perquè a Catalunya, malgrat que les condicions per voler dedicar-te professionalment al món del circ són complicades, hi ha molts artistes que segueixen lluitant i creient en la cultura i el circ, i tots aquests artistes han de marxar i/o actuar fora de casa per sentir reconeixement en allò que fan.

Quines expectatives teniu de cara Avignon à la Catalane?

Estem contents d'anar a Avinyó perquè l'espectacle tindrà molta visibilitat. Per a nosaltres, que som una companyia emergent, és una gran oportunitat per donar-nos a conèixer i poder entrar dins de circuits francesos.  

 

x04z13

Presenten l’espectacle Acrometria dins d’Avignon à la Catalane

Social Networks


Logos
L’Institut Ramon Llull és un consorci integrat per la Generalitat de Catalunya, el Govern de les Illes Balears i l'Ajuntament de Barcelona que té com a finalitat la projecció i difusió exterior de la llengua i la cultura catalanes en totes les seves expressions.
Generalitat de Catalunya Govern de les Illes Balears Ajuntament de Barcelona
La Fundació Ramon Llull, està constituïda pel Govern d'Andorra, l'Institut Ramon Llull, el Consell General dels Pirineus Orientals, l'Alguer, Xarxa de municipis i entitats de les Illes Balears i la Xarxa de ciutats valencianes Ramon Llull, i té la seva seu a Andorra
Fundació Ramon Llull