Escèniques.  Avinyó,  08/07/2014

Borja González: ‘La sorra és, per naturalesa, un element màgic i de canvi continu’

Rêves de Sable, l’espectacle que l’il·lustrador Borja González i la companyia Ytuquepintas presenten a Avignon à la Catalane és diferent al que els espectadors esperen normalment en anar al teatre. Borja només necessita  les mans i sorra damunt un vidre: projectades en una gran pantalla, l’il·lustrador ens presenta  històries plenes d’emoció, amb només un moviment de la seva mà les atmosferes van canviant alhora que se succeeixen escenaris. Pura inventiva i creació que no deixa ningú indiferent. Tot plegat acompanyat per la interpretació en directe del teclista Roc Sala. Parlem amb ell sobre el seu espectacle i la seva participació al festival. 


Borja González a Somnis de Sorra

L’espectacle que vostè presenta al festival és diferent a les creacions que estem acostumats a veure, ja que la principal eina de treball és la sorra. Com s’estructura l’espectacle?

Somnis de Sorra ofereix a l’espectador diferents atmosferes que responen a la continuïtat de tota una vida del nostre protagonista. La introducció presenta l’època onírica on desperten els somnis d’un nen i segueix amb les seves vivències d’adult per acabar amb l’enyorança poètica i gairebé catàrtica de la vellesa.

Vostè treballa amb titelles, amb el circ, amb la sorra... L’espectacle engloba totes aquestes tècniques i disciplines?

La proposta utilitza diferents elements, ingredients essencials que em permeten explicar la història i són part de la fantasia transmesa. Considero que la sorra és per naturalesa un element màgic i canvi continu; la música en directe, les titelles i l’univers del circ permeten amalgamar els ingredients de la història.

Com va començar a utilitzar la sorra com a eina creativa?

Com a artista de circ i il·lustrador sempre he buscat portar les arts plàstiques a l’escena: pintar sobre un cavallet de gran format o realitzar quadres sobre un llenç giratori fent ús de l’acrobàcia i els equilibris. Per això, de forma natural i autodidacta fa uns 8 anys vaig introduir a la meva vida l’Art amb Sorra i a això he dedicat gran part de l’esforç i la investigació en el meu procés creatiu.

És una obra dirigida a infants o també agradarà a adults?

Quan vaig decidir presentar Somnis de Sorra no vaig pensar en un públic específic sinó en proposar un espectacle que arribés de forma diferent a nens, pares i avis. D’aquesta manera cada edat interpreta i gaudeix la història portant-la al seu moment vital.

A l’espectacle hi ha lloc per la improvisació?

Per descomptat. La història de Somnis de Sorra té la seva pròpia evolució i tot i que el fil conductor és sempre el mateix, s’ajusta al públic o l’indret. D’altra banda, en tractar-se d’un Art tan efímer cada espectacle és únic i la diferència sempre la marca el públic.

Quines son les seves expectatives de cara al Festival?

Entenc el Festival d’Avinyó com una gran plataforma plena d’oportunitats per a les companyies. Busco créixer com artista, gaudir d’altres espectacles i embriagar-me de la bogeria que ofereix la ciutat durant aquests dies. Sobretot vinc perquè m’agrada la meva feina, neix de forma natural en mi i la gaudeixo fins al punt de poder-ne parlar com d’una bonica forma de viure.

 
x04z13

La Companyia Ytuquepintas presenta Rêves de Sable (Somnis de Sorra) dins Avignon à la Catalane

Social Networks